– Vi fungerte dårlig i perioder og lå nede på 10. plass. Vi hadde skrekkelige perioder og ting fungerte ikke.
Ordene tilhører Mjøndalen-trener Vegard Hansen, og forklarer mye av motgangen klubben tidvis har opplevd denne sesongen.
OBOS-ligaen
Hever lista etter kanonstart: – Tre mål bør det minst være
29/04/2022 PÅ 08:03
– Vi var sikre på å finne veien ut. Spillerne, klubben og jeg ble ikke stresset. Vi tapte flere på rad, noen stygge tap, det var ikke hyggelig i det hele tatt, sier MIF-treneren til Eurosport.no.
Noe var nødt til å skje for at man igjen skulle kunne drømme om Eliteserien i Nedre Eiker.

Tredelt forklaring

En av de største nedturene kom 16. august i sommer da nyopprykkede Florø sendte Mjøndalen hjem med et ydmykende 0-5-tap i kofferten. Det var ikke slik man ville ha det.
Hansen mener årsaken til forvandlingen er tredelt. Den ene, og kanskje den viktigste forandringen, er at formasjonsbyttet viste seg å bli vellykket. I stedet for å tviholde på 4-4-2, viste 4-3-3/4-5-1 seg å være en minst like god løsning.
– Vi slet ofte med mellomrom mellom midtstopper og midtbane. Det ble store rom å dekke for enkelte av våre spillere, sier Hansen.
Der motstanderens hengespiss, innoverkant eller offensive midtbanespiller tidligere kunne vandre «fritt», er det nå nye tider.
– Veldig mange av spillerne våre fungerer bedre, sier han.
Få kan argumentere mot det når man ser hvilket byks Mjøndalen har gjort på tabellen de siste ukene.

– Aldri gjort det før

Formasjonsbyttet er imidlertid kun en av grunnene til at man i øyeblikket står med syv strake seiere i ligaen. Ingen lag på de to øverste nivåene er i nærheten av å vise til noe av det samme.
Kontinuitet er noe alle trenere snakker om å ha i laget, men få kan vise til å ha en like betrodd stamme som Hansen.
På de siste åtte kampene har de samme elleve spillerne blitt valgt fra start i hver eneste kamp.
– Jeg kan aldri tenke meg at jeg har gjort det før. Det er nok den første gangen. Det er veldig spesielt, erkjenner 48-åringen.
Foruten en cup-exit mot Sarpsborg 08, har det ellers resultert i seier hver gang.
– Det er veldig spesielt med verken skader eller karantene, og å vinne syv av de åtte. Det er veldig, veldig spesielt, men jeg har ikke sett noen grunn til å endre det. Stabilitet er viktig. Det hjelper på relasjonene, sier han.

Den siste årsaken til suksess

Formasjonsendring og kontinuitet i spillergruppen er altså to av hovedgrunnene til at nedtur ble opptur for Mjøndalen.
Den siste årsaken er at de har fått sentrale spillere tilbake i aksjon, hvor Sosha Makani er den første som trekkes frem. Iraneren hadde holdt nullen i seks kamper på rad i OBOS-ligaen da Sanel Kapidzic scoret for Fredrikstad på søndag.
– Sosha Makani har vært fantastisk i mål. Han har ikke trengt å gjøre så mange redninger, men han har en trygghet og ro som smitter veldig over på de andre, sier Hansen.
Spilleren har kontrakt med Mjøndalen i to år til. Til tross for at det ikke har kommet noen konkrete bud på keeperen fra større klubber, ønsker Makani å være på øverste nivå på grunn av et ønske om landslagsspill.
– Jeg vurderer han som en av de desidert beste keeperne i Norge. Kvalitetsmessig er han den beste jeg har sett. Han er av ypperste klasse. Vi selger han ikke billig og håper at han blir, sier Hansen.
Treneren har også gledet seg stort over at Quint Jansen er tilbake og ser ut til å ha lagt skadene bak seg.
– Det har vært en veldig god periode, sier han.

Drømmer igjen om Eliteserien

Mjøndalen-treneren tror ikke det er mulig å kapre en direkte opprykksplass. Bodø/Glimt har allerede vunnet OBOS-ligaen, mens Start ser ut til å ta den andre plassen som gir direkte opprykk når det er ni poeng igjen å spille om.
– Seks poeng på tre kamper er for mye, sier Hansen.
Uansett ligger MIF godt an til å få en playoff-plass. Den sterke seiersrekken gjør at klubben fra Nedre Eiker er på 4. plass, en plass som vil gi hjemmebane i den første kvalifiseringskampen. Da er det lov å drømme om et nytt eventyr på øverste nivå.
– Det er mange som tenker litt sånn. Vi har et sterkt ønske om å komme tilbake i Eliteserien, sier han.
Mjøndalens neste kamp er mot borte mot Kongsvinger. Se den på Eurosport Player fra 17.50 på søndag.

Tidlig Fredriksen-scoring holdt for Mjøndalen

OBOS-ligaen
Kongsvinger fikk det tungt i OBOS-returen – jubilant ble matchvinner
04/04/2022 PÅ 17:56
OBOS-ligaen
Flyttet til Norge på grunn av kona – klar for Mjøndalen
16/02/2022 PÅ 16:00