• Se Fotball Direkte: OBOS-ligaen spesial onsdag fra 17.30 på Eurosport Norge, Dplay og Eurosport Player! Skaff tilgang her.
FOTO: PRIVAT
Vi skrur tiden tilbake til 2016. 18 år gamle Håkon Stavrum hadde kjempet hele vinteren for en plass i laget til nyopprykkede KFUM, men før den andre serierunden var unggutten uheldig og brakk beinet. Det kostet ham hele sesongen, og laget rykket ned.
Eliteserien
Viking-spiller ute resten av året etter mareritt-sesong: – Vært voldsomt tungt
28/09/2022 KLOKKEN 19:21
Stavrum hadde knapt rukket å bli hundre prosent leget i beinet før han var uheldig igjen. I november samme år røk han korsbåndet, og vipps gikk også hele 2017-sesongen fløyten.
I april 2018 var han tilbake på fotballbanen, og utover høsten i KFUMs opprykssesong til OBOS-ligaen spilte han en viktig rolle. Midtbanespilleren gledet seg til å endelig få kjenne på nivået i OBOS-ligaen etter at opprykket var sikret, men så dro ulykkesfuglen på seg nok en stygg skade. Ti minutter ut i lagets første treningskamp fikk han en stygg rift i menisken i det samme kneet, og ni nye måneder på sidelinjen ventet.
– Ingen trodde han kom til å være i stand til å bidra for oss i 2019-sesongen. Den eneste er kanskje han selv, sier KFUM-trener Jørgen Isnes.
Søndag fikk den nå 21 år gamle spilleren endelig sin debut i OBOS-ligaen, som innbytter på overtid i Oslo-derbyet mot Skeid.

Syntes synd på seg selv

Håkon Stavrum erkjenner at det ikke alltid har vært like enkelt å akseptere skadene.
– Spesielt etter den første smellen syntes jeg bare synd på meg selv, og jeg var inne på tanken om at alt var over. Det tok litt tid før jeg kom til meg selv, sier Stavrum, som altså så vidt rakk å bli frisk før det smalt igjen.
Denne gangen var det korsbåndet.
– Det var som om det gikk en bryter i meg. Innstillingen var mye mer positiv, og det ble tent en helt spesiell gnist, sier midtbanespilleren, og kommer med en sammenligning:
– Jeg sammenligner min korsbåndsskade med et hjerteinnfarkt. Jeg lærte meg å sette pris på ting, for jeg elsker virkelig fotball, og jeg var redd for å miste den gnisten jeg har hatt gjennom å gå på trening nesten hver dag i 20 år. Det skulle ikke skje, forteller han.
– Var det noen gang aktuelt å gi seg med fotball?
– Nei. Kall meg gjerne sær, men jeg har lært meg å elske utfordringer som dukker opp langs veien. Etter den tredje alvorlige skaden hørte jeg folk snakke om at "han der blir det ingenting av", men det har ikke vært en aktuell tanke hos meg. Tvert imot får man lyst til å motbevise det.

Treneren som samtalepartner

Hovedtrener Isnes er full av beundring for hvordan hans elev har kjempet seg tilbake fra såpass tunge skader med hyppige mellomrom. Langs veien har de to hatt en tett dialog, og det har ikke bare vært lystig og lettbeinte prat.
– Jeg og Håkon har hatt noen samtaler underveis, og det har selvsagt vært som en berg- og dalbane for ham. Slike ting tar på rent psykisk. For min og klubben sin del har vi sagt at det alltid vil være en åpen plass for ham her. Rådet vårt har vært at han gjerne må kjempe seg tilbake fra skade dersom han virkelig trives med all opptrening og gjør det godt. Han har respondert med å si ja, og feier på, sier Jørgen Isnes.
Stavrum er evig takknemmelig for støtten har har fått fra Isnes, men også apparatet rundt og klubben i sin helhet.
– Jeg tror ikke man finner mange klubber hvor en spiller kan gå skadet i tre-fire år, hvor klubben fremdeles har like mye troen på deg. Det er ikke like enkelt å hver dag skulle motivere seg for å sitte timesvis på argometersykkel, men når man kommer opp på treningsanlegget, får oppmuntrende ord og en klapp på skuldra fra støtteapparat og lagkamerater, så blir alt mye enklere. Jeg er veldig takknemlig, sier han.

Ser for seg joker-rolle

KFUM kjemper helt i toppen av OBOS-ligaen, og skal snart ut i NM-kvartfinale mot Odd. Isnes mener Stavrums skade-comeback er kjærkomment rent sportslig også.
– Vi skal kjempe på flere fronter, og har i tillegg et rekruttlag som spiller for opprykk. Vi får se når og hvor mye Håkon vil bli involvert utover høsten, for nå er alle spillere like viktige. Han kommer til å få prøve seg, sier Jørgen Isnes.
Spilleren selv har ingen problemer med å erkjenne at veien til en fast startplass er lang for et lag som det flyter såpass godt for om dagen.
– Sist jeg spilte fast for dette laget var vi i 2. divisjon, men nå kjemper man for opprykk til Eliteserien. Samtidig har jeg mye å bidra med, med løpskraft og overskudd. Jeg ser for meg en joker-rolle utover høsten, med friske bein.
– For friske bein kommer du til å ha fremover?
– Jeg har vel fått mine dose med skadet i hvert fall. Bank i bordet, sier Håkon Stavrum, og flirer.
  • Se Fotball Direkte: OBOS-ligaen spesial onsdag fra 17.30 på Eurosport Norge, Dplay og Eurosport Player! Skaff tilgang her.
Sett denne?
Eliteserien
VIF-sjefen varsler flere storsigneringer: – Vi søker på øverste hylle
06/08/2022 KLOKKEN 12:14
Eliteserien
Friskmelder nøkkelspillere før hovedkampen
16/06/2022 KLOKKEN 18:08