De to øverste rykker som vanlig rett opp. Serieleder Aalesund skal nærmest måtte trekke laget for ikke å hente inn det siste lille som gjør dem klare for Eliteserien i 2020, med sine 67 poeng når fire serierunder gjenstår.
Bak dem kjemper Sandefjord og Start en knallhard kamp om å bli det laget som følger etter. Det skiller ett poeng mellom de to som har henholdsvis 56 og 55 poeng, med en lang luke ned til de øvrige lagene.
OBOS-ligaen
Start henter tilbake lokal spiller
08/04/2021 PÅ 15:00
Og nytt av året er også et nytt system for kvalifiseringsspillet.
Tidligere har lag nummer tre møtt nummer seks, fire har møtt fem og så har vinnerne spilt en slags finale om å møte laget som havner tredje sist i Eliteserien til kvalik. Med andre ord, lag nummer tre og lag nummer seks har spilt like mange kamper.
Det er det slutt på nå.
I år skal nemlig lag fem møte lag seks på hjemmebane. Vinneren av de to, møter lag fire på lag fires hjemmebane. Vinneren derfra møter lag tre på deres hjemmebane, før vinneren der igjen møter laget fra Eliteserien i dobbeltkamp.
Slik blir veien for laget som ender som nummer seks ganske kronglete, og dermed oppnår man også en større fordel av å bli nummer tre.
Endringen ble vedtatt på Fotballtinget i mars, med 203 mot fem stemmer.
Som vanlig blir det et bikkjeslagsmål helt inn for å sikre seg plass blant de seks øverste, som gir kvalikplass. Nest-Sotra har nylig vært rasende over timingen på sitt poengtrekk for skrantende økonomi, og slik tabellen er akkurat nå er de på fjerdeplass med 41 poeng, rett bak overraskelseslaget KFUM Oslo på samme poengsum.
Sogndal innehar foreløpig den siste plassen med sine 38 poeng, mens Kongsvinger og Raufoss jager bak, begge med 37. Formlaget HamKam på niendeplass har etter en god periode hektet seg på med sine 35 poeng. Mye skal gå veien om Ull/Kisa og Jerv med 33, og faktisk også Sandnes Ulf på 12. plass med sine 32, skal karre seg forbi alle lagene foran seg og kapre en plass, men det er mulig.
Sogndal-trener Eirik Bakke er imidlertid ikke veldig positiv til ordningen når han får spørsmål om det nye systemet.
– Man må bare le av det. Det må være noe de har funnet opp på et julebord i fjor. Hvorfor spiller ikke bare nummer tre mot nummer fire og vinneren møter Eliteserie-laget? Blir du nummer fem eller seks blir det som å skulle få alle rette i Lotto for å rykke opp, sier Eirik Bakke til Eurosport.
– Og hva skjer hvis vi havner på 5. eller 6. plassen? Vi har U21-spillere, og så blir den kampen utsatt også. Nei, spill fotball fra april til november. Spill kvalik med nummer tre mot nummer fire og vinneren møter 14. plass i Eliteserien i en finale.
– Det laget som blir nummer tre i OBOS får ikke spille kamp igjen før 30. november. Siste serierunde er 8. november. Tre uker på slutten av en sesong uten kamp. Da kan man kanskje diskutere om det er en fordel å bli nummer tre, sier Bakke.
Som han selv sier, siden 90-tallet har Sogndal nærmest spilt kvalik annethvert år, og har god erfaring med den biten. Bakke mener det har vært altfor mye frem og tilbake, og at det må gjøres noe med det for å heve kvaliteten.
– Hvis vi blir nummer seks, skal vi møte nummer fem borte, nummer fire borte og nummer tre borte, og så hjemme og borte mot laget fra Eliteserien. Vi er nødt til å komme på fjerdeplass, hvis ikke har vi egentlig ingen mulighet. Eller, det er alltid en mulighet, men det som sagt som å treffe på alt i Lotto.
(Artikkelen fortsetter under):

Eirik Bakke

Foto: Scanpix

I stedet foreslår han å bare kutte lag nummer fem og seks. Klubben har en uttalt målsetting om å være blant de 20 beste lagene i Norge, altså minimum nummer fire i OBOS-ligaen.
– Hvis du ikke klarer å bli nummer fire, fortjener du heller ikke opprykk, så hvorfor ikke kutte de to nederste? Det gøy med spenning, og jeg forstår lagene som kjemper om å komme på kvalikplass, men det er nesten helt umulig med mindre du blir minimum nummer fire. Så enten en kvalik for nummer tre og fire der vinneren møter Eliteserie-laget, eller tre rett opp og tre rett ned. Men det er jo gøy med kvalik, da.
Samtidig lanserer han en problemstilling til, for klubben som har spillere på aldersbestemte landslag, som trolig skal ut i kampen som kan ende med å kollidere.
– Vi har spillere på U21, og enten må vi holde dem hjemme fra samling som ikke er veldig populært, eller så må vi inn i kvalik uten landslagsspillere. Vi vil jo at de beste skal være med der også, og dette henger i hop. Vi må finne en ordning som er best for alle, der det ikke byttes på hele tiden. Det virker som de drenerer sesongen lengst mulig, bare for å få spilt kamper.
– Men forslaget ble jo vedtatt med 203 stemmer mot fem på Fotballtinget ...?
– Jeg vet ikke, jeg, det sier vel litt. Men kanskje lagene i de to øverste divisjonene skal bestemme når det angår de to øverste divisjonene, ikke alle på Tinget. Klubbene som er der bør bestemme det selv. Men det er vanskelig det der, det viktigste er at det er en god ordning som får opp kvaliteten. Ikke for å være negativ, men når du spør svarer jeg det jeg mener. Vi har god erfaring og føler det fungerer heller dårlig, sier Bakke til Eurosport.

Helt uenig

På Gjemselund er man derimot helt uenige. Daglig leder i Kongsvinger Espen Nystuen er veldig klar på at han liker ordningen svært godt.
– Jeg synes det er helt strålende, og vi har selv vært med på å bestemme det. Det skal være en fordel å bli nummer tre, og hvis du går lenger tilbake i tid var det bare nummer tre som fikk kvalik også. Det nye systemet er bygd slik at det skal være en lenger vei for nummer seks. Det skal ikke være likt, det skal være en fordel å bli nummer tre, sier Nystuen til Eurosport.
Han mener dagens modell gjør at det hele tiden er noe å spille for, for så godt som alle lag. KIL er i skrivende stund på syvendeplass, rett bak Sogndal med ett poeng mindre.
– Jeg føler det blir ivaretatt slik at det både er tabellen som teller mest, men også i form av at det er spenning helt inn. Slik det er nå ville en stor gruppe lag ikke hatt noe å spille for med en annen ordning, og da ville det blitt en kjedelig avslutning. Det viktigste er likevel at det er rettferdig og at det beste laget rykker opp.
Samtidig peker han på et annet poeng dersom en stor del av lagene ikke hadde hatt viktige poeng å spille om allerede flere runder for slutt.
– Hvis Ull/Kisa, Sandnes Ulf, vi og flere lag midt på tabellen med langt opp til tredjeplass ikke hadde noe å kjempe for, ville vi begynt å kjøre på med juniorlaget vårt og bare tenkt neste år allerede nå. Det hadde også blitt helt feil for de lagene vi hadde møtt. Om vi for eksempel skulle møtt Sandefjord med juniorlaget nå, ville det neppe blitt tatt godt imot av Aalesund og Start som kjemper med dem om opprykk. Da ville det blitt en mer urettferdig liga, så dette er helt ypperlig, sier Nystuen, og legger humrende til:
– Jeg tar veldig gjerne den sjetteplassen, og så kan Eirik Bakke bli nummer syv. Det kan vi godt ta en avtale på.
OBOS-ligaen
RBK-talent returnerer til gamleklubben
01/10/2020 PÅ 18:07
OBOS-ligaen
Brite skal trene Stjørdals-Blink
01/10/2020 PÅ 10:50