Mandag gikk tidligere sportssjef i Fredrikstad FK Joacim Jonsson hardt ut mot gamleklubben. Svensken rettet blant annet pekefingeren mot en ukultur i OBOS-liga-klubben som stirrer nedrykksspøkelset i hvitøyet.
– Det er en forbanna ukultur i klubben, dessverre. Når det går bra, i og rundt klubben, så stryker man dem opp etter ryggen. Så fort det er motstand, er det som en kniv i ryggen, sa han, noe han også fikk støtte av Eurosport-ekspert Roger Risholt i.
OBOS-ligaen
OBOS-klubb permitterer samtlige spillere
18/03/2020 PÅ 16:47
Konfrontert med kritikken forteller nåværende sportssjef og daglig leder Joacim Heier at han forstår hvor den kommer fra, og legger til at han ikke er uenig med Jonsson.
– Kritikken til Jonsson er ikke rettet direkte mot dagens ledelse, den dreier seg mer om en ukultur i klubben som har vært der i veldig mange år – også før hans tid, sier Heier til Eurosport.no
– Det er noe man har slitt med i mange år å få bukt med, og som står på agendaen hos oss. Klubben får ikke noen «aha»-opplevelse fordi han nå går ut og sier det. Det er noe som har vært kjent i både byen og klubben i mange år, og noe jeg også var klar over da jeg gikk inn i min stilling i klubben, legger han til.
Artikkelen fortsetter under bildet

Heier

Foto: Scanpix

– Ikke gjort over natten

Heier er klar på at dette er noe som jobbes med i den gamle fotballstorheten, men at det ikke er et problem som vil forsvinne over natten.
– Å bygge kultur er noe som tar tid. Det første vi må gjøre er å sette fokus på det, snakke om det og ha det høyt oppe på agendaen. Vi kna ikke feie det under teppet og tro at det hjelper å vinne noen fotballkamper.
– Hvilke tiltak blir gjort for å få bukt med denne ukulturen i klubben?
– Ordet ukultur uten å være mer spesifikk er håpløst å ta tak i. Det kan være alt mulig rart, så det er viktig å ta tak i de delene av ukulturen som er viktigst og som har størst påvirkning på klubben, sier Heieren, før han fortsetter:
– Jeg er veldig opptatt av lojalitet. Personer som er i eller rundt klubben, i større eller mindre roller, som ønsker å støtte klubben, må backe opp de som jobber der. Meninger og kritikk er velkomne, men det er noe man må ta internt, ikke lufte og baksnakke i pressen, sosiale medier eller andre steder, sier han.
– Når du sier det, sikter du til noen konkrete personer?
– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg sier det på et mer generelt grunnlag. Personer som er glad i klubben og mener vel, må også handle fordelaktig for klubben.
Artikkelen fortsetter under videoen

Fredrikstad reddet poeng på overtid i bunnoppgjøret

Snakket med Jonsson

Heier sier han ikke har noen betenkeligheter ved at tidligere ansatte i klubben ønsker problematikken til livs.
– Jeg har ingen problemer med at enmet blir tatt opp, det er helt på sin plass, så lenge det gjøres på et saklig nivå. Jeg snakket med Joacim rett etter podcasten og gav ham ros for mye av det han sa, sier han.
Også Eurosport-ekspert Roger Risholt er også svært kritisk til retningen klubben har tatt siden det på 2000-tallet ble cupgull og seriesølv. Den tidligere FFK-spilleren rettet blant annet en advarende pekefinger mot klubbens sportslige utvalg og hvilke disponeringer som har blitt gjort der de siste årene.
– Dette må ikke tolkes som kritikk av Roger, men før han kritiserer det sportslige utvalget i klubben, så må han vite hvordan FFK er bygget opp. Det sportslige utvalget har ingen mandat rundt spillerlogistikk og treneransettelser. Det er styret som tar seg av treneransettelsene, sier Heier.
– Men når det er sagt, så har man ikke hatt suksess de siste årene ut fra ressursbruk. Vi har ingen problemer med å rekke hånden i været og innrømme det, legger han til.

– På rett vei

Heier mener imidiertid at klubben nå er på rett vei, og at han ser klare forbedringer særlig i spillergruppen den siste tiden.
– Målt ut fra kvalitet på trening, er vi godt fornøyde med utviklingen troppen har hatt. Vi mener også at spillerne som har kommet inn i sommer, har erstattet de som forsvant ut på en god måte. Det er høyere kvalitet i troppen nå enn før sommeren, troppen er mer komplimentær nå, sier Heier.
– Men det i seg selv er ingen garanti for suksess, understreker han.
FFK-lederen mener videre, at selv om klubben er i en vanskelig situasjon nå, så er ikke frykten for å mislykkes større enn ønsket om å lykkes.
– For min egen del så er ikke frykten for å rykke ned noe som påvirker hvorda jeg går til jobb hver dag. Det er klart at det kan være både personer i klubben og spillere som kan bli påvirket av å være i en utfordrende situasjon, men jeg er veldig sterk i troen på at vi skal komme ut av dette.
Han avfeier også alle spekulasjoner rundt trener Andrea Lobertos fremtid.
– Det er har ikke vært noe uavklart rundt ham, men det er forståelig med rykter. Fredrikstad er en stor klubb som får oppmerksomhet både i og utenfor byen, så det er klart det blir snakket om når resultatene ikke er gode, slår Heier fast.
OBOS-ligaen
Mislyktes med opprykket – nå termineres kontrakten ett år før tiden
18/12/2018 PÅ 20:48
OBOS-ligaen
Glad han slipper å møte Eliteserie-veteranen: – Vet han er vond å spille mot
02/12/2018 PÅ 19:43