Kvinnene ble tildelt 4.000 av totalt 80.000 billetter, men var atskilt fra de mannlige tilskuerne. I tillegg hadde de egne kvinnelige politibetjenter på sin tribunedel.
De var likevel svært synlige, ikledd det iranske flaggets farger. Tilskuerne fikk se Iran vinne hele 14–0 over Kambodsja i VM-kvalifiseringskampen.
Iran hadde bannlyst kvinnelige tilskuere fra fotballarenaer siden 1981 og fram til torsdag. Den offisielle begrunnelsen var at kvinner måtte beskyttes mot den maskuline atmosfæren på arenaene og mot synet av utilstrekkelig tildekkede menn.
VM
FIFA: Mållinjeteknologi godkjente Japans omdiskuterte vinnermål mot Spania
12 TIMER SIDEN
Torsdag kveld fikk de endelig lov til å slippe inn på en offisiell kamp.
– Jeg hadde lenge i tankene å reise nedover for å besøke familien, som jeg ikke har sett på 22 år. Da jeg fikk muligheten til å kombinere dette med landskamp som skulle være første gang kvinner fikk komme inn, var all tvil borte, sier Mehran Amundsen-Ansari til Eurosport.
Han er markedssjef i HamKam, men på denne turen – i privat regi – fikk han også være med på treningsfeltet til Perspolis, det største laget i Iran og nummer to i Asia i fjor. Han kontaktet sin gode venn Sosha Makani, tidligere Mjøndalen-målvakt, og fikk turen i orden.
– Jeg ble invitert av landslagsledelsen og keeperen til Iran, Alireza Beiranvand siden de hadde fått vite at jeg er den eneste iraneren som jobber i Fotball-Norge. Så jeg fikk oppleve hvordan de jobber, og så videre.
(Artikkelen fortsetter under):

Iran

Foto: Getty Images

Men den største opplevelsen kom på landskampen mellom Iran og Kambodsja. For første gang på nesten 40 år fikk iranske kvinner lov til å se en offisiell fotballkamp fra tribunen.
– Scenene både før og etter kampen var veldig spesielle. Jeg ble rørt over at kvinner i Iran endelig får oppleve dette. Våre landslagsspillere har kjempet lenge for at også kvinner skal få komme på stadion, og mange av dem var på gråten etter kampen for mottakelsen de fikk.
Egentlig fikk 5000 lov til å slippe inn, men ifølge Amundsen-Ansari måtte de slippe inn flere.
– Det sies at det var over 10.000 kvinner og flere som sto ute og ventet. Jeg ble også intervjuet av iransk TV, og da sa jeg det samme. At dette skulle bare mangle, og endelig får kvinner de samme rettigheter som menn, og dette må bare være starten. De lagde enorm stemning under hele kampen, og for meg var det veldig stort å se hvor glade og fornøyde de var før og etter kamp.
(Artikkelen fortsetter under):

Mehran Amundsen-Ansari

Foto: Eurosport

Satte fyr på seg selv

Kvinner har tidligere tatt seg inn på stadioner ikledd herreklær og løsskjegg for å unngå forbudet.
Forbudet mot kvinnelige tilskuere på fotballkamper havnet høyt på dagsordenen etter at den kvinnelige iranske fotballtilhengeren Sahar Khodayari (29) satte fyr på seg selv utenfor en rettsbygning og døde i starten av september.
Det gjorde hun etter å ha fått beskjed om at hun ville bli sendt i fengsel i et halvt år for å ha prøvd å snike seg inn på en fotballarena i Teheran forkledd som mann.

Press fra FIFA

FIFA la press på landet og truet med straff dersom kvinner ikke fikk lov til å slippe inn på fotballkamper.
– Vårt standpunkt er fast og klart. Kvinner må slippes inn på fotballstadioner i Iran, sa FIFA-topp Gianni Infantino.
Til slutt ble det åpnet for kvinnelige tilskuere, i første omgang bare på landskamper.
I fjor fikk riktignok rundt 100 kvinner lov til å se det iranske landslaget under en vennskapskamp mot Bolivia. Men det var på begrensede områder og de fleste var slektninger av spillere og arrangører.
(Eurosport / ©NTB)
Eliteserien
Ble signert før årets sesong – nå har han terminert kontrakten
15 TIMER SIDEN
Eliteserien
Landslagsprofil klar for Bodø/Glimt: – Ville til det beste laget i Norge
16 TIMER SIDEN