Eman Markovic spilte på et lag som kjempet om seriemesterskapet i den bosniske toppdivisjonen, men etter U20-VM i sommer følte han tiden var inne for en retur til Norge.
Nå er det to kvalikkamper mot Lillestrøm som skiller ham og Start fra opprykk til Eliteserien. Det er en gyllen mulighet som 20-åringen akter å gripe med begge hender.
Eliteserien
Molde er seriemestere 2022: Slik var eventyr-sesongen
16/10/2022 KLOKKEN 18:55

Ønsket seg hjem

I juni 2018 var Markovic Molde-spiller, men han slet med å spille seg til minutter for A-laget, og bestemte seg for å gå til HSK Zrinjski Mostar. Der spilte han mer eller mindre fast for laget som ble nummer to i ligaen.
Men etter bare et år ønsket han seg hjem igjen.
– Jeg følte jeg hadde sett og opplevd nok der borte, og at jeg det ville være fint for meg å reise tilbake til Norge med masse nye erfaringer, sier han, som er fra Kvinesdal i Vest-Agder.
For sørlendingen var det ikke et vanskelig klubbvalg å ta da Start hørte fra seg.
– Jeg hadde noen tilbud og muligheter, både i Eliteserien og OBOS-ligaen. Jeg trente blant annet litt med Viking, men var aldri i tvil om at jeg ønsket meg til Start, sier norsk-bosnieren, som signerte en kontrakt på 4,5 år med klubben i august.
Han er forespeilet en rolle i laget på lengre sikt, og liker måten klubben bygger på.
– De ønsker å satse på meg og gi meg tillit. Da er det opp til meg å gripe sjansen når den kommer. Jeg føler alt ligger til rette for meg i Start, og da må jeg gjøre det beste ut av det.

Seig start

Det tok tid før den offensive bidragsyteren fikk noe særlig spilletid, og i OBOS-ligaen måtte han nøye seg med to kamper fra start og seks som innbytter. På tampen av sesongen virker han dog å ha klort seg til en plass i startelleveren, og da Start slo Kongsvinger med 1-0 søndag, var det nettopp Markovic som serverte den avgjørende målgivende pasningen på corner.
– Det var litt frustrerende i starten. Litt småskader og noe sjukdom gjorde at det ble litt lite spilletid i starten, men nå spiller jeg, og da er jeg fornøyd. Jeg føler jeg har tatt de mulighetene som har kommet, og må prøve å fortsette å levere, sier han.
Han mener å ha tatt store steg, sammenlignet med da han forlot Molde til fordel for bosnisk fotball sommeren 2018.
– Et par konkrete ting jeg lærte var å spille på færre touch og å få ting til å flyte bedre i kombinasjonsspillet. Jeg føler meg mer voksen i stilen, og dribler ikke bare for å drible lenger.
Markovic tror det kommer av at den bosniske ligaen i større grad baserer seg på teknisk spill med ball langs bakken, mot det han mener er en mer fysisk måte å spille fotball på i Norge. Samtidig fikk han testet seg med seniorfotball på elitenivå.
– Jeg er bare 20 år, men føler jeg allerede har en del erfaring, sier han.

Skal tenke på seg selv

Lørdag spilles den første av to playoffinaler mot Lillestrøm. Vinneren av de to kampene er klare for Eliteserien 2020, og U-landslagsspilleren prøver ikke legge skjul på betydningen av å gå seirende ut av duellen.
– Målet vårt er selvsagt å kvalifisere oss til Eliteserie-spill, og det vil nok være en enda bedre utviklingsarena for oss som lag og meg som spiller. Det er nok en del folk som blir skuffet om vi ikke klarer det, inkludert oss selv. Men dersom vi ikke skulle klare det, så får vi bare forberede oss på en ny sesong i OBOS-ligaen, sier han.
Lillestrøm har slitt tungt over en lengre periode, og har ikke vunnet en seriekamp siden 25. august. Denne uken kvittet Åråsen-klubben seg med Jörgen Lennartsson, og hentet inn Tom Nordlie som hovedtrener til disse to playoffkampene. Det legger imidlertid Markovic liten vekt på.
– Det kommer til å bli jevnt, men har helt ærlig ikke tenkt mye på motstander eller hvilken situasjon de står i. Vi må fokusere på oss selv for å levere en best mulig kamp. Det handler om å angripe, men samtidig opptre smart. Det tror jeg blir veldig bra, sier Eman Markovic til Eurosport.
Eliteserien
Roser ungutten før ilddåpen i «Norges største kamp»: – Det er imponerende
04/09/2022 KLOKKEN 10:19
Eliteserien
Åpner opp om skaden: – Det har vært frustrerende
18/06/2022 KLOKKEN 20:39