Kommentar: – Hans posisjon er svekket og det er svært problematisk at han fortsetter, sa fotballpresident Terje Svendsen på et pressetreff om Fotballforbundets strategiske prioriteringer og budsjett til neste år.
Han snakket ikke om Nils Johan Semb, men om Russlands visestatsminister Vitalij Mutko.
– Vitalij Mutko er president i det russiske fotballforbundet og styreleder i fotball-VM i Russland neste sommer og det er både alvorlig og problematisk for VM og FIFA, sa Svendsen.
OBOS-ligaen
KFUM-spiller hentes inn i U21-troppen: – Det er utrolig stort
3 TIMER SIDEN
På direkte spørsmål fra Eurosport.no om han mente Vitalij Mutko burde gå av, sa han at det var en beslutning som FIFA måtte ta, men han understreket igjen at Mutkos roller i russisk fotball var svært problematisk.
Svendsen sa også at NFF vil ta et initiativ til en fellesuttalelse fra de nordiske fotballforbundene om hva de mener FIFA bør gjøre i den omfattende dopingsaken som rulles opp i russisk idrett i disse dager og som også omfatter russisk fotball.
I begynnelsen av desember i år ble Vitalij Mutko av IOC utestengt fra olympiske leker på livstid fordi de mente det var overveiende sannsynlig at Mutko, da han var sportsminister, visste om og administrerte et statlig styrt dopingprogram under OL i Sotsji i 2014.
IOC tok beslutningen etter at to IOC-kommisjoner (Oswald- og Schmid-kommisjonene) hadde gått igjennom McLaren-rapporten som ble presentert av WADA i desember i fjor, og der det kom fram at over tusen russiske utøvere kan knyttes til et omfattende russisk dopingprogram.
Terje Svendsen påpekte på Ullevaal stadion i går at denne beslutningen på mange måter var historisk fordi IOC nå straffet lederne og ikke bare konsentrerte seg om utøverne. Dette mener jeg Terje Svendsen og NFF nå kan følge opp.
Terje Svendsen utrykker seg diplomatisk i denne saken, men etter min oppfatning skinner det ganske sterkt igjennom at han mener Mutko bør gå av, men at det er FIFA som bør gi ham denne beskjeden. Og FIFA har i aller høyeste grad nok på Mutko til å si takk og farvel. På den annen side kan vi ikke forvente at FIFA er særlig harde i klypa overfor russerne, heller ikke i denne saken, i hvert fall ikke før VM i Russland er over. Det står for mye på spill.
Tidligere i år fikk sjefen for FIFAs integritetssjekk, portugiseren Miguel Maduro, sparken etter kun åtte måneder fordi han nektet Vitalij Mutko å stille som kandidat til FIFA Council (FIFAs styre). Begrunnelsen for å nekte Mutko dette vervet var at han ikke kunne ha politiske verv samtidig som han satt i FIFAs styre. Det er også ting som tyder på at Mutkos rolle i det russiske statlige dopingprogrammet kan ha spilt en rolle i denne beslutningen.
(Artikkelen fortsetter etter bildet!)

fifa

Foto: Eurosport

Denne saken avslørte for alvor hvor tette bånd det er mellom FIFA-president Gianni Infantino og Vitalij Mutko. Infantino sendte sin generalsekretær og lederen for FIFAs revisjonskomité til Maduro for å få han til å godkjenne Mutko, men Maduro nektet, og derfor mistet han jobben.
Samme dag som Terje Svendsen og NFF viste pressen sine strategiske prioriteringer og disposisjoner i budsjettet for 2018, ga WADA på et møte i Lausanne 300 navn på russiske eliteutøvere til 25 internasjonale særforbund.
Det er stor sannsynlighet for at flere russiske fotballspillere er på lista over de 300 utøverne som WADA delte med de internasjonale særforbundene, og det er svært viktig at NFF presser på for at undersøkelsen av disse utøverne går i ekspressfart. Ikke bare for at vi skal få vite hvem de forskjellige fotballspillerne er, men for å få ytterlige bekreftelse på at Mutko ikke har noe som helst å gjøre i fotballen, verken på internasjonalt eller nasjonalt nivå. Og dette bør skje før fotball-VM i Russland.
Eurosport.no sitter på et FIFA-dokument fra 8. desember der FIFA innrømmer at de etter at McLaren-rapporten ble presentert i fjor fikk en liste på 34 russiske fotballspillere som er mistenkt for å ha brukt doping. Det oppsiktsvekkende (eller kanskje ikke?) er at FIFA ikke har gjort noe som helst med disse opplysningene før i slutten av november i år. I dokumentet sier de blant annet at de har forsøkt å få kontakt med den russiske varsleren Grigorij Rodtsjenkov – hovedkilden til McLaren-rapporten – gjennom WADA i slutten av november i år. Mine kilder sier at de ikke har tatt direkte kontakt med Jim Walden, Rodtsjenkovs advokat, som har både telefonnummer og epostadresse tilgjengelig på sine hjemmesider. Hvorfor gå veien om WADA når de kan gå direkte til kilden?
FIFA-president Gianni Infantino nektet til og med under trekningen av VM-gruppene i Moskva 1. desember i år for at dopingavsløringene i Russland og IOCs beslutning om å straffe russiske ledere vil få noen som helst konsekvenser for Mutko og fotball-VM neste år Det er nesten utrolig.
I McLaren-rapporten som kom i desember i fjor er det direkte referanser til Vitalij Mutko i eposter der det diskuteres hva man skal gjøre med positive prøver på russiske fotballspillere: de ansatte på dopinglaboratoriet bes vente på hva de skal gjøre med dopingprøvene til sportsminister Mutko har fått sitt å si i saken. Dette kan ikke Terje Svendsen og hans kolleger sitte og se på.
Jeg har tidligere vært svært kritisk til fotballpresidentens internasjonale virksomhet. Jeg mener Terje Svendsen og NFF lot seg utnytte, blant annet av russiske interesser, da UEFA-president Aleksander Ceferin ble valgt i fjor og at de hadde en svært naiv holdning til hele valgprosessen og jeg mener han har hatt for stor tiltro til at Gianni Infantino er den riktige mannen for FIFA.
Noe av dette inntrykket kan han rette opp ved å si det han egentlig mener om Mutkos framtid og ved å få de nordiske fotballforbundene til å komme med et felles opprop om at nok er nok i denne saken.
Jeg skjønner at NFF og de nordiske forbundene ikke har mye makt i FIFA, men for forbund som stadig vekk snakker om sunne verdier og Fair Play bør det ikke være noen tvil om hva som er riktig å si i denne saken.
At den russiske fotballpresidenten ikke passerte FIFAs integritetssjekk burde være argument nok til å sette en stopper for Mutko og flere av hans medarbeidere. Når vi legger dopinghistorien oppå dette, bør det ikke lenger være noe tvil.
Mutkos posisjon er svekket og det er svært problematisk at han fortsetter.
UEFA Nations League
Solbakken har ikke tatt keeperavgjørelse – frykter Serbia-trio
6 TIMER SIDEN
Fotball
Håper å få med stjernespissen i nøkkeloppgjøret mot Norge
6 TIMER SIDEN