Nå er det på tide at NFF/NTF står opp for klubbene og for alle som har en jobb i norsk toppfotball.
Utydeligheten gjør at fotballen ikke blir tatt på alvor i det store regnestykket, og det åpner også opp for lite nyanserte kommentarer som Leif Welhavens i gårsdagens VG. Der forklarer han at smittehensynet må komme foran fotballen, og at fotballfolket må ta høyde for alle mulige scenarioer fremover. Hvilken fotballeder har sagt noe annet? Det er en selvfølge å følge råd og tiltak fra helsemyndighetene, også for fotballfolket. Og planlegge for ulike scenarioer har vært gjort siden alvoret rammet oss.
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 PÅ 18:00
Videre skal det visst fremstå som at fotballen er en gjeng kyniske børskapitalister som får overskuddene sine redusert. Men nå er det på tide at vi snakker om hva dette egentlig dreier seg om. Dette handler nemlig ikke om følelser for en sport vi er glad i eller overgangsvinduer. Det handler om arbeidsplasser - og mange arbeidsplasser. Vi snakker opp mot 2000 ansatte i klubbene på de tre øverste nivåene i norsk fotball. Det er en milliardomsetning. Fotballen er helt glemt av myndighetene og dagens redningspakker er ikke i nærheten av å være gode nok for å redde fotballindustrien i Norge. Her må det mer spesifikke pakker til. Og dette budskapet må komme krystallklart fra forbundets side.
Og kanskje er det vanskelig, fordi fotballen enkelt kategoriseres som en hobby av mange. Litt «synd dere ikke får spilt ball, men sånn er det». Det er mitt inntrykk. Og kanskje gjør det at NFF/NTF synes det er vanskelig å rope for høyt at fotballen også må tas på alvor, og at de frykter litt hva folk vil mene i en slik alvorlig situasjon som Norge og verden er i. Jeg tror det. Da melder det seg også et behov for å vise et skille mellom den store frivillige delen av idretten fotball, og de øverste divisjonenes profesjonelle hverdag.
Jeg savner at NFF går i bresjen for fotballen som bransje og arbeidsplass. Det er et krevende landskap. Samtidig snakkes det mye om frisører, fysioterapeuter og restaurantbransjen - som er helt på sin plass - da disse næringene er i kjempetrøbbel. Jeg ønsker at også fotballen kan få status som en seriøs næring eller bransje, ikke bare noe gøyalt. Her er vi altfor passive og redde for hva omgivelsene skal synes om oss.
Vi må få tydelig frem hvor mange arbeidsplasser det er i fotballen, hvor mye penger som omsettes og at det ikke er sånn at fotballen kan «settes på vent», på det venteværelset kommer mange til å dø. Folk tror kanskje konsekvensen av å ikke komme i gang er ventetiden, men konsekvensen er at et kobbel av klubber ikke står på beina.
Dette gjelder ikke kun Eliteserien, toppfotballen er større enn det. Det truer like mye Ull/Kisa, Bryne, FFK og Strømmen, som det truer FK Haugesund og Strømsgodset. Her må også Post Nord-klubbene tas med i regnestykket, der er det også en rekke klubber som har mange årsverk, både hele og delte stillinger. Jeg vil anta at det i snitt er 15 heltidsansatte spillere/trenere/administrasjon i hver andredivisjonsklubb, altså over 400 arbeidsplasser bare på dette nivået.
I Eliteserien er det omkring 60 heltids arbeidsplasser per klubb og i OBOS er det 40 i snitt. Det er 2000 arbeidsplasser fordelt på 60 klubber. De færreste klubbene fungerer sånn at den delen som koster (A-lag) får svi, mens resten av klubben går fint. Her står mange klubber i fare for å kantre. Klubber som er flaggskip i lokalområdet sitt. Hvis Odd går nedenom og hjem er det ikke bare lagets stjerner som mister lønnen. U-avdelingen mister kvaliteten, samarbeidet med klubbene i Telemark forsvinner. I tillegg til den direkte omsetningen til klubbene, er det selvsagt masse næringer som lever på det fotballen skaper, som også vil få trøbbel. Det er viktig å synliggjøre hvordan fotballen fungerer som næring og hvilke konsekvenser det får hvis dominobrikkene begynner å ramle.
Vi i fotballen må klare å skape en debatt og et trykk på at løsninger må på plass, hvis ikke står tusenvis av arbeidsplasser i fare. Og det er slik jeg har tolket utspillet fra blant andre Cato Haug, at han snakker om mulige løsninger, når han sier at vi skal spille på lille julaften om vi må det. Dette blir brukt mot NTF-styrelederen i VGs kommentar, men jeg antar de fleste forstår at Haug da snakker ut fra et eventuelt scenario, der helsemyndighetene har gitt klarsignal til å komme i gang.
Liv og helse går selvsagt først, det er udiskutabelt og la oss heller ikke tillegge fotballedere en annen mening, men det må på dagsorden at dette ikke bare er lek og moro. Er det ikke mulig å spille, så må det kraftigere lut til i økonomiske støtteordninger. Ytterste konsekvens er at sesongen blir avlyst. Da kan vi fort snakke om milliardtap og enorme konsekvenser for den profesjonelle fotballen, uten en tiltakspakke som er mer spesifikk og bedre enn dagens. Og mange mennesker vil stå uten jobb.

Grepet som kan gjøre Branns nye mann til en suksess

Joacims blogg
Vurderer samtlige klubber før Deadline Day: – De har gått på veggen
30/08/2021 PÅ 07:14
Joacims blogg
Nådeløs Stabæk-dom: – Fellesnevneren er fiasko
28/07/2021 PÅ 10:36