– Jeg er veldig overrasket over at fotballforbundet jobber for å ha fulle tribuner. Dette er jo absolutt ikke i overensstemmelse med råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og andre instanser både nasjonalt og internasjonalt, sier Lereim til NTB.
Det uttalte han noen timer før Folkehelseinstituttet (FHI) tirsdag gikk ut med en anmodning. FHI anbefaler å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere.
En rekke idrettsarrangementer i Norge vil falle inn under denne kategorien. FHI anbefaler risikovurdering før gjennomføring av offentlige arrangementer med flere enn 100 deltakere.
OBOS-ligaen
NISO reagerer på Blink-uttalelser: – Mest dramatiske i norsk fotballs historie
24 MINUTTER SIDEN
– Arrangør har ansvar for å gjennomføre risikovurdering, som deretter må godkjennes av kommunen, påpeker FHI.
For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltakere anbefales risikovurdering før gjennomføring, opplyser instituttet.
Lereim har jobbet innen idretten i flere tiår, mye med antidopingarbeid, og også som medisinsk ansvarlig i Det internasjonale skiforbundet (FIS).
– Jeg skjønner at det er uendelig trist å ikke ha tilskuere på denne viktige kampen, men som sagt: Dette er jeg overrasket over og synes er litt underlig.
En rekke idrettskonkurranser verden rundt er avlyst, og mange går også for tomme tribuner. Verdenscupen i langrenn og hopp i Holmenkollen ble sist helg arrangert uten publikum på tribunene.
Ullevaal stadion er utsolgt (vel 27.000 tilskuere) til Serbia-kampen. Vinner Norge den og så mot enten Skottland eller Israel, er A-landslaget klart for EM for første på 20 år.

Full stopp

– Det er mange som er ute med meninger i ulike retninger. Noen mener myndighetene skal være strengere. Andre er mer opptatt av konsekvensene det vil få, sier NFFs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Gro Tvedt Anderssen til NTB.
– Vi kan ikke legge skjul på at den kampen er ekstremt viktig. Å spille på et fullsatt Ullevaal stadion eller et tomt Ullevaal stadion, det er en stor forskjell. Og så må vi forholde oss til den informasjonen som til enhver tid er tilgjengelig. Nå må vi gå inn i en dialog med smittevernoverlegen.
Lereim drar paralleller fra fotballen til en jobb han står overfor om kort tid.

Stengt allerede

– Jeg skal på vegne av FIS være medisinsk ansvarlig under skiflygings-VM i Planica. Der er det allerede bestemt at det ikke blir publikum til stede. Alle innganger vil være sperret. Dette er et arrangement der det var ventet 50.000 tilskuere, og i likhet med fotballkampen skjer det utendørs, sier Lereim.
Han er medlem i et etisk råd innen Norges idrettsforbund og ble nylig anmodet om å sitte i en gruppe som kunne uttale seg om aspekter rundt virusutbruddet.
Tirsdag ble det klart at en annen av kampene i nasjonsligaomspillet, mellom Slovakia og Irland, skal spilles med tomme tribuner. Det skjer 26. mars, samme dag som Norge møter Serbia.
Mandag sendte NFF en liste med forebyggende tiltak til smittevernoverlegen i Oslo.
(©NTB)
Sett denne?

Lot seg imponere av nok et Vålerenga-talent: – Smart, kreativ og har x-faktor

OBOS-ligaen
Kommunen «berger» klubben, men faren er ikke over: – Skal jobbe iherdig
4 TIMER SIDEN
Fotball
Nok en cupkamp utsatt – sliter fortsatt med smitteutbrudd
7 TIMER SIDEN