– Jeg visste ikke om jeg skulle le eller grine. Det er 2018, Toppserien og så kommer man til en slik bane. Jeg har sett grusbaner som er bedre enn det. Jeg har ikke sett maken til bane.
Det sa Lyns lagleder Ingvar Gaffer til Aftenposten etter å ha ankommet Toppserie-arenaen Sofiemyr lørdag ettermiddag.
Lyn hadde tatt turen sørover gjennom Oslo for bortemøtet med Kolbotn, men da lagene kom frem til arenaen, så dommer Malin Frantzen Øiseth seg nødt til å avlyse kampen.
Eliteserien
Bekreftet: Fagermo og Nornes gjenforenes i Vålerenga: – «Once in a lifetime»-mulighet
NOEN SEKUNDER SIDEN
– Baneforholdene gjorde at sikkerheten til spillerne ikke var til stede. Det kunne vært fare for skader, spesielt i ett område foran målet. Det var ikke forsvarlig å spille kamp der, forklarte Øiseth til avisen etter at hun hadde tatt beslutningen.
Dette synet fikk Lyn-leiren til å reagere (artikkelen fortsetter under):

Sofiemyr

Foto: bilde

Det betydde at nok en norsk toppdivisjonskamp måtte avlyses like før kampstart grunnet baneforholdene.
10. mars i år skulle Ranheim sparket i gang Eliteserien 2018 med hjemmekamp mot Brann – den kampen ble aldri noe av da dommer så seg nødt til å avlyse av hensyn til spillernes sikkerhet.
Etter avlysningen erkjente konkurransedirektør i NFF Nils Fisketjønn at forbundet burde fulgt bedre med i opptakten til kampen.
– Det vi angrer på i dag at vi ikke fulgte tettere opp inn mot selve kamptidspunktet. Det er bare å beklage. Jeg synes veldig synd på de som kommer hele veien fra Bergen til Trondheim, sa Fisketjønn da.
At Sofiemyr, som eies og driftes av Oppegård kommune, er en bane som ofte er i dårlig stand, er ikke nytt. Kolbotn har ifølge Aftenposten ytret ønske om å bygge ut en kunstgressbane.
– Det er ikke noe tvil om at vi som klubb er fortvilet. Vi har fortsatt en sterk målsetting om å markere oss i toppen av norsk kvinnefotball, så det er en krevende situasjon, sa Kolbotns daglige leder Einar Engedahl lørdag.

Vil ikke trekke paralleller til Ranheim-avlysning

I en e-post til Eurosport.no skriver Nils Fisketjønn at Sofiemyr ikke ble fulgt noe tettere opp enn andre baner i forkant av lørdagens avlysning.
– Vi har fulgt opp Sofiemyr på lik linje med andre klubber. Hver helg har vi omtrent 75 kamper vi administrerer. Vi er helt avhengige av dialogen med klubbene og tilbakemeldingene derfra.
På spørsmål om hvorfor ikke en bane som Sofiemyr ble viet ekstra oppmerksomhet svarer Fisketjønn følgende:
– Vi har flere utfordrende anlegg rundt om i landet. Som nevnt er vi avhengig av dialog med klubbene rundt dette.
Han ønsker ikke å trekke paralleller mellom lørdagens avlysning og avlysningen i mars mellom Ranheim og Brann.
– Ranheim-Brann var helt spesiell fordi det var en nyopprykket klubb og vi hadde vært der på befaring og anbefalt tiltak. Det skiller seg vesentlig fra Kolbotn.
Ny Eliteserie-podcast med Rekdal (artikkelen fortsetter under):

Større problem enn årstid og klima

NRKs fotballekspert Lise Klaveness synes det er trist at en Toppserie-kamp ble offer nummer to for etterdønningene av Kong Vinter. Hun mener imidlertid at problemet strekker seg mye lenger enn årstider og klima.
– Baneproblematikk i Toppserien er noe som har vært i mange år, det er mange baner som er for dårlige, uavhengig av årstider. Det gjenspeiler litt driftsproblemene som er der ute, når mange av banene er kommunalt eid. Da har man ikke de samme mulighetene som Eliteserie-lagene, sier Klaveness.
Klaveness mener lørdagens avlysning ikke er bra for produktet i en idrett som på internasjonalt nivå det siste årene har tatt store steg på kvinnesiden.
– Uten noen forkleinelse for Sofiemyr, noen står på omtrent med livet som innsats for at banen skal bli spillbar, men det er uheldig for produktet Toppserien. Når banene ikke er gode nok blir kvaliteten på fotballen dårligere, utviklingen dårligere og da også tv-produktet dårligere.
– Det er synd når kvinnefotball er i ferd med å slå gjennom som produkt. Det gjennomgående ute i Europa er at de gode lagene har gode fasiliteter og gode baner, da ser man bedre ferdighetene til spillerne. Dette burde være et stort fokus på kvinnesiden og det burde vært lagt ned mer midler til det, sier Klaveness.

Vil ha baneobservatører

Med to avlysninger i norsk toppdivisjon på så kort tid mener Klaveness fotballen ville vært tjent med baneobervatører uten tilknytning til noen av klubbene.
– Hvem som har ansvaret vet jeg ikke, men etter denne vinteren bør man gjøre en bedre forhundsvurdering. Det vil kanskje koste noe, men man må være pragmatisk. Hvis en objektiv kom til Sofiemyr og tok en vurdering, kunne de kommunisert det til dommere og lag. Besparelsen vil være åpenbar, og jeg synes det passer i et toppidrettsperspektiv, sier hun.
– Ville konsekvensene vært større om det eksempelvis var en annen klubb en Lyn som kom til avlysning på Sofiemyr?
– Ja. Toppserielag vil knekke nakken på å få mange sånne bomturer. Det er unødvendige kostnader og jeg tror aldri jeg har opplevd det selv i løpet av min karriere. I Tromsø skjer det av og til, men tror ikke jeg har opplevd det i sør. Man må bare lære av det, for en gang er for mye, fastslår Klaveness.

Sofiemyr stengt – NFF vil evaluere

Kommende søndag skulle Kolbotn i utgangspunktet spilt ny hjemmekamp på Sofiemyr når serieldeder Lillestrøm kommer på besøk. Den kampen er flyttet til KFUM Arena i påvente av utbedringer av banen i Kolbotn.
– Etter avlysningen har vi vært ute og sett på Sofiemyr. Den banen er inntil videre stengt, forklarer Fisketjønn.
Han forteller videre at NFF nå vil sette seg ned for å evaluere arbeidet med banekvalitet og regelverk. Der vil Klaveness' forslag om objektive baneobservatører også bli tatt med.
– Vi har en etablert organisasjon med fast ansatte anleggskonsulenter, i tillegg til alle våre ansatte i kretser. Vi har satt i gang evaluering av både hvordan vi arbeider med kvaliteten på banene samt om vi har et godt nok regelverk i bunn. Årets vinter har satt ytterligere fokus på dette og forslaget fra Lise Klaveness tas med i denne evalueringen, konstanterer Fisketjønn.
Eliteserien
Skulle bøtte inn mål for eliteserieklubben. Nå har han forlatt klubben av personlige årsaker
2 TIMER SIDEN
Eliteserien
Viking-spiller ute resten av året etter mareritt-sesong: – Vært voldsomt tungt
16 TIMER SIDEN