– Det er stort for meg å bli tatt ut på U21-landslaget. Jeg lå hjemme sjuk i senga etter bortekampen mot Tromsdalen, og plutselig plinga det inn meldinger fra gamle kompiser på Årvoll. Det var sånn jeg fant det ut, sier han lattermildt til Eurosport.
OBOS-kometen håper både han selv og klubben kan nyte godt av uttaket.
Norgesmesterskapet
Maktdemonstrasjon da Viking tok seg videre til semifinale
19/03/2022 KLOKKEN 17:16
– Det gir meg masse motivasjon at jeg kan bidra til å sette både KFUM og moderklubben min Årvoll på kartet.
For når venner og bekjente spør Lars Olden Larsen om hvordan det går med fotballen, og han svarer at han spiller i «Kåffa», så er responsen vanligvis:
– De vet ikke hva KFUM er for noe. Og når jeg forklarer hva det står for, stusser de enda mer, ler han.
– Det har vi planer om å gjøre noe med.
Les også: Friskmeldt stjerne tilbake for KFUM

– En rollemodell

– Han har levert voldsomt med mål og har vært involvert i kampene våre. Et U21-landslagsuttak er stort, sier trener Jørgen Isnes til Eurosport.
Han beskriver 20-åringen som en svært hardtarbeidende spiller.
– Da vi hentet ham til KFUM visste vi at vi fikk det, både på og utenfor banen. I det momentet der vi har prøvd å profesjonalisere gruppa, passet han fint inn med tanke på å være med på å forme treningskulturen på A-laget. Han har gått foran som en veldig fin rollemodell der i ung alder, og det gjenspeiler det som skjer nå. Han er en toveisspiller, som har vært avgjørende på siste tredel i og med at han er så direkte på mål som han kan være. Han er også en god avslutter.
For suksessen kommer ikke gratis, men som et resultat av systematisk trening over tid.
– Han står igjen på feltet. Er med på rolletreninger på formiddagen. Han har nok en åtte-ti treningsøkter i uka, i tillegg til å være student, så det sier noe om at han er god til å planlegge.
Sett denne?

Tok et tøft valg

20-åringen angrer ikke et sekund på at han valgte å gå fra Vålerengas utviklingsavdeling til KFUM mens de var i 2. divisjon.
– Jeg trengte et sted jeg kunne begynne på nytt igjen. Lysten og driven har alltid vært der, men jeg trengte et sted jeg kunne spille fotball regelmessig på høyest mulig nivå.
– Jeg visste jo ikke hvordan det skulle bli i KFUM, men når jeg ser tilbake nå viser det seg jo å være riktig valg. Det er en klubb som har tatt store steg mens jeg har vært her og blitt mer profesjonell.
Dessuten føler han seg ikke alene om å ta ett steg ned for å få en ny start.
– Du har mange andre spillere som er i samme situasjon som meg. Mange har litt like historier som meg. Alle har prestert godt her i år. Det er mange av de historiene, og det er flere som kan lykkes ved å gå en litt annen vei.
– Man må være litt tøff med seg selv og tørre å trappe ned for å finne et sted man kan utvikle seg.
Les også: Rosenborg må spare

– Kan komme tyngre perioder

Trener Isnes er av samme oppfatning.
– Det er en fin historie. En spiller noen kanskje avskriver fordi han ikke klarer seg gjennom i Vålerenga, og så kommer han til KFUM. Vi ser tilfeller av det i andre klubber også, at spillere er blitt klokere i klubbvalgene. Men det er fortsatt tidlig i sesongen, og det er vi klare på med Lars også, at det kan komme perioder som er tyngre enn den han er inne i nå. Men det gjelder å fortsette å jobbe.
– Er det karrieresteget han gjorde noe flere bør vurdere?
– Ja. Kanskje klarer de ikke den vurderingen selv, og trenger gode rådgivere. Spesielt unge spillere som ønsker å ta nye steg. Men jeg føler kanskje det er en endring der nå. Tidligere har det vært altfor mange som har blitt i klubber der de ikke får spille. Noen ganger kan det være lurt å ta ett steg ned for så å ta to steg frem.
– Opplever du at klubbnavn ofte er viktigere?
– Navnet på klubben kan være viktigere enn andre ting. Jeg forstår at det er gjevere å spille for klubber med navn og større profil, men hvis ambisjonen er å leve av det over tid, kan det være veien å gå. Jeg har jobbet i Oslo-fotballen i så mange år at jeg har sett spillere hoppe hit og dit uten å finne sin tilhørighet. Kontinuitet er viktig, men det er også riktig valg. Lars er et godt bilde på det.

Overraskelseslag

KFUM har levert en sterk innledning på sesongen. Det nyopprykkede Oslo-laget har plassert seg helt oppe på tredjeplass, med 16 poeng etter ni kamper.
– Jeg er ikke overrasket over at vi holder OBOS-nivå og henger med i alle kampene. Så er det kanskje enkelte kamper der vi nok ikke hadde forventet å ta med oss trepoengere, så vi har kanskje litt flere poeng enn forventet. Men jeg har klokkertro på den spillergruppa vi har. Vi har et godt lag, og ikke minst en god tropp, og det er kanskje den største forskjellen fra sist vi var oppe.
I tillegg til kometen Lars Olden Larsen har for eksempel Moses Mawa også notert seg for seks mål. I tillegg trekker Isnes frem Tore Sørås, som han mener også kunne vært landslagsaktuell nå, og skadede Robin Rasch og Daniel Fredheim Holm i bakhånd. Sistnevnte er nå friskmeldt.
KFUM spiller hjemme mot Notodden søndag.
Sett denne?
OBOS-ligaen
Eriksen-magi da HamKam tok ytterligere steg mot Eliteserien: – For en mann!
16/10/2021 KLOKKEN 14:58
OBOS-ligaen
«Toppklubben» fra Ekeberg: – Norsk fotball trenger disse solskinnshistoriene
14/09/2021 KLOKKEN 12:18