– Vålerenga viser at de virkelig har muskler. Dette her er på nivå med RBK-satsing fra Vålerenga, sier Eurosports fotballekspert.
For de siste årene har ikke klubben vært kjent med å ha en stor lommebok til å signere dyre spillere, men i stedet vært avhengig av eksterne investorer.
OBOS-ligaen
Hødd tok første stikk i kaoskamp – oppgjøret varte i tre (!) timer
EN TIME SIDEN
Men ved signeringer slik som Henrik Bjørdal, Vidar Örn Kjartansson og flørting med Rafik Zekhini , er det mye som tyder på at Oslo-klubben befinner seg i en forbederet økonomisk situasjon, der videresalgsklausulene til Sander Berge og Chidera Ejuke har åpnet for nye muligheter.
Det mener eksperten sender ut tydelige signaler.
– De sender ut signaler at her skal vi sloss om titler, det er jo ingen tvil om det. Dette er spillere som det er forventet å skulle heve og gå rett inn i laget. Og det er jo på grunn av det her dag Eilev Fagermo har kommet til vålerenga. Han fikk aldri den muligheten i Odd med det økonomiske, og nå har de tydeligvis penger i Vålerenga. Bjørndal og Kjartansson er dyre, dyre spillere, sier Jonsson.

«Fagermo-effekt»

Fotballekspert og kommentator Kenneth Fredheim mener satsingen er på bakgrunn av Dag Eilev Fagermos ankomst i klubben, som har fått ekstrem tillit fra både investorer og klubbledelsen.
– Det er helt åpenbart at klubb og investorer virkelig har troa på Fagermo og ser at det har blitt et helt annet lag under han. De ser at her det muligheter å kjempe i toppen allerede halvveis i sesongen, sier Fredheim til Eurosport.no.
Ved fredagens pressekonferanse der Vålerenga presenterte Kjartasson som VIF-spiller, fikk Jørgen Ingebrigtsen direkte spørsmål ved om klubben har fått ekstern hjelp til signeringen. Da var svaret klart:
– Nei, sa han.

– Logisk

I 2008 under Martin Andresen satset klubben også stort, men da gikk de blåkledde på en kjempesmell i det økonomiske. Denne gangen derimot er utganspunktet annerledes, mener ekspertene.
– Det er et VIF der det økonomiske lenge har varselblinket rødt, så det er overraskende at de er i denne posisjonen, men jeg kan ikke forestille meg at de bruker penger de ikke har. Situasjonen har nok forandret seg, sier Fredheim.
– De har en ekstremt rutinert og dyktig trener. Hvis Vålerenga vil kjempe i toppen om medalje, så trenger de å forsterke stallen, det mener jeg helt klart.
– Tror du de gå på en økonomisk smell igjen?
– Jeg er ikke skeptisk fordi Fagermo vet hvordan han skal håndtere dette. Det er også veldig logiske signeringer i Kjartasson, Bjørdal og Zekhini. Det er posisjoner hvor de behøver spillere. De trenger en indreløper, flere kantalternativer og en spiss som scorer mål, fortsetter kommentatoren.

– Ivareta ungdomssatsingen

Det har lenge vært et kjent fenomen at Vålerenga er en klubb som satser på unge talenter. Det har også VIF-trener Fagermo en lang fortid med fra Odd, og har tatt med seg satsingen videre til Oslo.
Blant annet har vi sett spillere som 19 år gamle Osame Sahraoui og Kristoffer Klaesson, til dels 17 år gamle Thiago Holm og 21 år gamle Christian Borchgrevink få bra med tillit av treneren i årets sesong. Ekspertene tror ikke at signeringene skal ha noen påvirkning for ungguttene.
– Det blir viktig for dem at man klarer å ivareta ungdomssatsingen kombinert med signeringene av gode spillere. Det å forsterke ved siden av kan være en god melodi. Jeg foventer at de er ansvarlig nok og har dekning for det de gjør, og heller rydder i spillerstallen på andre spillere enn de lokale, sier Jonsson.
Både Jonsson og Fredheim tror konkurransen blir blant de eldre i klubben. Der nevnes blant annet navn som Magnus Lekven og Matthías Vilhjálmsson.
– Jeg tror det blir en tøffere konkurranse for de eldre spillerne. Keeperne har fått stor tillit, Borchgrevink har vært strålende god, og Sahraoui selvfølgelig - han er vel årets gjennombruddsmann i Eliteserien, sier Fredheim.
– Det vil forbause meg veldig om det går ut over dem. Fagermo liker jo det med unggutter og gir sjansen når de er gode nok og disse er gode nok. Så kan det være føre var for at de fryker å miste Dønnum på et tidspunkt. Det er god klubbdrift å handle før det skjer, fortsetter eksperten.

VIF om Zekhnini, Dønnum-framtid og økonomi

OBOS-ligaen
Blir meldt klar for Eliteserie-klubb – dette svarer spissen
2 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Snø-kaos: Her må dommeren sende lagene i garderoben
2 TIMER SIDEN