Torsdag ga FHI klarsignal for full toppfotball-aktivitet så lenge smittevernplanen følges. I en periode der det til tider har vært høy temperatur, og representanter fra fotballen, media og regjeringen nærmest har gått i strupen på hverandre, var dette en sårt etterlengtet nyhet for fotballfolket.
Samtidig en beskjed som setter et enormt trykk på landets regjering og kulturministeren.
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 PÅ 18:00
I mars ble det forbudt å bedrive fotball, og i starten av april ble det også uttalt fra helsemyndighetene at det ikke var realistisk med fotball i 2020. Der og da startet også fotballen i samarbeid med NIF et arbeid for å finne ut om det var mulig å etablere et forsvarlig rammeverk rundt treninger og kamper.
Fra NFFs side har Lise Klaveness drevet prosessen mot FHI, for å finne ansvarlige løsninger. Hva er viktig, hva fokuserer man på og hva velger man vekk i en slik prosess? Da er det naturligvis ikke tilfeldig at akkurat Klaveness leder dette. Hun har en juridisk bakgrunn, jobbet som advokat og er en strateg.
Hun er heller ikke noe ukjent navn i Fotball-Norge, og har en lang og fremgangsrik karriere som spiller. Hun kom fra jobben som spesialrådgiver i Norges Bank før hun i 2018 ble ansatt som direktør for elitefotball-avdelingen i NFF. I tillegg var hun banebrytende som den første kvinnelige kommentatoren under et herre-VM i Russland i 2018.
Nå er hun på vei å bryte nye barrierer og virkelig markere seg i et landskap som har vært mannsdominert i all sin tid, på grensen til et gubbevelde. Det har heller ikke vært noen enkel prosess, der hun og medarbeiderne nærmest har blitt motarbeidet i det offentlige rom. Kulturminister Abid Raja har nærmest harselert med fotballen og det har til tider vært en hatsk stemning i sosiale medier.
Til tross for at han tidligere har sagt at man må forholde seg til retningslinjer fra FHI, fortsetter han nå å mene at fotballen ikke skal tro de er noe og at videre beskjed må vente.
VGs Leif Welhaven har ved et flertall tilfeller hevdet i sine kommentarer at det er svært umusikalsk at fotballen skal sette seg over andre idretter og særbehandles. Klaveness har hele tiden visst at hun hatt NIFs støtte i ryggen, hun har kunnet gå til motangrep i media ved flere tilfeller.
Men der andre maktpersoner ikke har klart å legge bånd på seg selv og blitt nærmest usaklige, har hun holdt hodet kaldt, vist sine strategiske evner og jobbet metodisk mot FHI med løsninger for fotballens beste, men alt innenfor forsvarlige rammer.
Det har til slutt gitt resultater.
Til tross for en jungel av miner, er Lise Klaveness på vei til å navigere i havn en Eliteserie-start. Klarer hun dette, har hun bestått eksamen og vil naturlig vokse frem som en ledestjerne i norsk fotball de neste decenniene.
En kvinne som vil være en naturlig arvtaker den dag en ny fotballpresident skal velges. Man kan på mange måter si at norsk fotballs skjebne ligger i Klaveness hender, og nå er det kun personlig prestisje fra kulturministeren og et politisk spill på barnehage-nivå som kan stoppe henne og norsk fotball fra en seriestart i midten av juni.
Så du denne tiraden?

Kritisk med fotball-start? Her er Eurosport-ekspertens tirade

Joacims blogg
Vurderer samtlige klubber før Deadline Day: – De har gått på veggen
30/08/2021 PÅ 07:14
Joacims blogg
Nådeløs Stabæk-dom: – Fellesnevneren er fiasko
28/07/2021 PÅ 10:36