Norges Fotballforbund har sett på ulike måter å gjennomføre kampene på.
– Dette er en krevende situasjon med mange dilemmaer. Vi ønsker ikke å utfordre unntaket vi har fått for innreisekarantene. Vi tenker derfor å la spillere som spiller i norske klubber være igjen i smittekarantene i Norge. Dette gjør vi for å hindre at det sprer seg smitte i det norske samfunnet, sier fotballpresident Terje Svendsen i en pressemelding.
OBOS-ligaen
Lillebo forklarer feiringen: – Biting holder vi oss for god til
11 TIMER SIDEN
– Slik vi vurderer situasjonen kan norske spillere som er bosatt i utlandet reise ut av landet fordi de ikke skal returnere til Norge, fortsetter han.
Ifølge norske bestemmelser, som er strengere enn UEFAs, skal spillere som har vært i nærkontakt settes i karantene. Det er den norske troppen i nå.
– De kommende Nations League-kampene betyr mye sportslig for oss. Dersom vi ikke stiller lag betyr det at vi taper to kamper. Det betyr en tapt mulighet for å kvalifisere oss til VM. Vi er selvsagt bekymret for den økte smittesituasjonen i samfunnet. Derfor gjør vi alt i hverdagen for å ikke utsette andre for risiko. Som fotballspillere har vi levd i karantene i seks måneder. Vi gjør det vi kan for å holde fotballen i gang. Disse kampene betyr mye for oss, sier Stefan Johansen og Martin Ødegaard i kapteinsteamet.
De norske spillerne er testet fire ganger siden ankomst i Norge, senest fredag. Samtlige 33 prøvesvar som er mottatt i dag er negative, skriver NFF.
Fra Eliteserien er følgende fem spillere involvert i troppen: Sondre Rossbach (Odd), Andre Hansen og Markus Henriksen (Rosenborg) og Marius Lode og Patrick Berg (Bodø/Glimt). Disse blir igjen i Norge.
De klubbene skal alle i aksjon søndag kveld, 22. november.
– Vi synes det er en svært fornuftig avgjørelse. Odd har vært i dialog med NFF om dette, ja, skriver daglig leder i Odd, Einar Håndlykken, i en SMS til Eurosport.
Det vil for øvrig si at to av tre keepere ikke blir med. Rune Almenning Jarstein bor i Tyskland.

Avlyst kamp

Landslaget har vært samlet i Oslo den siste uken, og skulle egentlig spilt mot Israel på Ullevaal onsdag kveld. Men bare om lag fem timer før planlagt avspark, ble kampen avlyst.
Kommuneoverlegen i Oslo ga tirsdag grønt lys for at kampen kunne spilles, etter at en israelsk spiller testet positivt på korona. Spilleren ble isolert fra troppen, sammen med andre spillere han hadde spist middag med.
Men i et møte onsdag formiddag og i et påfølgende brev til Norges Fotballforbund mente Helsedirektoratet at det var en risiko for smitte blant spillere og støtteapparat dersom kampen ble gjennomført.
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er en av mange som har vært kritisk til at det skulle spilles kamp i hovedstaden i en kritisk pandemisituasjon.
Norges Fotballforbund meldte i en pressemelding tidlig fredag at en av herrelandslagets spillere er satt i karantene på spillerhotellet. Dagens trening ble avlyst og den påfølgende pressekonferansen med Lars Lagerbäck ble ikke noe av.
Det skjedde etter at Omar Elabdellaoui har testet positivt etter å ha kjent milde symptomer. Han er isolert fra resten av laget. Deretter har Norges Fotballforbund jobbet iherdig med å få kontroll på situasjonen.
Det ble først varslet en mulig pressekonferanse i 17-tiden, men den lot vente på seg. Eurosport kjenner til at det har vært hektisk møtevirksomhet utover ettermiddagen og kvelden.

Minimum 13 spillere og keeper

Helsedirektør Bjørn Guldvog har tidligere uttalt at det kan bli aktuelt at også landslagsspillerne må følge samme karantenebestemmelser som andre arbeidstagere ved utenlandsreise. Han mente at UEFA-protokollen var laget på en annen tid, da smitten var vesentlig lavere. På fredagens pressekonferanse sa han at «jeg tror det vil være klokt av idretten å gjennom om de rutinene som er etablert er laget for dagens situasjon».
Situasjonen i landslagstroppen kunne også fått ringvirkninger for Eliteserien og flere av klubbene her hjemme. I utgangspunktet skal nærkontakter i karantene, og protokollen for norsk toppfotball sier at spillere som har trent med en smittet person skal i ti dagers selvisolasjon. Det skjer altså med kvintetten fra norske klubber nå.
Her er derimot UEFA-protokollen ikke fullt så streng. I Sverige kan for eksempel resten av landslaget trene som vanlig tross Carl Starfelts positive prøve. Slik har det også vært for andre landslag og klubblag i andre europeiske ligaer, skriver NTB.
I slutten av august vedtok UEFA nye regler for de kommende landskampene. Der står det at kampene skal gå som planlagt så lenge et lag klarer å stille minimum 13 spillere, inkludert en keeper.
Det er spilt mer enn 500 kamper i regi av UEFA siden oppstarten i august, kun et lite antall er avlyst. Det har kun vært mulig gjennom et strengt og effektivt smitte- og testregime, skriver NFF.
Nyheten om Elabdellaouis positive test er ikke den eneste negative norsk fotball har fått det siste døgnet. Torsdag kveld ble det klart at både Brann og Haugesund måtte gå i karantene. Brann-spillerne Fredrik Haugen og Daouda Bamba har testet positivt.
Haugesunds lege Eirik Røthing Simonen sier til Eurosport at de regner med svar på sine prøver innen tirsdag, grunnet litt lengre ventetid forårsaket av mye pågang på laboratoriene. Ifølge ham har ingen i troppen symptomer, men testes da de er definerte som nærkontakter.
OBOS-ligaen
Snudde det i andre kamp – Blink feiret med gebiss
12 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Sendte sylfrekt stikk – feiret med gebiss
12 TIMER SIDEN