Fredrikstad har hatt en begredelig sesong i OBOS-ligaen og ligger i skrivende stund på tredje siste plass, med hele syv poeng opp til laget foran.
Den gamle storheten holder strak kurs mot PostNord-ligaen, nivå tre i norsk fotball. Kontrastene fra dagene med cupgull i 2006 og Eliteserie-sølv kunne knapt vært større.
Andrea Loberto er under massivt press etter bare to seirer på 21 kamper, men har likevel fått fornyet tillitt i Plankebyen. Mandag stilte tidligere sportssjef Joacim Jonsson opp i en podcast hos Fredriksstad Blad og hudflettet styret i klubben. Han mener ansvaret for nedturen ligger langt over Lobertos hode.
OBOS-ligaen
OBOS-klubb permitterer samtlige spillere
18/03/2020 PÅ 16:47
– Det er klubbens ansvar, ikke Andrea Lobertos ansvar. En annen ting er at problemet i Fredrikstad FK er så mye større enn de som er hovedtrener, raser Jönsson.
Mannen som en gang i tiden også ble kåret til årets spiller i 1999 – sist laget var nede på nivå tre – peker på en ukultur i gamleklubben.
– Det er en forbanna ukultur i klubben, dessverre. Når det går bra, i og rundt klubben, så stryker man dem opp etter ryggen. Så fort det er motstand, er det som en kniv i ryggen, sier han.
– Det er for mange som skal mene noe og for mange som har meninger som ikke burde ha det – og som blir hørt. Den ukulturen må man bort fra. Det som er viktig nå er å ha kraftige og tydelige ledere, fortsetter han.
Jonsson vil flytte oppmerksomheten bort fra trenerrollen i klubben, og over på de som sitter rundt ham.
– Jeg er frustrert og blir frusterert på alle som roper på treneren. Problemet er så mye større enn det. Man unner ikke hverandre å lykkes der nede, fyrer Jönsson.
Eurosports fotballekspert og tidligere Fredrikstad-spiller Roger Risholt stiller seg bak Jonssons uttalelser.
– Vi har begge vært der lenge og sett klubben både innad og utad. Jeg er stort sett enig med det meste alt han sier. En ting jeg la merke til var at man for eksempel ikke hilser på hverandre i gangene, det var noe jeg bet meg merke i, sier Risholt.
Eurosport-eksperten omtaler situasjonen i klubben som kaotisk.
– Det er kaos, ikke noe vondt i folkene som jobber der. De står på og elsker klubben sin. Men det er for mye søl, for mange kokker og for mange meninger. Jeg savner den sterke lederen som får vekk alle rykter og negativitet rundt klubben. De jobber nok med det, men det er fremdeles mye kaos, sier Risholt.
Den tidligere midtbanespilleren retter pekefingeren på det sportslige utvalget i klubben og beslutningene som er blitt tatt der de siste årene.
– De har et sportslig utvalg som har mislyktes totalt med omtrent alt etter at klubben rykket ned. Både med treneransettelser de siste fem årene og de har gitt trenere altfor mye makt – i tillegg har de bommet kraftig på spillerlogistikken, sier Risholt.
– De har fått lov til å mislykkes gang på gang, uten konsekvenser. Det er ikke så rart at klubben sliter med økonomi når de ansetter trenere som igjen må betales ut av kontraktene sine, før de ansetter nye. De har nok brukt en god del millioner på å kvitte seg med trenere, samtidig som de har måttet hente inn nye, legger han til.
Risholt mener imidlertid engasjementet og oppmerksomheten rundt klubben i utgangspunktet er et positivt tegn.
– Det viser jo at folk bryr seg veldig mye om Fredrikstad. Både de som bor i byen og rundt, og folkene i klubben. De mener det godt og vil at klubben skal lykkes, men det er for lite kompetanse der det bør være kompetanse. Alle ønsker klubben opp i Eliteserien, men man får som fortjent, sier han.
OBOS-ligaen
Mislyktes med opprykket – nå termineres kontrakten ett år før tiden
18/12/2018 PÅ 20:48
OBOS-ligaen
Glad han slipper å møte Eliteserie-veteranen: – Vet han er vond å spille mot
02/12/2018 PÅ 19:43