Det har blitt snakket om nærmest en revolusjon av gode unge norske fotballspillere de siste årene og det er lett å være enig når vi ser Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge, levere i store ligaer. Men hvordan er egentlig status, er alt så rosenrødt? Jeg har i en bloggserie tenkt å presentere årskullene 1995 – 2000. Hvilke var best som 15-åringer og hvilke er best i dag. Ser vi noe sammenheng? Er det avgjørende å være god når man er 15. Hvilke kull har vært de beste?

Disse fem var de som var lengst fremme på det første G15-landslaget i 2015.

Joacims blogg
Vurderer de beste Bosman-spillerne: – Et under at han ikke er i utlandet
23/11/2021 PÅ 15:49

1. Anas Farah

Klubb 2015 – Fredrikstad FK
Klubb 2020 – Fredrikstad FK

Da: Farah hadde man hørt om i flere år før det første landslaget skulle tas ut. Den lettbente FFK-spilleren skulle være arvesølvet til klubben, og endelig hadde man fått frem en spiller som skulle regjere på de store scenene og ta opp arven etter Tarik Elyounoussi. Farah ble også tidlig løftet opp på -99 landslaget, som første i dette kullet.

Karrieren til nå: Spiller fortsatt i FFK og karrieren har til nå vært skuffende for Farah. Når de andre spillerne på dette kullet har gått ut til klubber i Europa eller er etablerte i Eliteserien, er Farah fortsatt ikke helt bankers på FFKs 2.divisjonslag. Mange skader har satt en stopper for utviklingen, men nå er han endelig fullt frisk igjen.
2. Erik Botheim

Klubb 2015 – Lyn
Klubb 2020 – RBK

Da: Sammen med Anas var det Botheim som ledelsen hadde størst forventninger til på dette laget.

Karrieren til nå: Spiller for RBK, men sliter med å spille seg til fast plass. Debuterte for Lyns A-lag allerede som 15-åring. Spilte vårsesongen året etterpå for moderklubben, før han flyttet til Trondheim og RBK. Hos RBK har han gått gradene og han fikk en del tillit av Horneland i fjor. Han svarte med en del scoringer, men har ikke helt klart å etablere seg som spissvalget hos en av seriefavorittene. Spørsmålet er om han ikke må leies ut for å få regelmessig spilletid.
3. Erik Tobias Sandberg

Klubb 2015 – LSK
Klubb 2020 – LSK

Da: Sandberg var kaptein og hærfører på dette landslaget som 15-åring. Spilte for LSK og klubbens tanker var at han skulle ta over når legenden Frode Kippe la opp. Faktum er at Sandberg har over 50 U-landskamper

Karrieren til nå: Spiller fortsatt på LSK, men har havnet lengre og lengre bak i stopperkøen, og det er lite som tilsier at LSK kommer til å satse på Sandberg i 2020. Debuterte som 17-åring og forventningene rundt han var store, men utviklingen har stoppet litt opp. Var på utlån til Skeid i fjor uten å prege OBOS-laget.
4. Fabian Rimestad
Klubb 2015 – FanaKlubb 2020 – ØygardenDa: Høyreback og bankers på landslaget. En herlig fysikk og var en maskin som eide høyresiden. Fast inventar på G-15 til og med G-17. Karrieren til nå: Signerte for OBOS-klubben Øygarden i januar etter å ha spilt i Fana i mer eller mindre hele sitt liv. Hans meget gode fysikk gjorde at Rimestad debuterte på Fanas A-lag i meget ung alder og spilte flere kamper allerede som 15-åring. Etter det har Fana pendlet mellom 2. og 3.divisjon med Rimestad som fast passasjer hele veien. Rimestad hadde også en gjesteopptreden på Sogndals juniorlag som ble skandinaviske mestere 2018. Han var også en del av Fyllingsdalens gode -00 årgang i ungdomsårene. Etter å ha vært linket til flere klubber tok han endelig steget opp denne sesongen og tilhører nå Øygarden.
5. Erling Braut Haaland
Klubb 2015 – BryneKlubb 2020 – Borussia Dortmund

Da: Haaland visste hvor målet sto også som 15-åring. 4 mål på de to første landskampene og standarden var satt, men det var Anas og Botheim som var de utpekte angrepsstjernene på dette laget.

Karrieren til nå: Herjer i tysk Bundesliga og er en av de heteste spissene i Europa. Det spekuleres om salgssummer opp mot en milliard. Haaland debuterte for Bryne i OBOS-ligaen før han hadde fylt 16 år. Året etter gikk han til Molde, der han i løpet av to sesonger utviklet en enorm fysikk og ble nærmest til et mareritt for motstanderstopperne. Sommeren 2018 skrev han under for Red Bull Salzburg, men spilte ut sesongen i Molde. Han brukte første halvåret til tilvenning i Østerrike, etter det har han aldri sett seg tilbake.


Disse 5 er per dags dato de beste spillerne i 00-kullet. Uhyre jevnt og nesten umulig å skille på dem.


1. Erling Braut Haaland
Klubb 2015 – Bryne
Klubb 2020 – Borussia Dortmund
Da: Haaland visste hvor målet sto også som 15-åring. 4 mål på de to første landskampene og standarden var satt.

Karrieren til nå: Herjer i tysk Bundesliga og er en av de heteste spissene i Europa. Det spekuleres om salgssummer opp mot en milliard. Håland debuterte for Bryne i OBOS-ligaen før ha nhadde fylt 16 år. Året etter gikk han til Molde, der han i løpet av to sesonger utviklet en enorm fysikk og ble nærmest til et mareritt for motstanderstopperne. Sommeren 2018 skrev han under for Red Bull Salzburg, men spilte ut sesongen i Molde. Han brukte første halvåret til tilvenning i Østerrike, etter det har han aldri sett seg tilbake.


2. Håkon Evjen

Klubb 2012 – Mjølner
Klubb 2020 – AZ Alkmaar
Da: Evjen var med G-15 landslaget, men spilte en mindre rolle på det laget. Litt ut og inn av elleveren. Spilte A-fotball for Mjølner i 2.divisjon samme år.

Karrieren til nå: Spiller for AZ Alkmaar. Evjen spilte 2.divisjonsfotball for Mjølner allerede som 15-åring. Midtveis i 2016 meldte han overgang til Glimt og året etter fikk han noen få OBOS-kamper. Det var først i 2018 at han på alvor begynte å presentere seg, men klarte aldri å spille seg til fast plass den sesongen. 2019 er et eventyr og Evjen var magisk på det meget gode Glimt-laget. Så god at Alkmaar hostet opp 25 millioner for ham, og kjøpte ham på høsten, men Evjen spilte sesongen ut for Glimt før han flyttet til Nederland

3. Kristoffer Klaesson
Klubb 2015 – VålerengaKlubb 2020 – VålerengaDa: Klaesson har vært fast inventar på landslagene siden han var 15 år. Karrieren til nå: Klaesson har gått gradene i klubben og spilt for dem siden han var 11 år og kom fra Strømmen. Han har nå etablert seg som klubbens førstevalg i en alder av 20 år. Fikk allerede i fjor mye spilletid og er kanskje klubbens største salgsobjekt. Var nær en overgang til Leeds i fjor sommer.

4. Tobias Christensen

Klubb 2015 – Vigør
Klubb 2020 – Molde

Da: Christensen fikk ingen landskamper som 15-åring, men etablerte seg året etterpå.

Nå: Den offensive midtbanespilleren skrev i fjor høst under for Molde. Christensen gikk fra Vigør til Start som 15-åring. To år etterpå spilte han mer eller mindre fast da laget rykket opp fra OBOS-ligaen. Han spilte også fast i sesongen etterpå i Eliteserie-comebacket som endte med nedrykk. Tobias ble med Start ned, men skrev under for Molde midtveis i 2019 sesongen.

5. Jørgen Strand Larsen

Klubb 2015 – Sarpsborg 08
Klubb 2020 – Sarpsborg 08

Da: Fikk ingen G-15 landskamper, men etablerte seg på landslaget året etter. Hadde forlatt Kvik Halden for å spille guttelagsfotball hos Sarpsborg 08 samme år.

Karrieren til nå: Spiller for Sarpsborg 08 og signerte nylig en lengre avtale. Har gått gradene i 08 og fikk sin debut som 17-åring i 2017-sesongen. Året etter ble det seks kamper, før han i fjor etablerte seg som et førstevalg. Han er en nøkkelspiller på Sarpsborg den kommende sesongen.

Horneland om Trondsen: – Han har det meste for å bli en god venstreback

Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
27/10/2021 PÅ 12:11
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 PÅ 18:00