Populære sporter
All sport
Vis alt

Spilte under Eggen, Drillo og Houllier – slik er «Leos» nye hverdag i OBOS-ligaen

Eirik Fure

Oppdatert 03/04/2018 klokken 17:19 GMT+2

Øyvind Leonhardsen fikk denne uken ilddåpen som assistenttrener i Mjøndalen. I bagasjen har han lærdom fra et knippe trenere fra øverste hylle.

Leo

Foto: Scanpix

MJØNDALEN (Eurosport.no):
Den tidligere landslagsspilleren har knapt vært i Mjøndalen i halvannen måned som Vegard Hansens assistenttrener, men har allerede rukket å finne seg godt til rette.
– Jeg trives veldig godt. Det er gøy å være i toppfotballen igjen som trener. Det er et bra miljø og treningskultur her, sier «Leo» til Eurosport.no.

Ville ha en pause fra fotballen

Det er litt over ti år siden Leonhardsen ga seg som fotballspiller. Da varslet han at han ønsket en pause fra fotballen. Den varte ikke lenge.
47-åringen endte raskt opp med jobber i akademier og aldersbestemte lag, og var blant annet i Stabæk frem til i fjor.
Nå skal han jobbe med de eldre gutta. En av de viktigste oppgavene er å jobbe inn mot enkeltspillere på trening.
– Jeg er her for å jobbe med enkeltspillere og laget. Hvis enkeltspillere blir bedre, blir laget bedre.
Leonhardsen bor fortsatt i Oslo, men pendler til trening hver dag.

– Jeg har hatt alle de beste trenerne

Leonhardsen var aktiv som spiller til han ble 37 år gammel. Da satte han et punktum for karrieren etter spill i Strømsgodset i 2007.
Veien dit var lang, og «Leo» føler derfor at han tar med seg mye verdifull erfaring.
– Jeg er veldig glad for at jeg kommer den veien, og at jeg gjorde det først. Det er mye erfaring jeg har tatt med meg som jeg kan bruke i hverdagen. Jeg er fortsatt opptatt av å lære og bli enda bedre som trener. Jeg synes det er veldig spennende å legge til rette, formidle og jobbe med mennesker, sier han.
Den tidligere midtbanespilleren var innom både Molde og Rosenborg før turen gikk til engelske Wimbledon. Deretter ventet Liverpool, Tottenham og Aston Villa de neste årene. Til slutt tok han turen hjem og var innom Lyn før karrieren ble avsluttet i Drammen.
På spørsmål om hvem han har lært mest av er det likevel ikke noe klart svar.
– Det er så mange. Jeg var så heldig. I Norge startet jeg med Åge Hareide, så fikk jeg Nils Arne Eggen og Drillo. Så hadde jeg Bjørn Hansen og Semb.
– Jeg har vært vært heldig og hatt alle de beste. Jeg plukker med meg mye fra mange, tenker jeg.

Gauseth: – Ingen som kan matche det i norsk fotball

Totalt fikk Leonhardsen 186 kamper i Premier League og 86 landskamper. Mjøndalen-spiller Christian Gauseth mener den solide erfaringen kommer godt med i klubben.
– Å få han som lærer for våre spillere, og spesielt indreløpere, det er det ingen som kan matche i OBOS-ligaen eller i Eliteserien. Du hører etter hva han sier, sier MIF-kapteinen.
– Han er veldig opptatt av det med press, og hvordan vi presser. Han var god til det selv. Han har kommet inn med en voldsom entusiasme og en voldom «go». Han tror på det han driver med. Det er ingen tvil om at det er et påfyll til vår gruppe.
Gauseth, som også fungerer som Eurosports ekspert, sier assistenttreneren kjører veldig mange av treningene.
– Han er dedikert opp mot enkeltspillere hele veien. Det gjelder meg som snart er 34 år, og Sell som snart er 19 år. Det trengte vi. Vi har savnet en sånn fyr siden Hans Erik Ødegaard dro, mener Gauseth.
(grusom keepertabbe kostet Mjøndalen seieren mot Florø – saken fortsetter under)
picture

Keepertabbe da Florø sikret poeng mot Mjøndalen

Hadde ingen trenerdrøm i Liverpool

I Liverpool spilte Leonhardsen under Roy Evans og Gérard Houllier. På det tidspunktet hadde han ingen anelse om at han selv skulle ende opp som i en trenerjobb.
– Da tenkte jeg ikke at jeg skulle være trener, erkjenner han, men legger til at han likevel fikk med seg noen tips:
– Jeg lærte hvordan ting skulle gjøres og ikke gjøres. Jeg plukket ting med meg. Den viktigste læringen får jeg ved å jobbe med spillere selv og få erfaring som trener. Jeg har selvfølgelig med meg mye erfaring som spiller og har sett mye, sier han.
Mandag ble det 1-1 mot Florø i seriepremieren for Mjøndalen. Da ledet han laget sammen med Vegard Hansen i det som er MIF-trenerens 13. sesong. Leonhardsen sier samarbeidet har vært vellykket så langt.
– Det har vært veldig bra. Han er en trener som har lang erfaring på dette nivået. Det er fint for meg. Jeg har masse å lære av han, og han kan kanskje snappe opp noe fra meg.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame