• Kvalik til Eliteserien: Se Stabæk – Aalesund onsdag klokken 17.30 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Kun cupfinalen og de to avgjørende kvalikkampene gjenstår av den norske fotballsesongen. Viking og Mjøndalen rykket direkte opp fra OBOS-ligaen, mens Levanger, Florø og Åsane måtte ta den tunge veien ned en divisjon.
Nå har Eurosports kommentator Amund Lutnæs og ekspert på OBOS-ligaen, Roger Risholt, plukket ut årets lag. I tillegg har de kåret årets mål, årets skuffelse og årets råtass, for å nevne noen. Årets lag preges av offensive spillere.
OBOS-ligaen
Hammersland herjet med Notodden da Åsane tok første stikk i oppgjøret om OBOS-ligaplass
21/11/2019 PÅ 19:55
– Vi hadde kanskje tatt med Christian Gauseth eller Fredrik Carlsen, om dette laget skulle spilt en offisiell kamp. Det mangler litt ledertyper, men samtidig er dette de elleve beste spillerne, sier Risholt.

Her er årets lag i OBOS-ligaen (3-4-3):

Keeper: Egil Selvik (Nest-Sotra)
Vanskeligste posisjonen å ta ut. Ingen som har stått skikkelig frem, men Egil Selvik har hatt en veldig fin utvkling i 2018. Er en ung og lovende keeper. Har hatt en sterk sesong sammen med resten av Nest-Sotra-laget og har vært solid hele tiden. En spiller som Sosha Makani mener vi har spilt for få kamper siden han var utlånt første halvdel av sesongen.
Midtstopper: Sondre Solholm Johansen (Mjøndalen)
Mjøndalen har sluppet inn 24 mål denne sesongen. Det er sensasjonelt lavt antall innslupne mål. Johansen er toppscoreren, delt med Occean. Sammen med Quint Jansen er de det beste stopperparet i OBOS-ligaen og de to utfyller hverandre godt. Er god med ball og i begge ender av boksen.
Midtstopper: Axel Andrésson (Viking)
Spilte siste halvdel av sesongen for Viking og var veldig toneangivende. Viking slet bakover tidligere i sesongen og han var en perfekt signering i sommer. Tok kommandoen i forsvaret etter at Østigård dro. De trengte en sjef bak der og en som kunne binde sammen forsvaret. Det gjorde han fra kamp én og har vist at han er en ekte viking. Har et godt blikk, er god med ball og har vært en av de beste spillerne på høsten.
Midtstopper: Quint Jansen (Mjøndalen)
Har dannet et solid midtstopperpar med Johansen og har nest flest mål i Mjøndalen med fire. Har vært avgjørende i begge ender og er god til å beskytte egen boks. Sammen med Johansen er han hovedgrunnen til at Mjøndalen spiller i Eliteserien neste sesong. Hadde de ikke rykket opp, hadde de blitt hentet av Eliteserie-klubber.
  • Kvalik til Eliteserien: Se Stabæk – Aalesund onsdag klokken 17.30 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Høyrekant: Niklas Castro (Kongsvinger)
Har igjen hatt en god sesong med ti mål og 13 assist. Viser at han har tatt steg og at han er bedre i år enn i fjor. Er god offensivt og er en poengspiller som er god til å utfordre. Har enda mer å gå på. Kanskje spiller han Eliteserie med Aalesund neste sesong?
Sentral midtbane: Johnny Furdal (Viking)
Furdal ble korrekt kåret til årets spiller, det med hele 26 målpoeng denne sesongen. OBOS-ligaens servitør. Skulle hatt langt flere, men der får Furdal skylde på ineffektive spisser. Har vært helt fantastisk. Har levert i kamp etter kamp og har vært stabil. På den siste tredjedelen er han helt der oppe på Eliteserie-nivå. Håper at han får bruke de kvalitetene neste sesong også på det høyeste nivået. Det finnes noen spesialroller, og noen må få litt spesialbehandling, og han må få lov til å være der han er god, på den siste tredjedelen. Har et hovemesterblikk, en god spillerforståelse og en god pasningsfot. Ser hengslete og sped ut, men han er den mest intelligente spilleren i OBOS-ligaen.
Sjekk denne reportasjen fra tidligere i sesongen. Saken fortsetter under videoen:
Sentral midtbane: Kristian Thorstvedt (Viking)
Har fått sitt store gjennombrudd i 2018-sesongen. Vant også den kåringen på Fotballfesten. Leverer ni mål fra midtbaneposisjon og er absolutt en mann for fremtiden. Kom fra Stabæk før sesongen er er flink til å komme i boksen. Har vært toneangivende på Vikings sterke midtbane.
Venstre kant: Kristoffer Normann Hansen (Ull-Kisa)
En av mange poengkonger. Har hatt en god og stabil sesong, og var en viktig bidragyter til at Ull/Kisa endte på kvalikplass. 13 mål og ni målgivende er meget pene tall. Er en fantastisk avslutter og er flink til å komme i avslutningsposisjon. En typisk poengspiller.
Spiss: Tommy Høiland (Viking)
Årets toppscorer i OBOS-ligaen er selvskreven på dette laget. Leverer også ni målgivende og har vært Vikings viktigste spiller i år. Sier selv at han er den kjekkeste og beste spilleren. Ikke helt enig i det, men han er en av de viktigste spillerne i OBOS-ligaen denne sesongen og var i de siste kampene helt avgjørende for at Viking rykket opp. Kanskje den smarteste innenfor sekstenmeteren.
Spiss: Holmbert Fridjonsson (Aalesund)
Fridjonsson er til tider et angrep alene for Aalesund. Den høyreiste islendingen scoret nest flest mål i OBOS-ligaen denne sesongen og har scoret på bestilling. AaFK er et helt annet lag uten ham. Det har vært litt opp og ned med skader. Er en fantastisk spiss i oppspillingsfasen og kan skape mange problemer for Eliteserie-lag neste sesong om de rykker opp.
Spiss: Sindre Mauritz-Hansen (Strømmen)
Kom på lån fra Stabæk forrige vinter og har levert en helt fantastisk sesong for Strømmen. Scoret hele 17 mål for et lag som til tider har kjempet på nedre halvdel. En mann Stabæk har garantert har bruk for i 2019-sesongen.
Benk: Mathias Dyngeland (Sogndal), Mats-André Kaland (Ull-Kisa), Shuaibu Lalle Ibrahim (Kongsvinger), Alexander Dang (Nest Sotra), Christian Gauseth (Mjøndalen), Zlatko Tripic (Viking) og Fredrik Carlsen (Aalesund).
Trener: Steffen Landro (Nest-Sotra)
Et stort trenertalent som har ledet laget sitt til en sterk sesong. For et nyopprykket lag er det å knive seg til en kvalikplass kjempeimponerende. Tør å være seg selv, spiller litt annerledes, har høy selvtillit, kan faget, er sulten og er hardtarbeidene. Et spennende trenernavn og fortjent vinner av årets trener i OBOS-ligaen.
  • Kvalik til Eliteserien: Se Stabæk – Aalesund onsdag klokken 17.30 på Eurosport Player og Eurosport Norge
Se video fra da Landro ble sendt på tribunen i kvalikkampen mot Aalesund. Saken fortsetter under videoen:

Sjekk disse kåringene

Årets råtass: Mathias Wichmann (Jerv)
Får du ni gule kort er du alltid litt sen i duellene. Er en god spiller, men det har gått litt for fort rundt beina på ham denne sesongen som det har gjort for resten av Jerv-laget.
Årets mål: Joackim Olsen Solberg (Mjøndalen), borte mot Sogndal
Årets mål i årets kamp. Et fantastisk langskudd av ham. Strak vrist og en nytelse å se på. Samtidig var det et viktig mål i en avgjørende toppkamp. Målet oppsummerer Mjøndalens sesong, de traff på det meste.
Sjekk scoringen her. Saken fortsetter under videoen:

Mjøndalen vant toppkampen etter ellevilt overtidsdrama

Årets innbytter: Pape Habib Gueye (Aalesund),
Er blitt byttet inn 21 ganger på 24 kamper, men har på slutten av sesongen spilt seg til fast plass på laget. Har vært veldig god og det er nok derfor han har fått spilletid. Leverte bra mot Sogndal i kvalikkampen. Får Lars Bohinen orden på det taktiske kan det bli et salgsobjekt for utenlandske klubber.
Årets poengkonge: Tommy Høiland (Viking)
30 poeng på 30 kamper og 21 mål. Toppscorer.
Årets servitør: Johnny Furdal (Viking)
Tilsammen 14 målgivende denne sesongen i Nest-Sotra- og Viking-drakten.
Årets overraskelse: Nest Sotra
Var nyopprykket og ender på sjetteplass. Det er intet mindre enn en råsterk prestasjon. Har vært gjerrige bakover og vunnet jevne kamper. I sommer mistet de Ståle Steen Sæthre og Johnny Furdal. Likevel klarte de kvalik. De er svært gode på spillerlogistikk og henter fra lavere divisjoner. Selv om de beste spillerne forlater klubben får de ikke panikk og er alltid i forkant. På spillerlogistikk har de vært best i klassen.
Årets skuffelse: Sandnes Ulf
Ender til slutt på en 10. plass, men med sin ressursbruk burde de ha absolutt vært oppe knivet om direkte opprykk. Til tider har de vært inne i en god stim før det har raknet. Har et budsjett som ligger høyt, men har samtidig vært uheldige med skader og vært preget av mye utskiftninger. Det må skje noe neste år, de har ny stadion på gang, for det har stått stille i mange år. Feilen er at de bygger lag hvert eneste år og de har feilet med spillerlogistikken.
Årets kamp: Sogndal-Mjøndalen 3-4
En berg og dalbane av en kamp, som får sitt utlimate klimaks på overtid da Alfred Richard Scriven avgjør på overtid. En kamp mange trodde skulle bli mål- og sjansefattig, ender med å være en sjumålsthriller.
  • Kvalik til Eliteserien: Se Stabæk – Aalesund onsdag klokken 17.30 på Eurosport Player og Eurosport Norge
OBOS-ligaen
Høyreist stopper med Eliteserie-erfaring klar for OBOS-klubb
21/01/2019 PÅ 17:42
OBOS-ligaen
Veteran forlenger med OBOS-klubb
27/12/2018 PÅ 17:21