Populære sporter
All sport
Vis alt

IOC lager dopingtrøbbel for FIFA-presidenten

Andreas Selliaas

Oppdatert 08/12/2017 klokken 13:45 GMT+1

IOCs beslutning om å utestenge visestatsminister Vitalij Mutko på livstid fra OL skaper dopingtrøbbel for FIFA.

Vitaly Mutko

Foto: Scanpix

Andreas Selliaas er Eurosports sportskommentator​ og vil skrive kommentarer og komme med ekspertuttalelser, blant annet knyttet til PyeongChang-OL i februar.
KOMMENTAR: IOCs beslutning om å suspendere den russiske olympiske komité (ROK) fra OL i Pyeongchang skaper hodebry for FIFA-president Gianni Infantino og fotball-VM i Russland neste år.
Årsaken er visestatsminister Vitalij Mutko, Vladimir Putins nære medarbeider.

Omfattende beviser mot Russland

Vitalij Mutko er tidligere sportsminister i Russland og er av IOC utpekt som hovedansvarlig for det omfattende dopingprogrammet som er blitt avdekket i forbindelse med OL i Sotsji. Det vanvittige dopingkomplottet ble blant annet organisert av det hemmelige russiske politi (FSB).
Funnene til flere uavhengige kommisjoner og IOCs egne granskningskommisjoner (Oswald og Schmid-kommisjonene) førte til at IOC-president Thomas Bach måtte krype til korset og utestenge Mutko og flere andre sentrale russere fra de olympiske leker på livstid.
I en kommentar til internasjonal presse i Moskva i forrige uke i forbindelse med trekningen av gruppene til neste års fotball-VM, sa FIFA-president Gianni Infantino at IOCs beslutninger ikke får noen konsekvenser for Vitalij Mutko eller fotball-VM.

Ikke overraskende

Infantinos holdning er kanskje ikke overraskende, Mutko og Infantino står svært tett. Men det kan hende at Infantino må bite i seg disse ordene etter hvert som ny informasjon siver ut.
Vitalij Mutko er ikke bare russisk visestatsminister, men også president i det russiske fotballforbundet og også organisasjonssjefen for fotball-VM. Han har konsekvent nektet for alle dopingbeskyldningene mot ham og Russland de siste par årene. Og han får full støtte av FIFA-presidenten. Enn så lenge. IOC-president Thomas Bach hadde også den samme holdningen for kort tid siden, men måtte straffe Mutko fordi bevisene var så overveldende.
I de russiske dopingrapportene (McLaren-rapportene) som førte til utestengelse av den russiske OL-komiteen fra OL i Pyeongchang, kommer det fram at svært mange russiske fotballspillere er mistenkt for å ha vært med i et russisk dopingprogram eller fått spesialbehandling når positive prøver er avdekket.
Saken fortsetter under bildet:
picture

Vitalij Mutko sammen med FIFA-president Gianni Infantino under VM-trekningen forrige uke.

Foto: AFP

Bevisene mot Vitalij Mutko

Det kommer også tydelig fram at Mutko har hatt en sentral rolle i å skjule dopingvirksomheten som foregikk i russisk fotball.
I korrespondansen som er avslørt mellom Grigorij Rodsjenkov (varsleren som har kommet med de fleste opplysningene om russiske statsdoping, og hans medarbeidere) står det flere ganger at en person med initialene VL må ta avgjørelser om hva som skal skje med navngitte dopingtatte spillere. VL er forkortelsen for Vitalij Leontijevitsj (Mutko).

FIFA-vaktbikkjene som fikk sparken

Denne uken kom det mer informasjon om doping i russisk fotball. I den engelske avisen The Guardian, forteller en av FIFAs tidligere vaktbikkjer, sveitseren Cornel Borbely, om hvorfor han fikk sparken av FIFA-president Gianni Infantino under FIFA-kongressen i Bahrain i mai år.
Borbely sier rett ut at det skyldes at han etterforsket Mutkos rolle i doping av russiske fotballspillere. Dette er oppsiktsvekkende opplysninger og er med på å bekrefte påstandene som engelske Mail on Sunday kom med tidligere i år om at en mengde russiske fotballspillere er under etterforskning for brudd på dopingbestemmelsene, men at FIFA ikke ønsker å gjøre noe med disse opplysningene.
Det var ikke bare Cornel Borbely som fikk sparken av Infantino under FIFA-kongressen i Bahrain. Hans-Joachim Eckert, dommeren i FIFAs etiske komité, og Miguel Maduro, lederen for den nyoppnevnte komiteen for å sjekke integriteten til personer som skulle velges inn i FIFA-posisjoner, fikk også sparken. Maduro hadde bare hatt jobben i åtte måneder før han måtte ta hatten sin og gå.
I en høring i det britiske parlamentet i september i år forklarte Maduro at han fikk sparken fordi han ville nekte Vitalij Mutko å ta plass i FIFAs mektige styre, FIFA Council. Dette provoserte Gianni Infantino så mye at han sendte sin generalsekretær Fatma Samoura og lederen for FIFAs revisjonskomité Tomas Vezel til Maduro for å få ham til å omgjøre sin beslutning. Maduro stod på sitt fordi han ønsket å følge FIFAs eget etiske regelverk. Det er nemlig ikke lov å ha politiske verv samtidig som man sitter i FIFA Council, ifølge FIFAs etiske regelverk.
Mutko ble ikke valgt inn i FIFA Council, men ble erstattet av russeren Aleksij Sorokin, som er direktør for fotball-VM i Russland. Og Maduro fikk som sagt sparken.

– Brudd på FIFAs regelverk

I Eindhoven i forrige uke snakket jeg med den tredje av FIFAs vaktbikkjer som fikk sparken i Bahrain, Hans-Joachim Eckert. Han hadde jobben med å avsi dommer i saker som ble etterforsket av FIFA. Det var blant annet han som kastet ut tidligere FIFA-president Sepp Blatter. Han fortalte meg:
– Vi landet i Bahrain klokken 23.00 og da vi slo på mobiltelefonene våre så vi at vi hadde fått sparken. Jeg ble veldig overrasket. Bare tre uker i forveien hadde Fatma Samoura sagt til Borbely og meg at vi gjorde en god jobb og at vårt engasjement ville bli forlenget.
– Jeg kan bare spekulere i hvorfor jeg fikk sparken. Infantinos begrunnelse var at han ønsket en bedre sammensetning av kulturer og nasjoner og at det var for mange europeere i FIFAs etiske komité.
Det tror ikke Eckert noen ting på og han antydet til meg at sparkingen skyldes at Borbely etterforsket Gianni Infantino for å ha blandet seg inn i valget av fotballpresident i det afrikanske fotballforbundet (CAF). Det er heller ikke lov i følge FIFAs eget etiske regelverk.
– Da vi ble kastet ut av FIFA etterforsket Cornel Borbely 100 saker i FIFA, sa Eckert.
Eckert er klar på at presset mot Maduro for å godkjenne Mutkos kandidatur til FIFA Council også var et klart brudd på FIFAs etiske regelverk. Nå kommer det tydelig fram at Mutko var etterforsket for brudd på dopingbestemmelsene og at Infantino ikke har noe som helst ønske om å bidra i etterforskningen.
Disse historiene viser at IOCs Russland-beslutning og framtiden til VM i Russland henger nøye sammen og at det framover vil bli stadig mer vanskelig for FIFA-president Gianni Infantino å avfeie all kritikk om doping i russisk fotball. Det blir også stadig vanskeligere å forsvare Mutko etter hvert som flere historier om Mutkos rolle i russisk idrett siver ut.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame