Det mimres fortsatt jevnt og trutt tilbake til Ståle Solbakkens dager på Hamar. Mannen som fikk tilnavnet «Ståle Salvatore» ledet et lag som ikke var opprykksfavoritt opp til Eliteserien i 2003, og kjempet om bronse helt til slutt i 2004 og holdt seg oppe i 2005.
Store profiler som Jan Michaelsen kom rett fra Champions League-spill med Panathinaikos, og spurte hvor stadion var, da han ble vist Briskeby som han trodde var treningsbanen. Og kanskje er det fortsatt slik at man hører navnet HamKam, og får forventninger av det, større enn kvaliteten på dagens utgave egentlig tilsier?
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21
Solbakken dro videre til København, og inn kom en fersk Frode Grodås. Men som journalist Sindre Olsens stemme sier i det kjente TV 2-klippet: «En ulykke kommer sjelden alene». HamKam rykket ned i 2006 og Grodås falt på isen for åpent kamera rett etter å ha fått sparken.
Men laget som er i norgestoppen på antall opp- og nedrykk – hele 21 i tallet – dundret rett opp igjen med Arne Erlandsen i 2007, og spilte sin – foreløpig – siste sesong i Eliteserien i 2008. Men det ble nedrykk derfra også, før det fortsatte ned enda en divisjon på rappen i 2009.
Klubblegenden Vegard Skogheim fikk laget opp igjen fra 2. divisjon i 2010, og slik har det nærmest fortsatt siden.

Mørkt år

2014 er nok det aller mørkeste året på Briskeby. En utmattet Skogheim trakk seg allerede etter tre serierunder, og etter ham fulgte tre trenere til samme sesongen. Laget vant bare en kamp, satte negativ poengrekord med sju poeng og økonomien førte til oppsigelser og lønnskutt. Etter hvert hentet man nærmest spillere inn fra gata for å kunne fullføre nedrykkssesongen.
Etter hvert kom Kevin Knappen inn etter gode prestasjoner med Brumunddal og Elverum. Han fikk stabilisert laget og sikret opprykket tilbake til nivå to i 2017. Men klubbledelsen mente Knappen, tidligere Årets unge trener, hadde dratt det så langt han kunne.
For å nærme seg Eliteserien ved å utvikle spillet, og samtidig skape mer blest blant omgivelser og sponsorer, kom Gaute Helstrup og den gamle spillerhelten Espen Olsen inn, som henholdsvis trener og sportssjef fra Tromsdalen og Strømmen.
Duoen hentet inn flere nye spillere, og skulle utvikle spillestilen med en ambisjon om å få klubben opp igjen på øverste nivå. Et halvt år senere viser fasiten imidlertid 12. plass med bare 13 poeng på 14 kamper, og en målforskjell på 13-20.
Bare Skeid, Notodden, Strømmen og Tromsdalen er bak dem på tabellen, og i omgivelsene har flere tilhengere allerede mistet tålmodigheten.

Ut på markedet?

Forrige seier kom hjemme mot Kongsvinger helt tilbake på fotballens festdag, 16. mai, mens det siden er blitt tap for Grorud (cup), Aalesund, KFUM, Raufoss (serie og treningskamp) og Start, og uavgjort mot Ull/Kisa og Jerv.
Eurosport møtte Gaute Helstrup etter 1-4-tapet mot Start søndag.
– Dere har fått en tøff første halvdel av sesongen, og plassert dere nede i bunnstriden. Hva blir viktig inn mot høsten?
– Å være bedre rustet til å vinne kamper, rett og slett. Ta ei treningsuke og en kamp av gangen. Vi må se litt på hvordan vi kan fremstå bedre inn mot neste match. Vi har lyst til å hente frem litt egenskaper som kreves når vi ligger der nede. Vi er nødt til å kjempe hardere for hver ball, vi er nødt til å jobbe bedre i laget og litt hardere i treningshverdagen. Hvorfor vi ikke klarer det, greier jeg ikke å sette to streker under svaret på akkurat nå. Vi er nødt til å vinne fotballkamper fremover, sa Helstrup til Eurosport.
Han svarer følgende på om HamKam kommer til å være offensive på overgangsmarkedet, og om det kommer noen nye spillere inn i sommer.
– Det kan gjøre det, men jeg tror ikke det er det vi skal lene oss på. Jeg tror vi først og fremst skal jobbe videre med de guttene som er her, for det er nok kvalitet som enkeltspillere. Så handler det om å få det mer ut som lag på banen. Noe kan skje, men jeg tror ikke det er det som blir avgjørende. Det blir å få noen prosent mer ut av hver av oss som er her.

– Står bak hundre prosent

Overfor lokalavisen Hamar Arbeiderblad svarer både styreleder Truls Nordby Johansen og daglig leder John Anders Rise – den mangeårige HamKam-spilleren – kategorisk nei på spørsmål om de vurderer endringer på trenersiden.
– Det er ikke et tema i det hele tatt. Han sitter trygt, sier Nordby Johansen til avisen, før duoen fastslår at de fortsatt står bak valget sitt.
– Jeg tenker at vi følger dette prosjektet og den planen som vi hele tiden har lagt. Vi har fremdeles stor tro på dette og jobber knallhardt nå for å nå de stegene vi satt oss som mål. Hele klubben backer fremdeles dette hundre prosent og har steintro på å snu det sammen, sier Rise til HA.
I forrige uke uttalte midtstopper Lars Brotangen følgende til Eurosport:
– Det er ikke mange trenere i Norge som er mer dedikerte og jobber hardere enn Gaute Helstrup, så jeg tror han klarer å snu det til sin fordel. Det har vært mye prat, men det vil ta tid når man bytter trenere og så mange spillere. Jeg håper han får tillit videre og tid til å snu det. Han imponerte i Tromsdalen, men det tok en del tid før det ble stabilt der også.
HamKam har et tøft program også fremover. I neste runde kommer Sandefjord til Hamar, før de skal ut i to tøffe bortekamper mot Sandnes Ulf og Jerv.
PS! Hamar Arbeiderblad skriver tirsdag at klubben har vært i kontakt med kontraktsløse Marcus Pedersen, for å sjekke mulighetene for en retur til Briskeby. Både han og sportssjef Espen Olsen bekrefter dialog, og ingen av partene er avvisende til at det kan bli aktuelt med en avtale dersom han er frisk nok.
OBOS-ligaen
Eriksen-magi da HamKam tok ytterligere steg mot Eliteserien: – For en mann!
16/10/2021 PÅ 14:58
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00