14 scoringer på 22 kamper for Ranheim er beholdningen for 18-år gamle Elias Hoff Melkersen.
De gode prestasjonene i OBOS-ligaen endte i høst med uttak til U20-landslaget, hvor han torsdag takket for tilliten med en scoring i seieren over Portugal. Det lar seg høre i Bodø/Glimt, hvor Melkersen er lånt ut fra.
– At han har levert på så jevnt høyt nivå denne sesongen er nesten over hva vi kunne forvente, sier Kjetil Knutsen til Discovery.
Fotball
Flørtet med FFK om mulig retur - nå har klubbhelten bestemt seg
2 TIMER SIDEN
Han har tatt seg noen feriedager i Bergen mens åtte Glimt-spillere er på landslagsoppdrag, og resten har fått fri. Da har han tid til å snakke om de unge og fremadstormende spillerne Glimt har på kontrakt.
LES OGSÅ: TIL-profil ferdig – flytter til Bodø
Men lat oss ta Melkersen først. I 2018 gikk han til Glimt fra Stjørdals-Blink. En overgang spilleren selv initierte, ifølge Knutsen. I 2020 fikk han syv kamper på utlån i Hødd, og scoret fire. I år har han imponert i Ranheim, hvor han har spilt både kantspiller, hengende spiss og spiss, men likevel har scoret mål hvert 101. minutt i liga og cup.
– Han var med oss i hele oppkjøringen, men så ble vi enige om at et utlån var det riktige. Der får spilleren selv være med å bestemme klubb. At han fikk være nære hjemmet sitt og familien var viktig, og så er Ranheim en klubb som har mange likhetstrekk med Glimt, sier Knutsen.
Han forteller at hans inntrykk var at Melkersen var tiltenkt en rolle som andrespiss hos bydelslaget i Trondheim. Slik omtaler Knutsen den unge målscoreren.
– Han er en utrolig god avslutter, og så er han veldig godt trent. Han løper mye med høy intensitet i løpet av en kamp. Mange spurter. Det er en spiller vi har veldig stor tro på, forteller Bodø/Glimt-treneren.
Men hva som skjer med Hoff Melkersen neste år er enda ikke bestemt.
– Vi har hatt jevn dialog med han, og så må vi se hva som er riktig vei for han. Skal man være i Glimt må man være så nærme at man kan banke på døren for spilletid. Hva som skjer neste år, har vi ikke snakket om enda, forklarer Knutsen.
LES OGSÅ: Zachariassen imponert av publikummet i Ungarn: – Ekstremt

En større strategi

Hoff Melkersen er ikke den eneste unge spilleren som har levert på aldersbestemte landslag. I samme kamp scoret Lasse Nordås, som ble hentet fra Strømmen i sommer. I tillegg spilte Joel Mvuka den kampen. Alle de tre er født i 2002, og er unge nok til å spille på G19-landslaget. I fredagens kamp spilte Erik Botheim for U21-landslaget.
Samtidig gikk Andreas Schjelderup fra Glimt til Nordsjælland, de har fått opp unge spillere som Jens Petter Hauge, Mathias Normann, Håkon Evjen, Patrick Berg og Fredrik Bjørkan. De fleste har allerede tatt steget ut i Europa, et par av de herjer i Eliteserien. For Tromsø spiller Isak Amundsen på lån fra Glimt. På nivået under spiller Ask Tjærandsen Skau (Start) og Runar Hauge (Stjørdals-Blink). Også de under kontrakt med den regjerende seriemesteren.
LES OGSÅ: Glimt-talentene herjet for Norge
De er alle en del av Glimts strategi: Finne og utvikle de store talentene.
– At Glimt satser ungt har vært trenden over mange år, og det er viktig for oss. Samtidig er nåløyet mindre nå enn i 2018. Det var enklere for Normann Hauge, Evjen og de å komme gjennom, mener Knutsen før han fortsetter.
– I all hovedsak består gruppen i Glimt av spillere som av en eller annen grunn ikke har slått til andre steder, eller så er det egenutviklede spillere. Så er det noen unntak som har kommet som en konsekvens av at vi har bedre økonomi, og spiller på et høyere nivå nå enn tidligere, forklarer bergenseren.
Strategien deres består av et sentralt verb: Å tørre.
– Det handler om å tørre å velge noen spillere. De vi velger blir knyttet opp til a-laget i alt. De blir fulgt opp individuelt, og det blir satt opp planer til den enkelte, og så er det opp til spilleren selv hvor langt de når, men systemet må være ryddet for at vi har en klar plan for hver enkelt, forklarer Knutsen.
De tre øverste nivåene i Norge blir til en hver tid kartlagt. Det samme med aldersbestemte landslag, og markedet i Skandinavia.
– Det å være til stede, følge med, få referanser og knytte kontakter er en ekstremt viktig del. Vi har prioritert det hele veien. Vi ønsker å være på, og følge med, forteller han.
Tre mann jobber med å finne de unge talentene. I 2022 kan de bli fire, kan Knutsen fortelle. Glimt har fått økonomi og ressurser til å satse i større skala. Da skal de unge spillerne prioriteres.
Fotball
Medier: Ronaldo klar for ny klubb - blir verdens best betalte idrettsutøver
3 TIMER SIDEN
Fotball
Tidligere landslagsspiller tar over 3. divisjonslag: – Har en unik erfaring
4 TIMER SIDEN