Fotballen er kun en bitteliten del av korona-problematikken og selvsagt fullstendig uviktig i det store bildet, men også fotball-industrien står overfor noen forandringer som kan skape et klasseskille i Fotball-Norge.
Klubbene skjelver naturligvis om dagen, og det er kun et tidsspørsmål for permitteringene vil komme.
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 PÅ 18:00
NFF/NTF og klubbene er i meget god dialog, og i løpet av møter de nærmeste dagene vil de med all sannsynlighet komme med noen retningslinjer som ivaretar klubbene, og som gjør at eventuelle permitteringer ikke setter i gang et hysteri med spillere som kan gå vederlagsfritt fra den ene til den andre klubben.
I utgangspunktet sier regelen følgende for permitterte fotballspillere: Etter at arbeidsgivers lønnspliktdager er over, kan arbeidstaker si opp med 14 dagers varsel. Oppsigelse gjelder fra dato den er arbeidsgiver i hende. Det vil i praksis si at hvis Flamur Kastrati blir permittert og sier opp sin avtale, kan han når disse 14 dagene har gått, gå vederlagsfritt til en annen klubb.

Svartelistet

NFF kan ikke på egen hånd sette en regel som hever seg over FIFAs regelverk og forby overganger for spillere som blir permittert som følge av korona-krisen.
Det som må komme ut av møtet er at klubbene står knallsterkt samlet og viser en lojalitet overfor hverandre. Spillere som er permitterte må bli ”untouchable” for andre klubber. Sandefjords styreleder sier også dette riktig i dagens VG. Den klubb som henter en permittert spiller fra Sandefjord vil bli svartelistet.
Hva betyr i praksis permittering for en spiller?
Forskjellene er enorme, og de spillerne i de største klubbene og enkeltspillere i andre klubber med de høyeste lønningene, vil bli mest utsatte.
Regjeringen har gått ut og sagt at de første 20 dagene vil arbeidstakerne få full lønn, men maks opp til 6g. Det grunnbeløpet motsvarer en årslønn på 599.148.-, altså 50.000 per måned. For at spilleren skal motta 6g må han også ha en månedslønn på 50.000 eller mer. Har han lavere månedslønn, mottar han den summen han har i kontrakten de første 20 dagene.
Etter de første 20 dagene får en arbeidstaker 62,5% av sin lønn, men maks 50.000 (6g). altså 31.250.-.

Mer enn halvering

Flere spillere i Rosenborg sitter med en månedslønn på ca. 150.000. De vil de første 20 dagene etter permittering få 50.000,- pr. måned og etter det 31.250,-. For dem vil dette bety et enormt inntektstap, og det kan selvsagt få konsekvenser for personlig økonomi. Så er det sikkert mange som sier at de har så høy lønn uansett, men spillere kan ha gjort investeringer ut fra den inntekt man vil ha en periode fremover.
Spillere med månedslønner på 70.000, som er svært vanlig i Eliteserien, vil også få sin lønn mer enn halvert.
Og så er det jo etterdønningene rundt dette som virkelig kan skape forandringer i bildet. Både med tanke på klubbenes økonomiske muskler fremover, men også spillernes forhold til egen klubb. De klubbene som klarer å unngå permitteringer av spillere i denne perioden vil trolig oppleve en enorm lojalitet og takknemlighet fra spillerne. De vil også stå sterkere rustet når de senere skal ut og hente nye spillere. De vil da se denne klubben som trygg og stabil.
De klubbene som derimot som må permittere med en gang, noe som er forståelig, vil da kunne få spillere med mindre lojalitet når man kommer til kontraktsforlengelse og samtidig få vanskeligere for å hente nye spillere.
En spiller er alltid seg selv nærmest.

Ubesvarte spørsmål

Videre er jo spørsmålet hva dette vil koste klubbene økonomisk og hvor langt de vil strekke seg.
Det kan aldri bli en felles enighet rundt det å permittere folk. Den avgjørelsen må hver enkelt klubb ta ut fra egen økonomi. Her vil det praktiseres veldig forskjellig.
Ta den klubben som gir ut permitteringsvarsel med en gang, kontra den som venter i det lengste med permittering og gambler med økonomien, for å ivareta sine ansatte. Hvis da dette drar ut i tid, vil det kunne skape store økonomiske forskjeller mellom klubbene.
Det er naturligvis en haug av ubesvarte spørsmål ute og går.
Men den klubben som holder tunga rett i munnen, kan vinne terreng kontra sine motstandere i disse krisetider.

Helland med klar oppfordring til alle fotballspillere i Norge

Joacims blogg
Vurderer samtlige klubber før Deadline Day: – De har gått på veggen
30/08/2021 PÅ 07:14
Joacims blogg
Nådeløs Stabæk-dom: – Fellesnevneren er fiasko
28/07/2021 PÅ 10:36