– Den saken er lagt død. Etter en totalvurdering fant vi ut av vi ikke ville bruke mer ressurser på denne saken.
Det sa daværende fotballpresident Sondre Kåfjord til VG om jakten på et nytt landslagsemblem i 2008.
OBOS-ligaen
Sikret årets første seier etter sjansebonanza
18/04/2022 PÅ 15:55
Etter å ha fått det glatte lag fra både publikum og designere, ble den sterkt kritiserte «dragen» kastet, og jakten på en ny landslagslogo satt på vent.
Seks år senere lanserte Fotballforbundet logoen som den dag i dag bæres på landslagsspillernes bryst. En logo med flagget sentrum, som fort ble akseptert av det norske folk.
Reaksjonene til Starts logoforslag vekker gamle minner hos Kåfjord. Overfor Fædrelandsvennen innrømmer den tidligere fotballpresidenten at idéen om en så revolusjonær logo mildt sagt var uheldig.
– Det var et helvete. En av de største tabbene jeg har gjort, sier Kåfjord i dag.
Tirsdag gikk livslang Start-supporter og komiker Rune Andersen hardt ut mot klubbens nye logoforslag.
– Satt på spissen synes jeg det ser ut som noe en reklamemann har laget i fylla. Det er pinlig og tøvete å bruke krefter og penger på noe slik, sa Andersen til VG, før han fortsatte:
– Har vi ikke noe annet å bruke penger på? Å sette noe sånn i bestilling er pinlig for klubben og for firmaet som har laget dette. Dette gir ikke mening for meg. Vi har et fantastisk fint klubbflagg fra 1905. Klubben solgte litt av sjela si da de nye eierne kom, sa han.
Også Kåfjord har problemer med å se hva Start-logoen skal representere.
– Jeg ser ikke løven. Dragen var mer synlig. Fargene er riktig, men jeg hadde aldri funnet på å tenke at dette er en Start-logo. Hva som er det kommersielle i dette, skjønner jeg ikke, sier Kåfjord, som kommer et råd til Start-ledelsen.
Klok av skade mener Kåfjord at Start-ledelsen er i ferd med å begå samme feilen som Fotballforbundet i 2008, og oppfordrer klubbledelsen til å gjøre som han selv gjorde ni år tilbake.
– En klubblogo er viktigere enn man kanskje skulle tro og den kommersielle verdien var kraftig overvurdert. Hadde jeg vært sjef i Start, tror jeg at jeg ville ha lagt den vekk. Jeg blir ikke fortrolig med den, men det er medlemmene i Start som må ta det valget, sier Kåfjord.
Etter kritikken fra Andersen, uttrykte Start-direktør Even Øgrey Brandsdal forståelse for reaksjoner, men mente likevel at logoforslaget var et steg i riktig retning for sørlandsklubben.
– En stor endring, og spesielt forslag til endring av logo vil vekke store følelser. Jeg har full forståelse for at noen har delte meninger og respekterer det. Samtidig er det ikke uvanlig at store og små klubber endrer profil gjennom årene. Vi mener tiden er inne for å skape en ny visuell profil som skal symbolisere stolthet og inspirere både barn og voksne på Sørlandet, forklarte han.
LIKER DU STARTS NYE LOGO?
OBOS-ligaen
Har startet snuoperasjonen: – En ivrig bergenser er aldri feil
14/10/2021 PÅ 07:53
OBOS-ligaen
Rekdal tuktet gamleklubben – økte forspranget til konkurrentene
29/08/2021 PÅ 14:56