Det virker å gå mot et av de heteste sommervinduene på lang, lang tid i norsk fotball. Flere klubber er kommet skjevt ut i årets Eliteserie-sesong og ønsker å forsterke stallen i sommer.
Jeg tenkte ta temperaturen underveis nå i «silly season» og kommentere kort rundt de ulike signeringene. Overgangsvinduet er ikke offisielt åpent, men det har allerede vært en god del kjøp og salg blant Eliteserie-lagene.
Fotball
Endelig spilleklar etter fyrverkeriulykken: – Han har det helt fantastisk
3 TIMER SIDEN
Dette er status slik jeg vurderer det per 30. juli.

Molde

INN: Tobias Svendsen (tilbake fra Sandefjord etter lån)
UT: Christoffer Remmer (Westerlo, Belgia) og Christopher Telo (kontrakt terminert).
Kommentar:
Fortsatt stille og rolig for Molde på spillermarkedet. Men med salg av Remmer og terminering av kontrakten til Telo, innebærer det nok at vi snart får se en back-signering på Aker. Utover det sitter dem nok stille i båten og ser på om det tikker inn noen bud på en av lagets angrepsstjerner. Tobias Svendsen regner jeg med vil bli leid ut igjen. Per dags dato er ikke han på det nivået som kreves for å slå seg inn i Moldes stjernespekkede artilleri.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Bodø/Glimt

INN: Ole Amund Sveen (Sogndal)
UT: Adrian Skindlo (lån til Mjølner ut sesongen)
Kommentar:
Sveen er blitt hentet fra Sogndal og Glimt fortsetter å hente inn angrepsspillere fra OBOS-ligaen. Layouni, Kupen og Herrem er andre spillere som er hentet fra landets nest øverste divisjon. Sveen er en spiller som dekker flere posisjoner og har stor forflytningsevne. Han vil ikke heve dette laget, men vil styrke bredden. Ellers mistenker jeg at man sitter med høy puls på kontorene og er livredde for bud på Layouni og Evjen. Jeg er 100 prosent sikker på at det vil komme konkrete bud på begge to, men spørsmålet er om Glimt selger.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Odd

INN:
UT: Sander Svendsen (Odense).
Kommentar:Som vanlig er det lite aktivitet for Odd på overgangsmarkedet. En kant i Moussa Njie er på vei inn og en annen er gått ut. Per dags dato er situasjonen noenlunde likt i Skiens-klubben. Jeg er dog usikker på hvor Njie står etter å ha vært iskald i Partizan. Jeg forventer at Odd er aktiv på markedet og henter minimum en offensiv forsterkning til. Skal dem sloss om gullet må det til.

Brann

INN: Erlend Hustad (Notodden), David Wolfe (Bergen Nord) og Herman Ræstad (Midsund).
UT: Henrik Kjelsrud Johansen (Fredrikstad), Ludcinio Marengo (kontrakt utgått) og Jesper Löfgren (lån til Mjällby, Sverige ut sesongen).

Kommentar:
Lars Arne Nilsen har selv uttalt at han ikke trenger spiller inn i dette vinduet. Det er mer hans jobb å få ut maks av dagens stall. Det er også helt korrekt. Brann har bred nok stall, men Nilsen må få dem å fungere sammen. Nye Hustad fra Notodden er ikke noe annet enn bredde i dagens stall. Löfgren, Marengo og Kjelsrud Johansen som forsvunnet ut av portene på Brann Stadion er også dem som stallfyll å kategorisere.

Vålerenga

INN: Kjetil Haug (lån gjort permanent med Sogndal), Magnus Retisus Grødem (tilbake fra Ull/Kisa etter lån) og Christian Borchgrevink (tilbake fra Notodden etter lån).
UT: Chidera Ejuke (Heerenveen, Nederland), Fitim Azemi (Utlån til Tromsø ut sesongen), Oskar Opsahl (lån til Skeid ut sesongen) og Sakarias Opsahl (lån til Ull/Kisa ut sesongen).

Kommentar:
Per nå er Vålerenga i kraftig minus. De har mistet Eliteseriens beste spiller, Chidera Ejuke. I tillegg har brødrene Opsahl blitt leid ut til OBOS-ligaen og Fitim Azemi til Tromsø. Inn ryktes jamaicanske spissen Burke fra MLS og stopperen Lowe fra IK Start. Burke kjenner jeg ikke til, men Lowe er en utmerket forsterkning. Jeg mener man bør legge til Tobias Christensen og komme med et samlet bud på begge to. Trøim har kastet penger i et sort hull i lang tid, nå kan han for omvekslingens skyld gjøre noe annerledes hvis disse to Start-spillerne signeres. Generelt må Vålerenga virkelig på jobb i dette vinduet, hvis dem skal ha håp om medalje.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Rosenborg

INN:

UT: Besim Serbecic (lån til FK Sarajevo ut juni 2020).
Kommentar
Her forventer jeg meg at det vil eksplodere snart. Rosenborg trenger en del spillere av kvalitet inn hvis de skal kjempe i Europa og om et nytt gull i Eliteserien. En spiss må inn, men her trengs det også forsvarere og kanter.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Kristiansund BK

INN: Preben Ask (Steinkjer).
UT: Christopher Lindquist (tilbake til Strømsgodset etter lån) og Brent Lepistu (kontrakt terminert).

Kommentar:
Amidou Diop har vært ryktet ut, men der har det vært stille en periode. KBK er nok fornøyd med tingenes tilstand og forhaster nok seg ikke i dette vinduet, selv om jeg mener en offensiv forsterkning hadde vært fint å få inn.

FK Haugesund

INN: Ibrahim Shuaibu (tilbake fra Bnei Sakhnin FC, Israel etter lån).
UT:
Kommentar
Ibrahim er tilbake fra utlån, men utover det er det kun rykter rundt Haugesund. Det ferskeste er at danske målmannen Jakob Haugaard fra engelske Stoke er på vei inn. Jeg er litt overrasket over det, da Sandvik levert bra, og mener klubben burde prioritert utespillere i første hånd. FKH trenger spillere inn i samtlige ledd.

Viking

INN:

UT: Erik-Johannes Arnebrott (lån til Tromsdalen frem til 5.august), Harald Nilsen Tangen (lån til Tromsdalen frem til 31.juli) og Lasse Berg Johnsen (lån til Tromsdalen frem til 31.juli).
Kommentar:
Viking har kun leid ut utviklingsspillere til nå og som i vintervinduet sitter dem rolige i båten. De har sagt at en spiss og nummer seks-spiller skal hentes. Det forventer jeg blir offentliggjort i løpet av kort tid. Jeg synes de overvurderer forsvaret og hadde hentet inn en forsvarsspiller alle dager i uken foran en ny nr.6.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Lillestrøm

INN: Joonas Tamm (lån fra Flora Tallinn, Estland ut sesongen)
UT: Raphael Ayagwa (kontrakt terminert), Matvei Ignonen (lån til Flora Tallinn, Estland ut sesongen), Alex Dyer (tilbake til Elfsborg, Sverige etter lån), Petter Mathias Olsen (lån til Grorud ut sesongen) og Erik Tobias Sandberg (lån til Skeid ut sesongen).

Kommentar.
Tamm er kommet inn og vil forsterke midtforsvaret til Lillestrøm. Ellers jobber Mesfin med å få solgt Matthew, slik at det frigjøres penger for nye spillere. Ut er en haug av spiller gått som ikke hadde noen påvirkning på førstelaget. Det mest positive for LSK var at Lehne Olsen gjorde et overraskende comeback i generalprøven mot Oddevold. Det betyr kanskje at jakten på en ny spiss er avblåst. Jeg er litt usikker på hva Mesfin og Lennartsson prioriterer, men en gjennombruddskant og venstreback hadde ikke vært en tjenestefeil å hente. Så er spørsmålet hvordan de håndterer den sentrale midtbanen. Jeg stemmer for å gi Krogstad fortsatt tillitt.

Mjøndalen

INN: Pontus Silfwer (Halmstad, Sverige).
UT: Erick Sagbakken (lån til Levanger ut sesongen) og Alfred Scriven (lån til Ull/Kisa ut sesongen).
Kommentar:De har allerede hentet inn nygamle Silfwer og da er midtbanejakten avblåst. Men her må Karlsen/Hansen på jobb. En stopper og spiss må inn om de skal spille Eliteserien 2020. Scriven er leid ut til Ull/Kisa for å få kamptrening på et høyere nivå. Lukter Mjøndalen på Julian Kristoffersen i Hobro mon tro? Hadde passet fint til profilen.

Tromsø

INN: Fitim Azemi (Lån ut sesongen fra Vålerenga)
UT:
Kommentar:
Fortsatt uvisst med Runar Espejord og derfor er Fitim Azemi hentet inn på lån. Jeg slaktet Vålerenga da de signerte Azemi på høy lønn, og det med rette. Jeg er dog ikke like negativ nå. Tromsø er en helt annen sak enn å spille for enn Vålerenga og jeg tror spillestilen kan passe Azemi. Han vil ikke revolusjonere TIL, men kan faktisk fylle litt tomrom som oppstått etter Espejords skade.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Stabæk

INN: Sammy Skytte (lån fra Midtjylland, Danmark ut sesongen), Yaw Ihle Amankwah (Hobro, Danmark) og Kosuke Kinoshita (Sint-Truidense, Belgia).
UT: Youness Mokhtar (kontrakt terminert), Tobias Børkeeiet (Brøndby, Danmark) og Madis Vihmann (låneavtale med Flora Tallinn, Estland avsluttet).

Kommentar:
Sportslig leder Inge André Olsen har vært på jobb i juli. Tre spillere inn og tre ut. Børkeeiet solgt for gode penger, mens lånet med Vihmann helt riktig ble avsluttet. Skandalesignering. Mokhtars kontrakt er også avsluttet. Han fortsetter utrolig nok sin karriere i MLS: Ballen er helt klart rund.
Inn er Amankwah kommet og det er en meget fornuftig signering. Han vil styrke dødballspillet betraktelig og det trenger Stabæk. Han kommer dessuten fra en god sesong i Hobro. Store og sterke Skytte er en midtbanetype Stabæk trenger, men jeg er dog usikker på om han er god nok. Kinoshita er en allroundspiss som holder et solid nivå. Problemet hans er at han scorer litt for lite mål. Han har mye gode egenskaper som Stabæk vil få nytte av. Det ryktes også at Lumanza er på vei tilbake og det er akkurat det Stabæk trenger. Han var monumental sist han var i Bærum. Skal vi også gjette at Franck Boli blir solgt og at Stabæk vil gå etter Benjamin Stokke som er iskald i Randers?
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Ranheim

INN:

UT: Magnus Stamnestrø (lån til Klaksvik, Færøyene ut oktober)
Kommentar
Ranheim driver med en egen idrett i Eliteserien. Det har dem gjort bra og er nok fornuftig at dem fortsetter med. Enn om jeg mener de lever på lånt tid i Eliteserien.

Sarpsborg

INN: Bart Straalman (De Graafschaap, Nederland), Alexandre Letellier (lån fra SCO Angers, Frankrike ut sesongen), Magnar Ødegaard (AIK, Sverige) og Lenny Nangis (Levadiakos, Hellas).
UT: Sheldon Bateau (KV Mechelen, Belgia) og Aleksandr Vasyutin (Zenit St. Petersburg, Russland).
Kommentar:
Her er det bare å forvente et overgangsbonanza. Sarpsborg 08 har vel svidd av et godt antall millioner allerede i år, problemet er at disse spillerne sitter mer på benken enn de spiller fotball. Dette blir et høyinteressant vindu for Østfold-klubben. De har allerede hentet inne Letellier som erstatter for Vasyutin. Han virker meget god med beina, men er nok ikke på russerens nivå. Nederlandske Straalman så bra ut mot Vålerenga og virker bli den trygghet i forsvaret som dem trenger. Magnar Ødegaard så også bra ut mot Vålerenga i generalprøven og virker pigg. De har også hentet inn Lenny Nangis fra Levadiakos. Han ble beskrevet nærmest som Messi på hjemmesiden og skal ha en CV som aldri vært i Sarpsborg. Nå er fotball ferskvare og Nangis så ikke akkurat ut som neste Champions League-eksport fra Sarpsborg 08, mot Vålerenga. Men det var hans første møte med norsk fotball og jeg håper virkelig ikke det var representativt for hva han står for. Her regner jeg ganske sikkert med at det vil komme inn både en back/kant, sentral midtbanen og en spiss. En ting som er sikkert er at alt skal prøves i Sarpsborg.

Strømsgodset

INN: Christopher Lindquist (tilbake fra Kristiansund etter lån), Duplexe Tchamba (lån fra RC Strasbourg, Frankrike til sommeren 2020) og Moses Mawa (overgang fra KFUM).
UT: Marcus Pedersen (kontrakt terminert), Yacouba Sylla (CRF Cluj, Romania) og Arnar Gudjohnson (lån til Fram Larvik forlenget til ut sesongen).
Kommentar:
Strømsgodset må nærmest trylle på overgangsmarkedet, noe dem ikke gjort i de siste vinduene. Marcus Pedersen og Syllas avtale er blitt terminert. Inn er en rask stopper fra fransk fotball kommet inn. Han må levere til 20 i stil fra dag èn. De har også tatt sjansen på KFUM-suksessen Moses Mawa. Han hadde kun et halvt år igjen av kontrakten, men ryktene sier at Godset kom opp med en 600-700.000 på bordet. Jeg skjønner at Godset gambler litt her. Mawa har et råmaterial i seg som kan bli bra, men jeg mener han er for uferdig per i dag, og til tross for 10 scoringer i OBOS-ligaen denne våren er han ikke noen notorisk målscorer. Jeg tillater meg til å være skeptisk, men som sagt, potensial finnes. Men her må ytterligere en offensiv spiller inn, og en eller to midtbanespillere som skiller seg ut fra dem de allerede har.
Eliteserien
KBK-helt klar for ny klubb: – Det kjennes spennende
17 TIMER SIDEN
Premier League
Klubben bekrefter: Hodgson blir Kings nye trener
19 TIMER SIDEN