Tirsdag ble det klart at Bjarne Berntsen (60) får oppgaven med å bringe Viking tilbake til Eliteserien neste sesong. 60-åringen har ikke vært klubbtrener siden han hadde midlertidig ansvar for samme klubb tilbake i 2004. Sist han hadde hovedtreneransvar var i Viking tilbake i 1995.
Klubbens mål er ikke mindre beskjedent enn at de skal opp igjen på første forsøk, en utfordring Bertnsen sier han gleder seg til å ta fatt på, med Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Christoffer Jensen ved sin side.
OBOS-ligaen
OBOS-klubb permitterer samtlige spillere
18/03/2020 PÅ 16:47
Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal tror Viking kan ha gjort et fornuftig valg med å satse så lokalt i ansettelsen av nytt trenerteam.
– Det er et valg med veldig lokalt preg, det er spennende og kan være fornuftig. Bjarne har enormt med fotballerfaring og fotballkunnskap, men han har jo ikke vært klubbtrener på lenge, det kan være en utfordring. Det blir ingen enkel jobb med å få Viking opp igjen, man er avhengig av å få ting til å stemme fort, og av å få byen og næringslivet med seg fra første stund, sier Rekdal.
– Er Bjarne Berntsen riktig mann til å ta Viking tilbake til Eliteserien?
– Det er vanskelig å si så veldig mye om valget sett fra utsiden, men de får som sagt et veldig lokalt preg med gutter som sannsynligvis kjenner klubben godt. Det er et stort pluss å tenke sånn, sier Rekdal.
Viking rykket som kjent direkte ned fra Eliteserien etter å ha havnet desidert sist. 34-år gamle Ian Burchnall fikk en knallhard dåp som hovedtrener, og måtte se laget sitt gå på tap etter tap i en sesong som man tidlig forstod ville ende tungt. Enorme utskiftninger i spillerstallen hjalp heller ikke på når svært få av nysigneringene klarte å markere seg i den blå drakten.

Må begynne med spillerstallen

Rekdal mener Berntsen har en stor jobb foran seg når han tar over stafettpinnen etter den nesten halvparten så gamle briten.
– Det første de må gjøre er å skape en homogen spillerstall. De må få solgt inn budskapet sitt og få alle til å trekke i samme retning. De må bygge klubben opp igjen kontinuerlig, med opprykk som kortsiktig mål, og så på lengre sikt skape et lag som kan hevde seg i toppen.
– Det kan være utfordrende når man samtidig vil måtte skifte ut spillere på veien. Viking har heller ikke bare sportslige utfordringer, de har enorme utfordringer økonomisk også som de må få orden på, sier Rekdal.

Tror Sogndal vil takle nedrykket best

I tillegg til Viking rykket også Aalesund og Sogndal ned til norsk fotballs nest øverste nivå. Med bare to direkte opprykksplasser er det liten tvil om at det skal godt gjøres å ta steget tilbake på første forsøk, i hvert fall med tanke på Vikings økonomiske utfordringer.
Rekdal minner likevel om at Viking ikke er den eneste klubben som er inne i en stor endringsprossess.
– Det er andre klubber som har de samme utfordringene som Viking. Aalesund vil også få det tøft med å få satt sammen opplegget sitt med nye trenere og stor utskiftning i spillerstallen.
– Av de tre lagene som rykket ned, holder jeg en knapp på Sogndal som det laget som vil takle det best. De ser foreløpig ut til å klare å beholde store deler av troppen, og da er de kanskje den største favoritten med tanke på at de har erfaring fra ligaen før, samtidig som de virker å ha god struktur i spillerstall og økonomi, sier Rekdal.
OBOS-ligaen
Mislyktes med opprykket – nå termineres kontrakten ett år før tiden
18/12/2018 PÅ 20:48
OBOS-ligaen
Glad han slipper å møte Eliteserie-veteranen: – Vet han er vond å spille mot
02/12/2018 PÅ 19:43