Det har vært enorm usikkerhet rundt hva som skulle skjedd med søndagens kamp mellom Romania og Norge i Bucuresti, etter at Norges Omar Elabdellaoui testet positvt på covid-19. Dermed måtte hele laget gå inn i en ti dager lang karantene.
Nå bekrefter UEFA ifølge VG at kampen avlyses. Kalenderen gjør det vanskelig å utsette kampen. Dermed tyder alt på at Norge dømmes til 0-3-tap.
Også NFF bekrefter i en pressemelding at landslaget ikke reiser til Romania.
Eliteserien
Henter tilbake poengspiller fra OBOS-ligaen: – Alltid hatt et mål om å komme hjem
EN TIME SIDEN
– Vi har stor forståelse for at smittesituasjonen i Norge og Europa er krevende. Samtidig følger vi et strengt smittevernregime i Norge og i Europa sammen med 54 andre nasjoner, sier fotballpresident Terje Svendsen i pressemeldingen.
Både Helsedirektoratet og helseminister Bent Høie har sagt klart ifra at å reise til Romania ikke ville vært forenelig med norske karanteneregler. Lørdag kveld sa likevel toppfotballdirektør Lise Klaveness i Dagsrevyen at ingen beslutning var tatt. Senere kom avlysningen.
Ifølge UEFAs pressemelding bestemte NFF og norske myndigheter i et møte at laget ikke skulle reise til Romania. Nå er det opp til det europeiske fotballforbundets disiplinærkomité å avgjøre hva som skjer, men mye tyder på at Norge taper på walkover. Dersom NFF imidlertid klarer å argumentere for at de ikke har skyld i at kampen ikke spilles, vil det kunne bli avgjort på loddtrekning.
NFFs konkurransedirektør, Nils Fisketjønn, fortalte Eurosport.no tidligere lørdag at de norske reglene rundt smittekarantene har bekymret UEFA. Lørdag ettermiddag ble konkurransedirektøren varslet av Giorgio Marchetti, visegeneralsekretær i UEFA, om at det ikke fantes noen ledige datoer i den internasjonale fotballkalenderen før mars. Da er det i tillegg den ordinære VM-kvalifiseringen som skal spilles.

– Svært skuffet

Konsekvensene er store også for de norske spillerne, som nå står i stor fare for å miste muligheten til å vinne sin Nations League-gruppe.
– Vi er svært skuffet over at myndighetene tvinger oss til å bli hjemme. Alle de øvrige 54 UEFA-nasjonene spiller landskamper denne uka bortsett fra Norge. Dette er svært ødeleggende for landslagets ambisjoner på kort og lang sikt. Nå reiser vi hjem med rutefly i morgen. Det godtar norske myndigheter, samtidig som de sier nei til at vi reiser i karantene adskilt fra alle andre på charterfly til Romania, sier Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King i landslagets kapteinsteam.
Norges Idrettsforbund er imidlertid blant dem som støtter avgjørelsen om å avlyse.
– NIFs anbefaling er at samtlige organisasjonsledd og utøvere retter seg etter de råd og anbefalinger som til enhver tid gis fra norske helsemyndigheter. Det er derfor riktig at landskampen mot Romania nå er avlyst. Dette synet er også meddelt Norges fotballforbund, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Kan bli «B-landslag» mot Østerrike

NFF mener at covid-19-forskriften ikke har tatt høyde for situasjonen i landslagstroppen. Eurosport.no har sett en epost der helsemyndigheter i Oslo kommune fredag ga laget klarsignal til å reise, med betingelse om at det skulle foregå i et «lukket system». Det vil si at de ville reist med privatfly og ikke hatt kontakt med andre utenfor sin kohort på reise til Romania. Lørdag kom imidlertid kontrabeskjeden, da ble de varslet om at den første beskjeden ikke gjaldt.
Smittevernoverlege Tore W. Steen har siden bekreftet overfor Eurosport.no at dette var en misforståelse. Han sendte senere fredag kveld en ny epost til det norske landslagets lege. Der presiserte han at det kun var transport til et eget bosted for gjennomføring av ti dagers karantene der som var godkjent.
NFF har fortalt at det var uaktuelt å stille med et «B-landslag» bestående av spillere i europeiske klubber. Disse kunne reist rett fra sine tilholdssteder til Romania og dermed stilt istedenfor de som er i karantene. Det ble imidlertid for vanskelig av logistikkmessige årsaker, fortalte NFFs Truls Dæhli til Eurosport lørdag.
Elitedirektør Lise Klaveness bekrefter imidlertid overfor VG at en slik løsning kan bli aktuell i onsdagens kamp mot Østerrike. Dermed er ikke seiershåpet i Nations League helt borte likevel. Norge har nok av spillere i Europa som vil kunne stille til den kampen.

Måtte snu på Gardermoen

Laget skulle etter planen reise til Romania lørdag, men fikk plutselig beskjed om at det ikke var greit likevel. Da var spillergruppen allerede på Oslo lufthavn.
«Vi var på Gardermoen, flyet var lastet og skulle ta av om en time da beskjeden om. Vi har etterlevd den svært strenge UEFA-protokollen på samlingen. Det innebærer koronatester før vi reiste til Norge, og etter ankomst er vi blitt testet fem ganger. Etter at smittetilfellet ble oppdaget, har alle spillerne og støtteapparatet testet negativt to ganger. Vi bor i karantene på hotellet, bruker munnbind, har febermålinger, eget spise- og møterom hvor sosial distanse opprettholdes, og vi er adskilt alle andre. En egen dedikert koronalege er med oss på hele samlingen.» skrev kapteinsteamet Stefan Johansen, Joshua King og Martin Ødegaard i en uttalelse etterpå.
Det er usikkert hva som skjer med kampen mot Østerrike neste uke. Landet har varslet nedstenging fra tirsdag. I tillegg vil det norske laget fortsatt være i karantene, om lørdagens beslutning er noe å gå ut ifra. Det gjenstår å se hva som skjer med den nevnt reserveløsningen.

– En juridisk gråsone

Da det ble klart at Helsedirektoratet mente reisen til Romania var i strid med karantenreglene, henvendte NFF seg til Helsedepartementet og Bent Høie. Men da helseministeren snakket med NTB tidligere lørdag, var han negativ.
– Mitt svar til NFF vil være at kampene i Romania og Østerrike ville vært ulovlige her i Norge, og at det reiseopplegget de har presentert for oss i kveld, er i en juridisk gråsone, sa Høie til NTB og la til:
– Punkt tre er at hvis de velger å gjøre dette (reise til Romania), så undergraver de noe av det viktigste vi har i kampen mot pandemien, nemlig at noen som har vært i nærkontakt med andre som er smittet, skal være i ti dagers karantene.
VM
Stjernespilleren gir seg på landslaget
4 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Var på prøvespill hos tidenes VM-toppscorer: – Mulighet jeg ikke kan si nei til
4 TIMER SIDEN