Det knytter seg til i både topp og bunn på nest øverste nivå, og i løpet av september var det lag som fikk håp om fornyet kontrakt og knust drømmen om direkte opprykk.
Her er OBOS-ligaens tre beste trenere og spillere fra måneden som gikk.
OBOS-ligaen
Hammersland herjet med Notodden da Åsane tok første stikk i oppgjøret om OBOS-ligaplass
21/11/2019 PÅ 19:55
Beste trenere:
Espen Olsen (Strømmen): Ni poeng på fire kamper. Klatret over streken.
– Det som er mest imponerende er måten Espen Olsen har klart å snu den vonde trenden på. Han har vært veldig god på overgangsmarkedet, og hentet veldig mange av de rette typene. De fikk en målscorer i Moses Ebiye og løste keeperproblemet gjennom kanadiske Simon Thomas, sier Eurosports OBOS-ekspert Roger Risholt.
Det defensive har nemlig vært det store ankepunktet i et lag Risholt mener har stort potensiale.
– Strømmen har alltid hatt et godt lag, men i tillegg til et veldig lavt bunnivå har de slitt voldsomt bakover. 50 baklengs på 25 kamper sier sitt. Nå har det blitt bedring, og det viser seg både gjennom resultatene og tabellplasseringen. Mer struktur og matchvinnere i begge ender er den viktigste forklaringen på det.
– Tror du nå at Olsen leder Strømmen til spill i OBOS-ligaen også i 2019?
– Ja, jeg tror de står greit i divisjonen. De har noen viktige kamper mot andre bunnlag nå i slutten, og tar med seg mye selvtillit inn i de kampene. Det ser bra ut, avslutter Risholt.
Vegard Hansen (Mjøndalen): Ti poeng på tolv kamper, kun ett baklengs. Tatt over tabelltoppen.
– Det stinker Eliteserie-spill av Mjøndalen nå. De har mange av de riktige typene i laget, i tillegg til veldig mange karakter-spillere. Det gjør at de ofte vipper jevne kamper i sin favær. De er utrolig vanskelige å spille mot, og Vegard Hansen virker å ha en klar kampplan hver gang. Den gjennomfører også spillerne med bravur, sier Risholt.
Bruntrøyene skiller seg spesielt ut på ett område – med kun 16 baklengsmål på 25 kamper er laget i en egen klasse – ikke bare i OBOS-ligaen, men på de tre øverste nivåene i Norge.
– Sannsynligvis også enda lenger ned. Snaut 0,6 baklengs per kamp er vanvittige tall – spesielt i OBOS-ligaen, hvor det generelt scores mye mål. De har ligaens beste stopperpar og kanskje best keeper, i tillegg til et godt midtbaneanker.
Med et snitt på 0,64 er Mjøndalen skiller det nesten 0,2 mål per kamp ned til Rosenborgs 0,83 (20 baklengs på 24 kamper), som er det laget med nest best snitt på de tre øverste nivåene. Alta, Skeid og Egersund deler alle tredjeplassen med 0,95 (21 baklengs på 22 kamper).
Holder de snittet helt inn vil Mjøndalen ende opp med 19 baklengs på 30 kamper. Det vil isåfall være det klart laveste i OBOS-ligaen på 2000-tallet. Bodø/Glimt og Sandnes Ulf har det laveste antallet etter milenniumsskiftet på 24 hver.
I likhet med Espen Olsen får også Vegard Hansen skryt for det han gjorde i sommervinduet.
– Å få inn typer som Joacim Olsen Solberg og ikke minst Tonny Brochmann har vært viktig. Likevel er det først og fremst kollektivet Mjøndalen som gjør at de ligger der de gjør.
Bjarne Berntsen (Viking): Ni poeng på 12 kamper. Slapp inn ett mål på tre før 2-3-tapet mot Florø.
– Viking har først og fremst blitt langt mer solide, og mye av æren for det skal Bjarne Berntsen ha for å ha hentet Axel Andresson. Han har kommet inn og virkelig tatt ansvar bak der – noe laget har manglet siden Leo Østigård forsvant. Jeg våger å si at han er enda bedre enn forgjengeren i forhold til besluttsomhet. Han er en bauta som har gjort medspillerne bedre – spesielt stoppermakker Nakkim har blitt en bedre spiller ved siden av Andresson.
For i andre enden av banen mener ikke Risholt Stavanger-laget står tilbake for noen.
– De har i mine øyne OBOS-ligaens mest spennende offensive rekke. Høiland, Tripic, Ibrahimaj, Thorstvedt, Furdal, Torsteinbø, Bytyqi... Det er så mye kvalitet der.
– Så mye at de rykker direkte opp?
– Jeg tror fortsatt Mjøndalen og Aalesund tar de te øverste plassene. Likevel – Viking har bortekamper mot begge to, og kan vippe ting i sin fordel der. De har fortsatt alle muligheter, sier Risholt.
Beste spillere:
Moses Ebiye (Strømmen, på lån fra Lillestrøm): Fire mål og to målgivende, har ledet laget opp på sikker plass.
– Han har levert utrolig sterke tall siden han kom fra Lillestrøm. Fire mål og to målgivende lar seg virkelig høre, sier Risholt.
– Og spesielt målene han har scoret har vært direkte avgjørende i flere kamper?
– Ja, han har virkelig vært tungen på vektskålen i flere tette oppgjør. Holder han det oppe så vil ikke Strømmen ha noe problem med å holde seg i OBOS-ligaen.
Lars-Jørgen Salvesen (Ull/Kisa, på lån fra Start): Tre mål i september, alle mot topplagene Sogndal og Aalesund.
– Jeg er ikke overrasket over at denne karen har tatt OBOS-ligaen med storm. Jeg var likevel litt usikker i forhold til hvor kjapt han ville komme tilbake etter korsbåndsskaden, men han har tydeligvis jobbet knallhardt. Han valgte i tillegg riktig klubb som spiller offensiv fotball, sier Risholt.
– Er han en mann som Kjetil Rekdal kan få bruk for neste sesong?
– Så lenge han holder seg skadefri og får mer kamptrening, er han en spiller som nok bør være i Eliteserien neste år. Det finnes mange eksempler på spillere som har fått tillit og gjort det bra i OBOS som også har levert i Eliteserien. Jeg tror Salvesen kan bli en ny Fardal Opseth.
Sondre Solholm Johansen (Mjøndalen): Forsvarsbautaen på et lag med ett baklengs på fire siste, og er toppscorer (!) i klubben.
– Han er limet bak der. Så autoritær, så selvsikker. I tillegg er han også målfarlig, som statistikken viser. Han taper knapt en duell, er rask og har blitt mye bedre med ballen i beina denne sesongen. Han har rett og slett tatt utrolige steg, sier Risholt.
– Så store steg at han kan forsvinne til en større klubb allerede til vinteren?
– Ja, det ser jeg ikke bortifra. En middelhavsfarer i Eliteserien er en type klubb som kunne hatt bruk for Johansen.
OBOS-ligaen
Høyreist stopper med Eliteserie-erfaring klar for OBOS-klubb
21/01/2019 PÅ 17:42
OBOS-ligaen
Veteran forlenger med OBOS-klubb
27/12/2018 PÅ 17:21