Det har blitt snakket om nærmest en revolusjon av gode unge norske fotballspillere de siste årene og det er lett å være enig når vi ser Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge levere i store ligaer. Men hvordan er egentlig status, er alt så rosenrødt?
Jeg hadde i en bloggserie tenkt å presentere årskullene 1995 – 2000. Hvilke var best som 15-åringer og hvilke er best i dag. Ser vi noe sammenheng?
Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
5 TIMER SIDEN
Er det avgjørende å være god når man er 15. Hvilke kull har vært de beste? Neste kull ut er den magiske 1998-årgangen.
Her er faktisk tre av spillerne nøkkelspillere på dagens A-landslag.

Disse fem 15-åringene var lengst fremme i 2013.

1. Martin Ødegaard
Klubb 2013 – Strømsgodset
Klubb 2020 – Real Sociedad
Da: Ødegaard var en spiller man hadde hørt om i mange år før han debuterte på G15-landslaget. På samme tidspunkt hadde megatalentet begynt å bite fra seg på Godsets A-treninger, og året etterpå var han god i Eliteserien.
Karrieren til nå: Spiller for Real Sociedad, men tilhører fortsatt Real Madrid. Han signerte for Madrid-klubben i januar 2015, og fikk en kamp på A-laget allerede samme våren. Men utover den kampen har det blitt lite spill på klubbens førstelag og perioden har vært preget av utlån. Utviklingen har dog fortsatt i riktig retning hele veien og forrige sesong var han glimrende på Real Sociedad, og preget flere kamper i La Liga. Det er bare et tidsspørsmål før han vil spille seg inn i Real Madrids ellever.
2. Eivind Fallås Dahl
Klubb 2013 – Stabæk
Klubb 2020 – Asker
Da: Dominant på Stabæk, og den offensive midtbanespilleren var rangert nest best etter Martin Ødegaard. Forventningene var enorme til han i Bærums-klubben. Når G15-landslaget skulle tas ut var han skadd og Fallås Dahl fikk ikke landskamper den sesongen.
Karrieren til nå: Utviklingen ble aldri som forventet og Fallås Dahl er en av alle de supertalent som forsvant. Slo aldri igjennom hos Stabæk og gikk deretter til Lyn i 3.divisjon, før han sesongen etter gikk til Asker. Han meldte overgang til Ullern i januar dette året, og vi får nok aldri se han på det nivået som både han og omgivelsene forventet.
3. John Hou Sæter
Klubb 2013 – RBK
Klubb 2020 – Bejing Guoan
Da: Sæter tilhørte RBK på dette tidspunktet og midtbane-eleganten skulle være neste egne RBK-produkt som dominerte på Lerkendal. Bankers og stjerne på G-15 landslaget og Hou Sæter har faktisk over 40 landskamper fra G-15 til G-18.
Karrieren til nå: Hou Sæter spiller i kinesiske Bejing Guoan og har til salt på maten, men mange trodde nok at han skulle være på et enda sportslig høyere nivå i 2020. Debuterte for RBK allerede som 16-åring i 2014 og mange håpet dette var en ny Ciljan, Selnæs eller Henriksen. Hou Sæter klarte aldri å etablere seg på RBKs stjernegalleri og sommeren 2017 valgte han overgang til Stabæk. Der fikk han mer spilletid, men uten å helt klare å prege Eliteserien. Hou Sæter med sitt doble pass var uansett en het potet i Kina og foran 2019 sesongen skrev han under for kinesiske Bejing Guoan, der han i dag tjener til sitt levebrød.
4 Kristoffer Ajer
Klubb 2013 – Lillestrøm
Klubb 2020 – Celtic
Da: Storvokste Ajer var sjef sentralt på midtbanen og kaptein for dette laget. Tilhørte LSK på denne tiden etter å spilt barnefotball og starten av ungdomsfotballen i Rælingen.
Karrieren til nå: Nøkkelspiller på Celtic og kobles stadig til langt større klubber. Flyttet med familien til Kristiansand som 16-åring og ble raskt en nøkkelspiller på Start. 2015 som 18-åring scoret han 12 mål for Start og var kanskje lagets viktigste spiller den sesongen. Året etter forlatte han Start til fordel for Celtic, en klubb han fortsatt er i . Ajer er også Nøkkelspiller på Norges A-landslag.
5. Kjetil Haug
Klubb 2013: Sarpsborg 08
Klubb 2020: Vålerenga
Da: Den storvokste og autoritære keeperen var udiskutabelt førstevalg på dette landslaget og hadde allerede trukket til seg interesse fra større klubber. Han hadde tidligere det året meldt overgang fra Kvik Halden til Sarpsborg 08
Nå: Haug tilhører nå Vålerenga og kjemper om førstekeeper-plassen med et annet ungt talent, Kristoffer Klaesson. Han forlot Sarpsborg 08 til fordel for Manchester City allerede som 16-åring og ble der i tre sesonger. Etter det snudde han nesen hjemover og Sogndal. Der fikk han agere som andrekeeper etter Mathias Dyngeland. Han var også et halvår på utlån i Elverum. Da Vålerenga kom på banen i fjor sommer skrev han en lengre avtale med dem og kjemper nå om å slå seg inn i elleveren.

Disse fem er per dags dato de beste spillerne i -98 kullet.

Tre av disse er store stjerner på A-landslaget i dag.
1. Martin Ødegaard
Klubb 2013 – Strømsgodset
Klubb 2020 – Real Sociedad
Da: Ødegaard var en spiller man hadde hørt om i mange år før han debuterte på G-15-landslaget. På samme tidspunkt hadde megatalentet allerede debutert for Godsets A-lag i treningskamp og året etterpå var han god i Eliteserien.
Karrieren til nå: Spiller for Real Sociedad, men tilhører fortsatt Real Madrid. Han signerte for Madrid-klubben i januar 2015, og fikk en kamp på A-laget allerede samme våren. Men utover den kampen har det blitt liter spill på klubbens førstelag og perioden har vært preget av utlån. Utviklingen har fortsatt i riktig retning hele veien og forrige sesong var han glimrende på Real Sociedad og preget flere kamper i La Liga. Det er bare et tidsspørsmål før han vil spille seg inn i Reals ellever.
2. Sander Berge
Klubb 2013 – Asker
Klubb 2020 – Sheffield United
Da: Spilte på G-15-landslaget og var god, men langt fra så dominant som vi skulle se han senere i karrieren. Flere av hans midtbanekollegaer ble sett på som bedre enn Berge av landslagsledelsen. Fikk også et innhopp på Askers A-lag som 15-åring samme sesong.
Nå: Berge tilhører Sheffield United i Premier League og laget er med og slåss om en plass i Champions League. Gikk til Vålerenga som 17-åring og fikk raskt spilletid på A-laget. Sesongen etter var han en nøkkelspiller hos Kjetil Rekdal. 2017 ble han solgt til Genk. Der ble han raskt en av klubbens nøkkelspillere og den storvokste midtbanespilleren med det enorme drivet var i flere sesonger en av ligaens aller beste midtbanespillere. Flere klubber var ute etter Berge i lang tid, men til slutt falt valget på Sheffield United. Der fikk Berge spilletid direkte etter overgangen. Han er i dag også en av Lagerbäcks aller viktigste menn.
3. Kristoffer Ajer
Klubb 2013 – Lillestrøm
Klubb 2020 – Celtic
Da: Storvokste Ajer var sjef sentralt på midtbanen og kaptein for dette laget. Tilhørte LSK på denne tiden etter å spilt barnefotball og starten av ungdomsfotballen i Rælingen.
Karrieren til nå: Nøkkelspiller på Celtic og kobles stadig til langt større klubber. Flyttet med familien til Kristiansand som 16-åring og ble raskt en nøkkelspiller på Start. 2015 som 18-åring scoret han 12 mål for Start og var kanskje lagets viktigste spiller den sesongen. Året etter forlatte han Start til fordel for Celtic, en klubb han fortsatt er i . Ajer er også Nøkkelspiller på Norges A-landslag.
4. Dennis Johnsen
Klubb 2013 – Tiller
Klubb 2020 – PEC Zwolle (lån fra Ajax)
Da: Johnsen gikk helt under radaren og var aldri aktuell for G-15-landslaget. Faktum er at han fikk kun 2 privatkamper for U-18 som eneste bidrag i landslagsperioden fra G-15 til G-19.
Karrieren til nå: Dro til Nederlandsk fotball og Heerenveen 2015. Han fikk ingen A-kamper for klubben, men imponerte såpass at Ajax la 20 millioner på bordet for unggutten i 2017 og signerte han på en 4-års avtale. Vel i Ajax fikk han et par kamper, men var langt unna elleveren og har etter det vært leid ut til Heerenveen og PEC Zwolle. Johnsen har 40 kamper i Eresdivisie.
5. Aron Dønnum
Klubb 2013: Vålerenga
Klubb 2020: Vålerenga
Da: Dønnum har ikke en landskamp før U-21 og var aldri helt nære Harry Hansens G-15 landslag.
Nå: Tilhører fortsatt Vålerenga og er deres heteste salgsobjekt og kanskje lagets viktigste spiller. Men veien til nøkkelspiller på Enga har vært lang og preget av både utlån og en stor porsjon tålmodighet. Det var først som 21-åring i fjor som Dønnum fikk ordentlig tillit på A-laget og den muligheten grep han med begge hendene.

Hulskers oppsiktsvekkende valg, Vikings joker og kapteinsvalg i første runde

Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 PÅ 18:00
Joacims blogg
Vurderer samtlige klubber før Deadline Day: – De har gått på veggen
30/08/2021 PÅ 07:14