AZ Alkmaar - Bodø/Glimt 2-2 (e.eo) (3-4 etter to kamper)
Bodø/Glimt hadde sikret seg et godt utgangspunkt med 2-1| seieren på Aspmyra før returmøtet mot AZ Alkmaar i Nederland. Den kampen ble et ellevilt drama med en islandsk back i hovedrollen.
– Det var god stemning. Letta, men god. Det holdt. Det var på tannkjøttet nå, sier Bodø/Glimt-kaptein Ulrik Saltnes til Viaplay etter at avansementet.
Eliteserien
Høydramatiske sluttminutter i Skien da Odd slo Glimt
16 TIMER SIDEN
Den ene etter den andre Glimt-profilen har forsvunnet fra klubben de siste årene, men Saltnes har vært med siden OBOS-ligaen. Den reisen er vanskelig å beskrive.
– Man må stoppe og nye litt, for det er ganske surrealistisk. Vi bryter enn del barrierer, både for oss, og for norsk fotball. Det er vanskelig å sette ord på. Man blir nesten litt emosjonell av å tenke på det, sier Saltnes videre.
Hugo Vetlesen slo innlegget som sørget for utligningen og avansementet. Han hadde trolig Nederlands bredeste glis etter kampslutt.
– Det er noe jeg kommer til å ta med meg resten av livet mitt. Det er vanskelig å sette ord på det. Det er helt fantastisk, sier Hugo Vetlesen til Viaplay.
Allerede etter åtte minutter kom Jordy Clasie seg i god innleggsposisjon. Innlegget var godt slått, men ingen AZ-spillere kom seg på den.
Tre minutter senere var Bodø/Glimt heldige. Yukinari Sugawara slo inn og traff hånda til Wembangomo. Der kunne dommer fort ha blåst straffe, men spillet gikk videre.
Så fikk vertene uttelling for åpningspresset.
Bodø/Glimt stod høyt med laget da Bruno Martins Indi hadde ballen langt inne på AZs banehalvdel. Hollenderen utnyttet det med å spille ballen i bakrom. Vangelis Pavlidis halset etter den løse ballen, og fra eget felt kom Glimts burvokter Nikita Haikin i fullt firsprang.
Haikin bommet fullstendig på timingen, og Pavlidis fikk kontroll på ballen skrått ute til venstre. Marius Høibråten forsøtke å dekke nærmeste stolpe, men grekeren var iskald og plasserte ballen sikkert i nettmaskene i det tomme målet.
LES OGSÅ: Roser Evjen før returoppgjøret: – Som en sønn for meg
Men Glimt lot seg ikke stresse, og ut av ingenting kom utligningen fem minutter senere.
Vetlesen fant Saltnes i mellomrommet. Midtbanespilleren bommet på sin pasning, men Sampsted headet inn andreballen inn i feltet. Bruno Martins Indi ante fred og ingen fare, men der kom Runar Espejord i fullt firsprang. Spissen lobbet over Peter Jensen som rykket ut fra streken. AZ fikk stanget unna det forsøket, men klareringen kom ikke lenger enn til Amahl Pellegrino som kontakt dunka inn utligningen i Alkmaar utenfor Amsterdam!
Men det stoppet ikke der. Målene fortsatte å renne inn.
AZ rullet opp med glitrende pasningsspill. Aslak Fonn Witry kom på et sugende løp inn i 16-meteren og fikk servert ballen nære dødlinja. Der slo han hardt inn langs bakken - og to meter fra målstreken stod nok en gang Pavlidis og bredsidet AZ tilbake i ledelsen. For noen heseblesende minutter!
Det hele endte med at Glimt samlet seg i ring inne på egen halvdel. Noe måtte gjøres.
LES OGSÅ: Fant fotballgleden igjen etter tunge år
Glimt overtok ballinnehavet etter scoringen, uten at de klarte å skape noen verdens ting, og når dommer blåste av for halvtid var noen ord fra Kjetil Knutsen sårt tiltrengt.
Og det virket å fungere, for Bodø/Glimt tok tak i kampen fra start i den andre omgangen. Solbakken kom med ballen inn i feltet fra venstre ti minutter ut i omgangen. Kantspilleren forsøkte å legge ballen førtifem grader ut, men AZ fikk klarert til hjørnepsark.
Hjemmelaget våknet litt etter den halvsjansen fra de gulkledde, og holdt mye i ballen uten de store sjansene. Først med tjuefem minutter igjen kom den første store muligheten. Pellegrino med ballen. På utsiden kom Brice Wembangomo stormende, og Glimts målscorer spilte ballen videre til backen. Wembangomo takket og bukket med en god avslutningen, men skuddet gikk like utenfor lengste stolpe.
Kampen bølget frem og tilbake. Fem minutter etter Wembangomos avslutning Fikk svenske Jepser Karlsson ballen like utenfor 16-meteren. Svensken ladet skuddbene, og Haikin fikk bare registrert at ballen dundret i metallet over hodet hans. Nære der, AZ.
De siste ti minuttene falt nivået noe mellom to slitne lag, men så holdt Glitm på å forære vertene en scoring. Haikin spilte opp på en feilvendt og markert Elias Hagen. Vertene stjelte ballen på 16-meteren, men avslutningen var alt annet enn god.
Det var den siste store sjansen i ordninær tid. Ekstraomganger i Alkmaar.
Ut i den første ekstraomgangen var det AZ som skapte første sjansen. Vertene vant ballen nede ved Glimts hjørnespark. Første innlegget ble blokkert, men på returen dro Evjen til med en brassespark-lignende variant, men den tidligere Glimt-kanten bommet på ballen.
Så smalt det plutselig for Bodø/Glimt! Hugo Vetlesen prikket inn et lavt innlegg. Der dukket plutselig Alfons Sampsted(!). Islendingen bare forlenget innlegget, og det var perfekt gjort, for den ballen lurte seg inn ved lengste stolpe. For en vitamininnsprøytning! Glimt-spillerne haltet med stive bein i feiringen.
De siste minuttene ble oppsykket. AZ Alkmaar kom ikke til de store sjansene før Wijndal fikk avsluttet på Haikin etter langt innkast, men målvakten hadde full kontroll.
Så kunne innbytter Viktor Boniface satt spikeren i kisten. Gilbert Koomson holdt på ballen inne i feltet til AZ. Ghaneseren fant Boniface. Han fikk avsluttet via en forsvarsspiller. Det holdt på å sette Peter Jensen helt ut av spill, men han reddet med nød og neppe.
Nesten tre minutter på overtid fikk AZ Alkmaar en eventyrlig mulighet. Håkon Evjen slo flott inn. Der kom Bruno Martins Indi flyvende, men den tidligere landslagsstopperen bommet på headingen og stanget ballen utenfor. Bodø/Glimt er i kvartfinale i Conference League!
Eliteserien
Her får Odd straffe i det 98. minutt
17 TIMER SIDEN
Eliteserien
Dramatiske sluttminutter i Skien: Odd sikret seieren på overtid etter omdiskutert straffespark
18 TIMER SIDEN