• Gjenopplev OL, «Kampene vi husker» fra Eliteserien og store tennisøyeblikk på Dplay: Se vårt sendeskjema
Per Joar Hansen gikk ut i media og mente at koronasituasjonen er en gylden mulighet for å snu Eliteserien til høst-vår.
Tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo og flere andre fotballpersonligheter har også slått et slag for endring av seriestrukturen. Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen dro det så langt og mente at Perrys forslag var det beste på flere år, og at det vil løfte produktet og utvikle Norge som fotballnasjon.
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 PÅ 18:00
De to hovedargumentene til disse herrene er følgende:
1. Det blir større mulighet til å få spille flere kamper.
2. Vi kommer i samme syklus som resten av Europa og spillerne i hjemlig liga vil være bedre forberedt til kvalifiseringskamper.
Morten Pedersen er også innom det å endre NM-oppsettet med en cupfinale på våren, slik at det laget er godt forberedt inn mot høstenes Europa-eventyr. Skal jeg møte han på noe, er det her. Men det er en enkel sak å gjøre og krever ikke at vi spiller høst-vår. Se til Sverige og hvordan de har endret den svenske cupen. De starter på høsten og spiller et form av sluttspill på vinteren med kvart-, semi- og finalekamper på vårparten. Da får man også betydningsfulle kamper i løpet av oppkjøringen.

Kjøper ikke hovedargumentene

Pedersen avslutter sin kommentar med «hva har vi egentlig å tape?».
Jeg mener at vi har absolutt ingenting å vinne med en slik ordning, og de to hovedargumentene til disse herrene kjøper jeg ikke. Tvert imot, dagens seriestruktur gjør lille Norge unike og at vi har alle muligheter i verden til å utvikle oss og komme oss nærmere de andre europeiske nasjonene. Jeg har flere argumenter som forsterker min mening.
Norge vil aldri bli en faktor i europeisk landslagsfotball, hvis man skal basere seg på innslag fra hjemlig liga. Allerede i dag er det svært få spillere fra Eliteserien som er aktuelle inn mot Lagerbäcks førsteellever og ser vi historisk på det har Norge hevdet seg best da vi har nytt godt av spillernes fremfart i de europeiske klubbene.
Det handler først og fremst for oss om å eksportere gode spillere til de større ligaene i enda større utstrekning, og dagens struktur gjør faktisk at de norske spillerne vil ha et lite fortrinn kontra andre mindre ligaer de konkurrerer med når sommervinduet, som er det erkjent beste, åpner. Spillerne er i full sesong og selv om det i dagens scouting finnes diverse løsninger slik at man kan se alt på video, vil det alltid være en fordel å kunne vise seg «live» helt inn mot vinduet, samt at man er i kampform når de europeiske ligaene starter opp i august. Effekten er selvsagt den samme for klubbene, og spillersalg vil igjen generere kroner inn og mulighet for å utvikle egne spillere og eget produkt.

Kvalifiseringen til de europeiske turneringene er på sensommeren, da de fleste ligaene ikke har startet. Her har de norske klubbene en gigantisk fordel med at de er i sesong, og muligheten for å velte presumptivt bedre motstandere i en kvalifisering er langt større med dagens ordning.

Har man tenkt gjennom dette?

Vi prater om det anglofile Norge og at vi mister publikum og TV-seere grunnet Premier League. Hvis vi følger den europeiske syklusen, vil den konkurransen bli enda tøffere og jeg er redd for at vi mister flere av dem som i dag hviler øynene på vårt hjemlige produkt. Med dagens ordning har vi i stedet. riktignok i en kort periode fra midten av mai til midten av august, en unik posisjon der vi nærmest har monopol på fotballen, og en mulighet til vinne nye markedsandeler og flere supportere.
Det er mye snakk om at vi må spille flere kamper, da må nok det først endres på antallet lag i Eliteserien. Den debatten skal jeg ikke ta her, men jeg begriper ikke hvorfor det skal bli så uendelig mye mer muligheter til å spille flere kamper hvis vi snur på serien. Å spille kamper på vinterstid i et ekstremt ustabilt klima tror jeg ikke gagner noen. Spill heller flere midtukekamper når klimaet er som best. Jeg er helt sikker på at både publikum, spillere og klubber synes det er en langt bedre idé.
I denne debatten glemmer vi også som oftest norsk fotballs viktigste bidragsytere, de som er med på å gjøre produktet unikt, publikum og klubbenes supportere. Det kastes rundt med floskler, som fotball til folket, og at vi må gjøre produktet mer interessant. Der vi er i en periode der vi sliter med å få folk på tribunene også skal begynne å endre til å spille vinterstid, vil heller drepe engasjementet og i verste fall være et dødsstøt. Å sammenligne med at det kommer folk til Kollen i sludd og tåke, er i beste fall en dårlig sammenligning. Jeg kan nærmest garantere at vi ikke klarer å skape en supporterkultur med minusgrader og vind. Å spille på vinterstid vil jo også bety at vi kjemper med ski og vinteridrettene når det kommer til TV-seere og publikum på kampene.
Jeg ser at hvis vi hadde vært en frekvent deltager i åttedels- og kvartfinalene i de europeiske turneringene, ville det vært en faktor som tilsa at det vært fordel med høst-vår, men det er vi ikke og det kommer vi heller aldri til å bli.
Jeg er overhodet ikke mot forandringer og de kan være positive mange ganger, men her lurer jeg på om man virkelig tenkt godt nok igjennom det.
Nei, diskusjonene med å følge den europeiske syklusen håper jeg vi er ferdig med. Den vil ikke utvikle norsk fotball videre, tvert imot.

Sportssjefens villeste historie fra Stabæk-tiden: – Totalt kaos

Joacims blogg
Vurderer samtlige klubber før Deadline Day: – De har gått på veggen
30/08/2021 PÅ 07:14
Joacims blogg
Nådeløs Stabæk-dom: – Fellesnevneren er fiasko
28/07/2021 PÅ 10:36