KONGSVINGER (Eurosport.no):
Det er pyntet i peisestua på Gjemselund. Klubben har invitert til pressekonferanse, der den nye treneren skal presenteres. I tillegg til de vanlige fremmøtte fra mediene, fylles stolene raskt opp av en gjeng lystige herremenn i sin beste alder, som følger klubben svært tett og møter opp på Gjemselund minst hver onsdag for å diskutere – trolig ikke bare fotball. Gjengen deltar på naturligste vis i selve pressekonferansen, og stiller villig spørsmål til Mika Lehkosuo – Kongsvingers siste tilskudd på trenerbenken.
OBOS-ligaen
Start henter tilbake lokal spiller
08/04/2021 PÅ 15:00
– Vi har noen kontakter, og fikk noen tips vi fulgte opp. Han er veldig erfaren og har vært på øverste nivå i Finland og Europa League med den største klubben der. Det er viktig for oss at med en definert spillestil, der vi bruker ballen mye. Vi tror det er den beste måten å utvikle spillere på, og det står han for. Derfor mener vi han er midt i blinken, sier sportssjef Espen Nystuen til Eurosport når herregjengen har trosset holka på vei hjemover.
Ifølge Nystuen har KIL «noenlunde kontroll» på trenermarkedet i Norden.
– Så da Mika fikk sparken i HJK i mai, så visste vi om det. Vi vet jo hvilke trenere som står for hva. Han har vært på blokka lenge, man må jo tenke litt i forkant også hvis det skal skje noe.
Nylig ble klubben enige om avslutte samarbeidet med årets trener, portugisiske Vitor Gazimba. Da kommuniserte de – på engelsk – at de var litt uenige om veien klubben skulle gå videre. Det handlet ikke bare om spillestil.
– Nei, det var ikke bare det det gikk på, det var mer sammensatt enn som så. Med Mika treffer vi midt i blinken på spillestil, for det er viktig for oss å utvikle spillere, og det ønsker vi å fortsette med.
(Artikkelen fortsetter under):

Prøver å unngå å bli med på «stolleken» i norsk fotball

Men det er etter hvert blitt en lang rekke med trenere på Gjemselund de siste årene. Rekken med utenlandske navn, er også lang. Luis Pimenta, Mark Dempsey, Vitor Gazimba, Mika Lehkosuo.
– Er ikke norske trenere bra nok, eller?
– Nei, det har vært noen karakterer her, og noen utlendinger, sier Nystuen med et smil.
– Men vi ønsker å tenke litt annerledes. Vi ønsker å være litt utenfor den andedammen som vi er i hele tiden. Vi i klubben her og min egen bakgrunn er fra Norge. Jeg har kun spilt i Norge, kun vært leder i den klubben her. Jeg føler at de tingene de menneskene som er i Norge kan, det kan også vi her i klubben. Så vi ønsker å tilføre klubben noe gjennom at vi henter noen som tenker litt annerledes enn oss, og håper vi sammen kan utgjøre et godt team.
– Det er nok av den stolleken rundt om i landet ellers?
– Ja, jeg føler det.
Lehkosuo har tidligere vært trener i de finske klubbene HJK og Honka, samt vært assistent på det finske landslaget i 2013. Han ledet blant annet HJK til Europa League.
– Han har erfaring fra et høyere nivå enn oss, og det vil hjelpe oss. Så er det jo slik at det er mange gode trenere i Norge, men ofte har vi ikke mulighet til å få dem, eller så er de veldig dyre. Her har vi funnet en løsning. Han har veldig lyst til å jobbe utenfor Finland, som gjør at det økonomisk blir oppnåelig for oss. I tillegg har han den brede erfaringen han har, så for oss er dette perfekt.
– Det har vel vært omtrent ett år i snitt på de siste trenerne nå, og han har skrevet en toårskontrakt. Er det noe som tilsier at han fullfører den,da?
– Nei, det er ikke noe tradisjon for det her, så vi må vel se hva vi får gjort etter at året er slutt, tenker jeg, sier Nystuen med et stort smil.
(Artikkelen fortsetter under):

Tok HJK til Europa League – derfor endte han i Norge

Han blir raskt mer alvorlig igjen når han skal forklare de hyppige byttene de siste årene.
– Det er ulike årsaker på alle, sier han og lister opp:
* Hvis vi begynner med Luis Pimenta, da, som hadde suksess her dro oss til cupfinale og ble nummer fem i OBOS-ligaen, så valgte han å ikke bli med videre. Han var her i to og et halvt år.
* Hans-Erik Eriksen satt i ett og et halvt år. Ham valgte vi å fjerne. Hans-Erik gjorde en veldig god jobb, men han ble litt offer for at Pimenta var suksessfylt og at det da ble et krav utenfra, og til slutt ble det som det ble.
* Så klarte vi å få tak i Mark Dempsey, som var et «kjempecatch» for oss og han gjorde en utrolig god jobb. Vi har aldri vært så gode som de tre første kampene til Mark her. Dessverre ble Mark syk, og det var årsaken til at han sluttet.
* Da ansatte vi jo Vitor Gazimba, og han var jo da her i ett år ... og nå kommer Mika.
Nå er håpet at finnen blir en mer langvarig løsning.
– Vi ser på karrieren hans at han jobbet seks år i Honka og seks år i HJK, så vi håper vi kan få kontinuitet og stabilitet på en god mann for KIL.
Lehkosuo har ikke bare med seg trofeer i bagasjen, men også familien. På pressekonferansen i peisestua på Gjemselund lovet han også å forsøke å lære seg norsk så fort som mulig.
Det merket også Nystuen seg, og han likte dedikasjonen.
– Vi har veldig høye ambisjoner her, og vi har fått en solid klubb som er tuftet på noen gode verdier. Vi har en egen spillestil og vi har mange flinke folk i støtteapparatet og administrasjonen. Vi har en spillergruppe som er ung og lovende med lokale spillere, så vi har noe veldig bra på gang. Hvor det ender ... vi håper at det ender med at vi i hvert fall kjemper i toppen av OBOS-ligaen i 2020, og så får vi ta steg for steg, sier sportssjefen.
Men så er det kanskje naturlig at han etter hvert selv blir linket til andre jobber, for eksempel til den ledige sportssjefstillingen i gamleklubben Stabæk, etter at Inge Andre Olsen forsvinner til Danmark.
Det avviser han at blir aktuelt.
– Nei, ikke nå. Jeg trives veldig godt i Kongsvinger, og vi har et veldig godt prosjekt som jeg er veldig lojal til. Jeg håper å bli her i mange år til, og jeg har lyst til å se hva vi kan få til her.

Sportssjefen om de ville Hyypiä-ryktene: – Må være noe fylleprat

OBOS-ligaen
RBK-talent returnerer til gamleklubben
01/10/2020 PÅ 18:07
OBOS-ligaen
Brite skal trene Stjørdals-Blink
01/10/2020 PÅ 10:50