Det er et lite under at Salernitana fortsatt er en Serie A-klubb når tabellen leses opp etter 2021/22-sesongen.
Etter å ha rykket opp fra Serie B før sesongen, fikk den italienske fotballklubben et tøft møte med virkeligheten. Etter andre serierunde havnet de under nedrykksstreken. Der ble de liggende til den 35. runden.
Eliteserien
Høydramatiske sluttminutter i Skien da Odd slo Glimt
16 TIMER SIDEN
– Det var mange som hadde avskrevet oss allerede, så vi hadde ingenting å tape. Vi visste at vi bare måtte vinne kamper og det var det vi gjorde, sier Salernitanas leiesoldat Emil Bohinen til Discovery, som er hjemme i Norge på ferie etter en lang klubbsesong.
Den norske midtbanespilleren var med på en snuoperasjon av de sjeldne. Etter å ha sikret seg 15 poeng på de åtte siste kampene, slapp klubben fra Salerno unna med et nødskrik. Bohinens lagkamerater berget plassen med ett poeng.
– Det var ikke fantastiske kamper. Det ble ofte 1-0, 2-1, ganske jevnspilte kamper, men vi klarte å dra i land resultater. Litt heldige må man også være, men alt i alt fortjente vi å holde plassen, spesielt med måten vi klarte å snu det på, forteller den 23 år gamle nordmannen.

Den norske veggen

Det var noe som skjedde med Salernitana etter jul. Etter å å ha nærmest blitt slått konkurs, kom det en haug av nye spillere inn i januarvinduet. En av dem var Emil Bohinen.
Det hører også med til historien at rekken med gode resultater først skjedde da nordmannen kom inn på laget.
Bohinen fikk høye og stabile børskarakterer av italiensk presse, og supporterne har trykket nordmannen til sitt bryst.
Gode prestasjoner har gitt ham kallenavnet «il muro», veggen, av Salernitana-fansen.
Selv ønsker han ikke å ta for mye av æren for at de holdt seg oppe.
– Akkurat den biten kan jeg la andre ta seg av. Fokuset mitt var bare på å gripe muligheten da jeg fikk den og hjelpe laget med å vinne kamper. Selvfølgelig ga det mersmak å vinne kamper.
– Jeg skal ikke ta på meg noe av æren selv, men jeg følte at jeg var i godt slag og klar da muligheten kom, fortsetter Bohinen.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Hør og se dommernes kommunikasjon: – Osame, dette er voksenkamp

Aktuell for landslaget

Det er ikke bare fotballgale italienere fra Salerno som har latt seg imponere av Bohinens prestasjoner.
Under pressekonferansen da Ståle Solbakken tok ut troppen til Nations League-kampene i juni, var Emil Bohinen ett av tre nye navn som landslagssjefen røpet at de hadde kikket på.
Plass i troppen ble det dog ikke.
– Følte du at du fortjente å bli tatt ut?
– Man har selvfølgelig et ønske om det. Det er en av de store drømmene man har når man driver med det her. Jeg føler jeg la inn en god søknad, men som han nevnte så har de et veldig tett kampprogram og det er veldig lite tid til å drille inn nye spillere. Jeg må bare fortsette å levere i kamper og gjøre det enda vanskeligere for ham neste gang, svarer midtbanespilleren.
Til tross for at det ikke ble en landslagssamling på Bohinen i juni, er han glad for at navnet hans ble nevnt av landslagssjefen selv.
– Når man merker at man kommer nærmere, så heller det bare enda mer bensin på bålet.

Spilte seg inn

At Emil Bohinen i det hele tatt skulle være et navn som stod på blokken til landslagssjefen, var noe de færreste hadde sett for seg for noen måneder siden.
Lite spilletid for den russiske klubben CSKA Moskva gjorde at Salernitana hentet ham inn på lån i januarvinduets siste dag, men heller ikke i Italia ble det umiddelbar suksess.
– Jeg kom fra et lag hvor jeg ikke hadde spilt så mye og slet litt sportslig sett. Så kom jeg inn i en helt ny liga og en helt ny kultur. Jeg følte også at jeg slet litt der og at det gikk trått i starten, meddeler Bohinen.
Midtbanespilleren fikk sin Salernitana-debut mot Spezia 7. februar. Deretter ventet seks strake kamper med totalt to minutter på banen.
23-åringen lot seg derimot ikke vippe av pinnen.
– Fokuset mitt var bare å trene godt og være klar da muligheten bød seg. Da det skjedde fikk vi noen gode resultater på rappen, og som sagt, det ga mersmak.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Bortespesialisten scoret etter kunstangrep: – For et spill!

Trivdes i sumpen

Etter et godt innhopp mot Roma, var Bohinen plutselig en del av Salernitana-elleveren.
Og da mulighetene først kom, var det uaktuelt å ta den kjipe veien tilbake til benken. Ankerplassen på midtbanen skulle forbli hans, og gode prestasjoner sørget for at nordmannen beholdt den ut sesongen.
– Da vi vant noen kamper på rad og selvtilliten ble bygget opp, så tok jeg mer initiativ og turte å ta mer ansvar i nervepirrende kamper, sier Bohinen, som ikke legger skjul på at han trivdes med å spille med kniven på strupen:
– For meg så var det måten å angripe kampene på. Når det er mest mulig press, så må du ta mest mulig ansvar for å overvinne nervøsiteten. Bare kjenne masse på ball, trøkke til og vise at jo større anledningen er, jo mindre press er det på deg.

Tilbake til røttene

En av årsakene til at man igjen fikk se det beste av Emil Bohinen, kan være at han ble flyttet tilbake til favorittposisjonen etter overgangen fra Russland.
I Italia har han tatt den dype midtbanerollen i en treer inne sentralt.
– Det er den posisjonen jeg trives best i. Det var også der jeg fikk gjennombruddet mitt i Stabæk. Det var litt tilfeldigheter og litt andre ting som gjorde at jeg havnet utenfor den posisjonen i CSKA, forteller Bohinen.
I CSKA ble nordmannen brukt som indreløper og høyrekant da han først fikk muligheten. Rollen han har fått i Salernitana er han langt mer tilfreds med.
– Det var godt å komme tilbake i den rollen der og vise at det er der jeg hører hjemme. Det er mange som har sagt at jeg har en god venstrefot og kan passe inn høyere opp i banen - skjære inn fra høyre og sånne ting - men jeg liker å ligge litt dypere i banen rundt midtsirkelen og kjenne mye på ballen, forteller den Derby-fødte 23-åringen.

Hyller treneren

Emil Bohinen var naturligvis ikke alene om å snu den blytunge rekken til Salernitana. Drøye to uker at den 23 år gamle nordmannen hadde kommet til klubben, fikk han en ny sjef.
Inn portene kom Davide Nicola, som var med på å sikre 18 av Salernitanas 31 poeng i Serie A.
– Jeg tror ikke det kan understrekes nok hvor viktig han og resten av teamet har vært i snuoperasjonen, sier Bohinen om den italienske treneren.
Nicola, som har mange års erfaring i italiensk fotball, har vært med på mirakuløse redningsaksjoner tidligere.
I 2017 berget Crotone plassen i Serie A med to poeng etter å ha vunnet seks av de siste ni kampene. Bak roret stod Bohinens nåværende trener.
– Det vi kanskje manglet litt etter hvert var troen og lidenskapen, og jeg tror Davide visste veldig godt at det var som trengtes for å snu det og i det minste gi oss en mulighet. Uansett hvor tungt det gikk i starten, så mistet vi aldri troen, viljen eller ønsket om å vinne kamper, forteller Bohinen.
Han legger til:
– Vi spilte som sagt ikke sånn kjempebra, men vi viste en offervilje foran eget mål og vi var kliniske foran motstanderens mål også. Det var det vi trengte,og så det var litt flaks, men det hadde aldri vært mulig dersom vi ikke hadde hatt troen.

Ellevilt veddemål

Nicola har heller ikke vært fremmed for å inngå absurde veddemål da det har sett mørkt ut. Etter å ha reddet Crotone, måtte italieneren sykle Italia på langs.
Nå må han forberede seg på nok en lang ferd, denne gang til fots. 49-åringen lovte at han skulle gå den snaut 27 mil lange veien fra Salerno til Vatikanet dersom de reddet plassen.
– Jeg håper han er godt i gang allerede! ler Bohinen.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Molde-duoen blomstrer: – Ligger en kultur i veggene her som er bygd opp over mange år

Fremtiden uavklart

Om Davide Nicola og Emil Bohinen fortsetter som kolleger er fremdeles usikkert. Salernitana har i utgangspunktet en kjøpsopsjon på den norske midtbanespilleren på 3,25 millioner euro, men situasjonen i Russland gjør en mulig overgang langt mer komplisert.
Enn så lenge har ikke Salernitana bekreftet at Bohinen blir med videre, og 23-åringen har heller ikke mye mer informasjon å komme med.
– Akkurat det kan jeg ikke si så mye om enda, men jeg forventer at det kommer noe håndfast snart som kan deles med resten. Per nå kan jeg ikke kommentere noe mer om det, sier Bohinen.
Sett denne?

Normann oppsummerer «fiaskosesongen»: – Vi feilet

Eliteserien
Her får Odd straffe i det 98. minutt
17 TIMER SIDEN
Eliteserien
Dramatiske sluttminutter i Skien: Odd sikret seieren på overtid etter omdiskutert straffespark
18 TIMER SIDEN