Onsdag kveld spilles den første av to kvalifiseringskamper til Eliteserien. Lilleputt Ranheim har en unik sjanse og mulighet til å sikre seg spill på øverste nivå i Norge.
Det er knyttet stor spenning til kveldens kamp. I et innlegg på Ranheims hjemmeside skriver daglig leder Frank Lidahl om følelsene før kvalifiseringsdramaet. Bloggen er gjengitt med tillatelse fra Ranheim.
OBOS-ligaen
Fikk ikke fortsette i klubben etter seks måneder – nå møtes de: – Jeg er gira
22/08/2021 PÅ 10:26
«Jeg har gått en skole som leder i fotballen siden høsten 1998. Da kuppa jeg et ekstraordinært årsmøte i Kolstad og innsatte meg selv som formann. 21 år gammel. Helt uten kunnskap, erfaring og innsikt. Men med masse lidenskap og sterk i troen på at alt er mulig.
Noen tror dette er en lek, men det er en livsstil. En livsstil som har fått meg til å erkjenne at det handler om livet på veien. Og at det først og fremst er motgang og regnværsdager. Blakk å forbainna er et uttrykk jeg kjenner meg igjen i. Jeg har rota det til med noen samlivsbrudd, sikkert ikke vært den beste faren alltid til mine to flotte døtre og aldri hatt ei krone til overs. Men alt jeg har gjort, har jeg gjort med et sterkt ønske om at fotballklubben vi er en del av skal bety noe for andre. Det holder ikke å vinne kamper, vi skal vinne gjennom en tydelig retning og gjennom å bety noe for klubbens interessenter.
Rasjonelt kan jeg egentlig telle oppturene på ei hånd. Opprykket med Kolstad i 2003, nytt opprykk med Kolstad i 2009, Grasrotprisen Kolstad vant på Fotballgallaen i 2009, opprykket med Sandefjord i 2014. Disse oppturene blir hver for seg så sterke markører at de nuller ut nedturene.
Som for eksempel en novemberdag i 2000 dag jeg vandret hvileløst rundt på Kolstad i regn og vind. I flere timer. Vi hadde rykket ned et par timer tidligere, jeg var lei meg og gikk gråtende rundt mellom blokkene på Kolstad. Alt måtte ut. Da vi tapte på Lerkendal mot RBK 2 i 2006, nedrykket var endelig forseglet og hodet traff asfalten.
Jeg hadde jobba 10 måneder i Odd i 2010 da klubben plutselig mangla 15 millioner. Flere måtte gå. Jeg beskytta en bra mann i min avdeling og tok støyten selv, jeg fikk sparken. Jeg hadde nettopp begynt, det hadde vært et fantastisk år og jeg var god. Men prisen var å sitte i sofaen et par dager og lure på hva det var som traff deg.
Eller en høstdag i 2012. Sandefjord skulle møte Ull/Kisa i første kvalikkamp, en ren transportetappe. Vi var høye og mørke, jeg var på julebord dagen før kamp, hadde en ræva prestasjon som leder på kampdag og etter 20 minutter lå vi under 3-0. Vi tapte 4-3. Jeg lå innelåst hjemme i to døgn etterpå, i fosterstilling, fordervet av skuffelse. Over meg selv og laget. Etter den dagen vokste uttrykket ‘Ingen rykker opp i bakrus’ fram.
Det er flest av nedturene. Men oppturene er så sterke. Ikke minst hverdagsoppturene. Dæven hvor mye bra folk du treffer på veien. Og det er naturligvis disse det handler om. Det er alle disse som gjør at nedturene preller av, ny energi vokser fram og kulturen bygges videre. Kunnskapsrike mennesker som er villige til å dele, jeg er en enkel gutt fra Kolstad som har lært alt jeg kan gjennom å møte andre mennesker. Næringslivsfolk, supportere, frivillige.
Lidenskapelige frivillige som uansett klubb sprer rundt seg med så mye engasjement og følelser at vi ikke har noe valg; vi MÅ bygge klubber som er så gode at vi fortjener dette engasjementet.
Vinteren 2007 var jeg i Liverpool. Der traff jeg en kar jeg aldri vil glemme. Vi skulle på Tranmere-kamp, de spilte på nivå 3. På puben før kamp traff jeg Mick. Han hadde ei tann, null hår, noen tatoveringer som fortalte at han hadde fortid som havnearbeider og var passe tettbygd. Og lidenskapelig Tranmere-supporter. Vi snakket om livet, om lojalitet, å stå i det og være med og bygge noe som er viktigere enn deg selv. Fjerner du alle Mick-ene har du ingen fotballklubb som betyr noe for mange.
Mick oppsummerte følelseslivet sitt på følgende måte et stykke ut i samtalen.
– I tell you this, Frankie. If we win I shag my misses. If we loose I shag my dog. And Frankie; for some years now my misses have all the reasons to be disappointed..
Ja, det handler om å vinne. Alt blir bedre av å vinne. Men bare om du vinner på den rette måten. Gjennom å være den du sier du skal være og gjøre det du sier du skal gjøre. Livet på veien har lært meg at enhver fotballklubb har sin egen identitet, men langt fra alle er i stand til å forstå den og oversette den til handling.
I Ranheim har jeg truffet en gjeng spillere, ledere, supportere, frivillige og samarbeidspartnere som har lært meg voldsomt mye på kort tid. Nå har vi vært på en reise i to år. Summen av arbeidet alle sammen har utført, i hver sin rolle og som et lag i overført betydning, har sendt oss i posisjon til å vinne en fantastisk mulighet.
For det å spille i Eliteserien er ikke noe skummelt eller uforsvarlig. Det er en mulighet. En mulighet en klubb som Ranheim på ingen måte kan regne med å få ofte. Men innimellom kan det skje mirakler, om vi jobber med den rette kvaliteten over tid. Og jeg vil vi skal senke skuldrene, gripe den som best vi kan gjennom å være den beste utgaven av oss selv i de to kvalikkampene som kommer. Prestasjon, prestasjon, prestasjon.
20 år på veien har lært meg at det kommer motgang igjen. Alle muligheter må gripes, kjæles med og omfavnes.
Jeg tenker ofte på Mick fra Tranmere ennå. Spesielt når vi selv taper, da er bildet av Mick med på å få meg tilbake på hesten. Og jeg lurer nå og da på hvordan det går med han. Og ikke minst bikkja. For nå er Tranmere utenfor det offisielle ligasystemet. De har tapt mye siden 2007. Men jeg er sikker på Mick fortsatt står på tribunen, med en klar drøm om å se sitt kjære Tranmere på det øverste nivået om noen år.
Vi skylder Mick og alle hans likesinnede i og rundt Ranheim å gjøre en ordentlig jobb denne uka. Det er tid, det er nå, det er oss, det er VI som skal skrive oss inn i historiebøkene sammen!
Lykke til alle sammen!
Frank L.»
Kvalifisering Eliteserien
Sikret fornyet Eliteserie-kontrakt etter ellevilt drama: – Jeg har aldri opplevd maken
28/12/2020 PÅ 18:00
Kvalifisering Eliteserien
Nøkkelspillere ute: Slik stiller lagene i skjebnekampen
28/12/2020 PÅ 15:12