• Hvem får den siste plassen i Eliteserien: Se Start - Lillestrøm lørdag kl. 18.00 på Eurosport Player, Dplay og MAX. Sikre deg tilgang her!
Lillestrøm er laget som aldri har rykket ned, etter at de kom opp på øverste nivå i 1975. Flere ganger har de vært svært nære, men alltid berget seg.
I siste serierunde denne sesongen var laget ille ute, og bare en scoring til Tromsø kunne sendt dem ned. I stedet endte de på playoff-plassen og møter Start til dobbeltkamp.
Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56
Mandag kvittet klubben seg med Jörgen Lennartsson, og tirsdag var Tom Nordlie på plass på Åråsen for pressekonferanse og sin første dag.
Den var fullpakket, med møter med sportssjefer og ledere, presse og diverse. Nordlie har senere kjørt spillermøter med hver lagdel, og delt opp i en dag med hovedvekt på defensiv organisering og en med offensivt spill.
På dag tre var det også en del video av Start, også det en klubb Nordlie tidligere har trent.
Coachingen har foregått på norsk, så i tillegg har det vært indiduelle samtaler med de utenlandske spillerne.
– Jeg kan jo bare ett uttrykk på engelsk, og det er den «but afterwords, a?», sier Nordlie til Eurosport og gliser.
Fredag trente laget tidlig på dagen, spiste lunsj og satte kursen mot Kristiansand. Etter en middag på kvelden vel fremme i sørlandsbyen handlet det bare om å lade batteriene. Mye har også handlet om å løsne opp i alvoret.
Lørdag venter en rolig økt med fysio, firkant og litt fokus på dødballer.
Etter noen intense dager har han også vært opptatt av å trappe ned på informasjonsflyten fredag og inn mot lørdagen.
– Jeg synes vi har fått gjort ekstremt mye, og gruppa har respondert bra. Vi har forandret litt på ting, og spesielt hatt mer fokus på oppgaveløsning enn konvekvenstenkning. Vi vet jo ikke hvordan det slår ut, men det har vært en fin blanding mellom kødd og humor i garderoben og alvor på feltet. Vi kunne sikkert gjort enda mer, men jeg tror det ville vært feil, og blitt «overload». Det er bedre å være konkret på færre ting.
Nordlie har flere ganger kommet inn i klubber mot slutten av sesongen. Han har fått stempelet som en slags redningsmann. Det kunne han gjerne vært foruten.
– Det der med redningsmann er jeg ikke så glad i. Jeg har vært trener i 31 år, men det er liksom det folk husker. Vi lyktes med det to ganger i Kongsvinger og en i Viking. Så var vi nære, men tapte den avgjørende kvaliken mot Sarpsborg med Fredrikstad, og så var vi en haug av poeng bak og hentet opp med Sandnes Ulf, men greide å slippe inn to mål etter å ha ledet i den avgjørende kampen. Folk sier «han greide det ikke der», men vi var elleve poeng bak, og det er uansett ikke jeg som greier det heller. De kan spille fotball.
Mens resten av landet sitter benket for å få med seg cupfinalen søndag formiddag, er Lillestrøm-gjengen opptatte med helt andre ting. De skal nemlig trene samtidig som Haugesund og Viking gjør opp om Haralds pokal, ettersom det er eneste ledige tid i hallen.
Det er nemlig unntakstilstand for både klubben og Nordlie.
– Jeg hadde ikke gått med dette hvis det ikke var moderklubben. Men både hjertet og hodet og alt sa at hvis de trengte min hjelp, så skulle jeg prøve. Jeg er også opptatt av hva jeg kan lære for fremtiden, hvor mye kan du påvirke mentalt og faglig på bare noen dager.
(Artikkelen fortsetter under):
For i de såkalte redningsaksjonene tidligere, har det som regel vært snakk om syv-åte uker. Ikke syv-åtte dager.
– Da blir det enda mer spesifikt. En fordel er at jeg kjenner laget godt. Jeg har sett dem trene mye, jeg har jobbet en del for Romerikes Blad og kan alle navnene godt fra før. Nå handler det om å bruke styrken min på å nå frem til folk på kort tid.
Han vil ikke dele så mye om selve kampplanen. Til RB har han vært inne på at Fredrik Krogstad, som mange stusset på at satt på benken i siste serierunde, kan få en slags skreddersydd rolle som indreløper i noe som ligner mer på Nordlies 4-3-3.
Et par store spørsmålstegn er det imidlertid rundt Arnor Smarason. Han har slitt med kneet, og er med til Kristiansand selv om det er høyst usikkert om han blir klar. Og blir han det, hvor passer han i så fall inn i det systemet?
– Jeg vil ikke si så mye, laget er heller ikke helt tatt ut ennå. Vi får se om alle kommer seg på beina også, sier den ferske LSK-treneren.
Han sier at han har vært inne i en boble de siste dagene, og ikke fått tid til å tenke på så mye annet.
– Jeg får vel snart gå og ringe kona, for jeg har knapt nok fått sagt hei til henne. Det går i ett, og det må det vel gjøre. Vi har prøvd å få spillerne til ikke å oppsøke miljøer som tapper energi, vi har satt en strek over alt som har vært og tenke oppgave, ikke konsekvens. Vi har på en måte allerede rykket ned. Nå har vi to kamper til å komme oss opp igjen på.
En ting som imidlertid ikke er særlig lystig lesning, er Nordlies statistikk i kvalik.
Fire ganger har han forsøkt seg. Like mange ganger er det endt med tap. To ganger for laget som skulle unngå nedrykk, to ganger for laget som forsøkte å rykke opp.
  • 2000 - Nedrykk med Vålerenga etter tap for Sogndal i kvalik
  • 2002 - Tap i kvalik med Sandefjord mot Brann, etter tredjeplass
  • 2003 - Tap i kvalik med Sandefjord mot Vålerenga, etter tredjeplass
  • 2009 - Nedrykk med Fredrikstad etter tap for Sarpsborg i kvalik
– Vålerenga og FFK var de eneste der vi kunne rykke ned. I de to andre var vi underdog. Med Sandefjord og Vålerenga i tidenes kamp i Valhall var det marginer og dommere og alt som avgjorde. Det samme med Sandefjord mot Brann.
– Så det bekymrer deg ikke?
– Ikke i det hele tatt.
I omgivelsene har man også spøkt med at Nordlie kan rykke ned to ganger på en sesong, ettersom Skeid allerede har gått ned fra OBOS-ligaen.
– Det viktigste er at LSK klarer seg, men hvis jeg skal få skylda hvis vi går ned her, er det jo litt spesielt. Men jeg rekker vel ikke få sparken på bare halvannen uke heller, sier han og gliser igjen:
– Vi får heller ha litt galgenhumor i denne situasjonen.
Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09
Eliteserien
Vil forhindre nye skandalescener: – Vi skal være synlige
04/11/2021 PÅ 16:05