Even Hovland brukte overgangsvinduets siste dag på å reise fra Sogndal til Trondheim for å bli Rosenborg-spiller.
Midtstopperen, som forrige uke ble trukket fram som Sogndals viktigste brikke i kampen om opprykk, ble presentert som RBK-spiller tre timer før vinduet stengte.
Eliteserien
VIF-sjefen varsler flere storsigneringer: – Vi søker på øverste hylle
06/08/2022 KLOKKEN 12:14
På Eurosports Deadline Day-sending onsdag, forklarte Sogndal-trener Eirik Bakke hvordan handelen gikk til.
Ganske nøyaktig 24 timer før han stod på Lerkendal med Rosenborg-drakt, hadde Hovland akkurat tuslet i garderoben etter 0-0 mot Aalesund i serieåpningen. Det var da Bakke forstod at spilleren var tapt.
– Jeg skjønte det egentlig etter kampen da Jim Solbakken (Even Hovlands agent, journ. anm.) hadde ringt meg tre ganger. Da var ting på gang, og når Rosenborg bestemmer seg, så er det vel ingen i Norge som kan stoppe dem, forklarte Bakke.
– Det er sånn som det ofte er på vinduets siste dag. Even har hatt en stigning i spillet sitt, noe han viste tirsdag, og da har jeg egentlig visst at Rosenborg og andre klubber kunne bli aktuelle.

Ingen panikk

Rosenborgs sportssjef Stig Inge Bjørnebye poengterte at Hovland er en spiller den regjerende seriemesteren har fulgt en stund.
– Det er ganske lange prossesser som pågår hele året, før vi kommer frem til konklusjoner. Nå ble det to overganger på siste dag, men det er ikke noe dramatikk i det for vår del, sa Bjørnebye.
Sportssjefen erkjente likevel at Hovlands prestasjoner tirsdag hadde en viss betydning.
– Det hjalp jo. Vi har fulgt Even Hovland lenge, det skulle bare mangle, og han så bra ut på tirsdag. Men det var ikke der beslutningen ble tatt, sa han.

Lønnsom butikk

Da Hovland ble Sogndal-spiller gratis i september i fjor, hadde både spiller og klubb ambisjoner om å bygge den tidligere landslagsstopperen opp på nivået han tidligere har hatt inne. Etter å ha fulgt midtstopperens utvikling i vinter innså Bakke at 29-åringen var i klubben på lånt tid.
– Vi hadde en avtale med ham da han signerte for oss om at hvis klubber som Rosenborg kom på banen så skulle vi gi ham muligheten. Med de ambisjonene som Even har så blir det vanskelig å holde han, særlig når vi er i OBOS-ligaen.
Ifølge Eurosport.nos opplysninger betaler Rosenborg et sted mellom fem og ti millioner for Hovland. Det betyr lite for Bakke.
– Vi ville egentlig ikke selge ham, det var vårt utgangspunkt, men med Even sitt ønske og den avtalen vi hadde med ham og Jim Solbakken (Hovlands agent journ.anm.), så måtte vi holde den. Da kunne vi egentlig ikke si nei. Men vi er ikke fornøyde, vi trenger ikke pengene.
– All honnør til Even. Han fortjener å ta steget videre. Vi fikk ha ham i syv måneder, så vi får være glad for det, la han til.

Få alternativer

Med overgangsvinduet stengt, er det begrensede muligheter for Sogndal å finne erstattere for midtstopperbautaen. Bakke er klar på at det nå blir de gjenværende forsvarspillernes ansvar å ta jobben med å tette hullet etter Hovland.
Likevel finnes det muligheter der ute, og det i en spiller både Bakke og Sogndal kjenner godt.
Kjetil Wæhler, som var med på Sogndals nedrykk forrige sesong, står uten kontrakt, og er klar på at han fortsatt har lyst å spille fotball. Men om 42-åringen returnerer til Fosshaugane Campus ville ikke Bakke svare på ondsdag.
– Vi må vente til vinduet er stengt. Det er da vi pleier å ringe ham, sa Bakke.
Eliteserien
Friskmelder nøkkelspillere før hovedkampen
16/06/2022 KLOKKEN 18:08
Eliteserien
Fagermo åpner for spissbytte i Vålerenga i sommer
16/06/2022 KLOKKEN 14:32