• Se Norge U21 – Kypros U21 på Eurosport Player og Eurosport Norge fredag fra kl. 18.30. Få tilgang her!
DRAMMEN (Eurosport.no):
Forsvarsspillere som først og fremst evner å stoppe motstanderne har vært etterlyst i norsk landslagsfotball i årevis.
Fotball
Følte med spillerne etter kapteinsbånd-nekten: – Politiske gisler
2 TIMER SIDEN
På fredagens U21-lag finnes en kaptein med store ambisjoner og som elsker nettopp det å rydde unna foran eget mål.
– Det er noe jeg tenker på hver eneste dag, det er en hovedsak at jeg skal stoppe mål – det er det viktigste for en midtstopper og det du må bli best på, og der jeg føler jeg er best også. Det er noe jeg elsker, sier 19 år gamle Leo Østigård.
  • Se Norge U21 – Kypros U21 på Eurosport Player og Eurosport Norge fredag fra kl. 18.30. Få tilgang her!
Se reportasjoen med Østigård her (saken fortsetter under):

Lært seg å bruke vinnerinstinktet

Det finnes ingen tvil. Det er en forsvarsspiller av den gamle skolen, med hodespillet og råskapen som aller største styrke, som setter seg ned med Eurosport etter trening på Marienlyst stadion denne uka.
Østigård sier seg enig i at midtstoppere som først og fremst forsvarer seg er et savn i norsk fotball.
– Det er jeg helt enig i. Jeg har med årene blitt bedre med ball og ditt og datt, men jeg har alltid likt å forsvare egen boks. Det beste jeg vet er å gå i krigen og hive meg inn i det man kan hive seg inn i, forklarer han.

østibeef

Foto: Eurosport

Foto: Privat
Vinnerviljen og mentaliteten til Åndalsnes-gutten har blitt lagt merke til av flere.
– Jeg tenker at Leo har en skalle utvendig og innvendig som er ganske spesiell, også har han et vinnerinstinkt som han nå har lært seg å bruke til sitt beste – og ikke til en motstander. Han brenner så enormt for det, og av og til kan man brenne for mye, også er han en fantastisk hodespiller, skryter landslagssjef Leif Gunnar Smerud.
  • Les også: Eliteserie-juvel kan bli satt ut av laget i sesonginnspurten

«Lokomo»-trening får æren

Flasket opp på midtstoppergener med pappa Even Østigård som forbilde ble hodespillet tidlig et fokusområde hjemme i Romsdalen.
– Min far er 1.80 og bøtta inn med mål for Åndalsnes i 1. divisjon, så vi starta ganske tidlig å heade jeg og han. Han fikk kallenavnet «Lokkomo», som et lokomotiv, sang de rundt Øran stadion på Åndalsnes, beskriver Østigård.

lokomo

Foto: Eurosport

De utallige timene sammen med pappaen har gitt resultater.
– Selvsagt skal du ha spenst og forskjellige ting, men for meg er timing det viktigste – å være gal nok i skallen til å få ballen i mål eller stange unna. I boksen så er det ikke mange som kan score på meg, pappa skal få den store æren for å ha lært meg det der.
Før han legger til:
– Det skulle bli tøft å møte han nå tror jeg, selv om jeg mener jeg er bedre enn ham nå på hodet, så er det ikke sikkert han er enig i det, ler junior.

østifar

Foto: Eurosport

Følelser og «passion»

For lagkompisene på u-landslagene har Østigård vært en naturlig leder i brorparten av de 41 kampene han har med flagget på brystet. Og peptalkene hans før kamp går det gjetord om.
– Det er mye følelser og «passion» på Leo, det er sånn det skal være, det hjelper laget til å være på at alle sammen er på når vi skal være det der ute, sier nybakt Brøndby-spiller Tobias Børkeiet til Eurosport.
– Er han garantisten for at det blir solid bakover?
– Det er han jeg pusher ansvaret over på, så vi får håpe han tar det, smiler Børkeiet, som etter alle solemerker spiller sentralt på midtbanen fredag kveld.
– Jeg har alltid vært en leder og der jeg kommer fra er det viktig å tørre å prate. Da bruker jeg å ta litt ekstra ansvar der og fyre opp de som må fyres opp, og når det går dårlig at vi står sammen og er ærlige i garderoben, beskriver Østigård konfrontert med de lidenskapelige talene hans før kamper.

østigård

Foto: Eurosport

Nytt liv i Tyskland

Går alt etter planen for 19-åringen smake på a-landslagsdrømmen i løpet av sesongen. I sommer signerte han en ettårsavtale med St. Pauli, på utlån fra Brighton, der han tilbragte størsteparten av fjorårssesongen på U23-laget. Han fikk én kamp på benken i FA-cupen for The Seagulls.
– Jeg fikk en god start med å få spille tidlig i en treningskamp, men fikk da trøbbel i leggen. Så spilte jeg en omgang mot Heerenveen der det viste seg at jeg hadde fått en liten strekk, som var et kjipt tidspunkt.
– Jeg håper jeg får kommet i gang der nå så fort som mulig, så skal jeg vise at det blir vanskelig å ikke spille med meg når jeg får sjansen. Det er annerledes i Tyskland, det trenes ganske hardt, gegenpress og hele pakka. Det er kult, sier gutten som fyller 20 år i november.

Drømmen om A-landslaget

Forrige helg fikk han debuten i et ti minutters innhopp mot Dresden, men om han får etablert seg i laget er ambisjonene langt større enn 2. Bundesliga.
– Det er et par på landslaget som begynner å bli eldre og som kanskje ikke har så veldig mange årene igjen. Jeg har alltid hatt et veldig stort mål om å spille på A-landslaget til Norge, og ser ikke på det som umulig.
– Jeg vil selvsagt gi meg selv tid, men hvis jeg får spille for St. Pauli og får en god sesong der så begynner det å nærme seg, men jeg stresser ikke. Jeg er 19 år og midtstopper, men har selvfølgelig en drøm om å klare det.
Fotball
Fifa åpner disiplinærsak mot Serbia
3 TIMER SIDEN
Fotball
Wembley lyst opp i regnbuens farger
EN DAG SIDEN