KOMMENTAR: Norske landslagsløpere i langrenn og kombinert får i VG i dag kritikk for en promo-tur til Dubai (som ligger i de forente arabiske emirater (Emiratene)) i fjor. RBK avlyste sin treningsleir til Dubai i fjor etter sterkt press fra sin egen supporterklubb, Kjernen.
Magnus Carlsen fikk kritikk for at han ikke protesterte mot menneskerettighetsbrudd da han han spilte sjakk-VM i Saudi-Arabia. Det svenske landslaget forbereder seg til fotball-VM i Abu Dhabi i disse dager og det danske landslaget med Åge Hareide i spissen skal til Emiratene i løpet av våren for å forberede seg til det samme mesterskapet. Turene til det danske og svenske landslaget har også skapt debatt i Danmark og Sverige og omfatter også spillere som vi ser ukentlig i Eliteserien i Norge.

Todelt kritikk

Eliteserien
Godset med tre mål på tre og et halvt (!) minutt: – Det er nærmest uvirkelig!
37 MINUTTER SIDEN
Kritikken mot turer til Emiratene og andre land i Midtøsten er todelt. På den ene siden ønsker menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch og en del supportergrupperinger at idrettsutøvere holder seg hjemme og ikke lar seg bruke av regimer som bruker idrett for å promotere seg som flotte ferie- og treningsdestinasjoner samtidig som de ønsker at vi skal glemme at de undertrykker kvinner, homofile, opposisjonspolitikere og immigrantarbeidere. På den andre siden ønsker de samme aktørene at dem som reiser dit faktisk snakker om hvilke brudd som foregår i de landene de reiser til når de er der og når de kommer hjem.
Er dette for mye å forlange av idretten?

Endrede planer etter press

Da RBK fikk kritikk for sine Dubai-planer kontret sportslige leder Stig Inge Bjørnebye først med at en tur til Dubai ikke var det samme som å støtte det myndighetene i Emiratene sto for. Etter kraftig kritikk gjorde RBK helomvending og de drar nå på treningsleir til Gran Canaria istedenfor. Svenske IFK Göteborg FF bøyde også av for press og avlyste en treningstur til Dubai i fjor. Klubber som Molde og FC København har dratt på treningsleir til Dubai til tross for sterk kritikk.
Hvor ille er det å dra til Emiratene og andre land i Midtøsten på treningsleir?

Bruker idrett til positiv omtale

Det er ingen tvil om at landene i Midtøsten bruker idrett for å promotere seg selv, men det også som et ledd i sikkerhetspolitikken. Tanken er at idrett skal åpne opp landene for resten av verden OG at ingen går til krig mot et land som investerer tungt i idrett. Ved å reise dit, få spesialbehandling av myndighetene, en behandling som mesteparten av befolkningen i Emiratene aldri selv får oppleve, og deretter komme hjem og skryte hemningsløst av oppholdet passer som hånd i hanske for de autoritære myndighetene i Emiratene og andre land i Midtøsten.
Fotball-VM og sykkel-VM i Qatar, Qatars investeringer i Neymar og PSG, Abu Dhabis enorme investeringer i Manchester City og sjakk-VM i Saudi-Arabia er alle dyre og strategiske tiltak fra statlige myndigheter for å bedre imaget til de forskjellige regimene.

Supporterpress

Enkelte supporterklubber har vist et økende engasjement for menneskerettigheter i denne delen av verden og har stilt krav til sine klubber om hvor de bør dra på treningsleir. Og vi ser et økende engasjement for å boikotte fotball-VM i Qatar i 2022 etter alle avsløringene om arbeidsforholdene i Qatar og den omfattende korrupsjonen som er avdekket i forbindelse Qatars VM-søknad.
Men (vi) fotballsupportere har fortsatt noe å gå på hvis vi mener alvor med engasjementet for menneskerettigheter i fotballen og i idretten for øvrig.
Hvis du protesterte mot VM i Qatar og samtidig beundret Barcelona og Messi med Qatar Airways eller Foundation på brystkassa hadde du kanskje et forklaringsproblem. Eller? Det samme gjelder de som holder med PSG og Neymar og Manchester City og de Bruyne i dag?
Bør fotball-supportere bry seg? Manchester City og Pep Guardiola er et godt og nærliggende eksempel å diskutere i denne sammenheng.

Manchester City

Siden 2008 har Khaldoon Al Mubarak vært styreformann i Manchester City, han er den høyre hånden til Abu Dhabis kronprins Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Abu Dhabi er det rikeste og mektigste av de syv emiratene i de forente arabiske emirater (UAE). Mohamed styrer selskapet Mubadala på vegne av kronprinsen verdt 50 milliarder dollar. En del av disse pengene er investert i Manchester City.
En av Manchester Citys direktører er australieren Simon Pearce, han er også leder Abu Dhabis strategiske kommunikasjon. Pearce har sin fortid i PR-byrået Burson-Marsteller, som i følge menneskerettighetsforskeren Nicholas McGeehan hadde den rumenske diktatoren Nicolai Ceaucescu, det kontroversielle amerikanske selskapet Blackwater og det skandaleomsuste industrikonsernet Union Carbide som kunder. Kundelisten til Burson-Marsteller skapte uttrykket: når ondskapen trenger PR. Dette er altså gjengen som i dag bidrar til at Manchester City kanskje vinner Premier League før vinterferien. Og som ønsker at vi skal glemme det som skjer i Abu Dhabi.
Bør vi bry oss?

Mange har forklaringsproblemer

Abu Dhabi er ikke av de mest totalitære regimene i Midtøsten, men er de det mest undertrykkende regimet som i dag investerer i fotball, også i følge Nicholas McGeehan. Det sier litt. I tillegg til å investere tungt i Manchester City har de også kjøpt navnerettighetene til Real Madrids stadion. Abu Dhabi har dermed tatt opp kampen om fotballhegemoniet mot Qatar som i tillegg til å arrangere fotball-VM i 2022 har avsluttet et syv års sponsorat av Barcelona, eier PSG og som har fått navnet sitt på draktene til Bayern München.
Det siste halvåret har Qatar kommet i sterk konflikt med sine nabostater Saudi Arabia, Emiratene, Egypt og Bahrain som har anklaget Qatar for å stå i ledetog med terrorister. Det har ført til at flere land har kuttet de diplomatiske båndene til Qatar og til at grensen til Saudi Arabia er stengt. Eskalerer denne konflikten vil også klubbene og arrangementene som er eid, styrt eller sponset av disse landene bli en del av konflikten.
Gjør det noe for oss som følger med på idrett?

Kjør debatt!

Vi trenger en debatt om disse spørsmålene i norsk og nordisk idrett. Det bør etableres retningslinjer som utøvere, klubber og landslag kan følge. Da blir det lettere å tråkke riktig og det blir lettere å kritisere dem som tråkker over streken.
I en slik debatt bør vi diskutere om det er forskjell på om idrettsutøvere reiser til disse landene på privat initiativ eller som en del av et lag. Om det er greit å dra hvis man betaler reisen selv og dermed står uten bindinger til disse regimene. Om det er forskjell på å dra på treningstur eller å delta i mesterskap. Og om det skal stille spesielle krav til land man kan reise til.
RBK skal ha skryt for at de endret mening og flyttet reisen fra Dubai til Gran Canaria. Det viser at de tar supporterne på alvor. Når de norske skistjernene i dag av VG blir konfrontert med sin tur til Dubai i fjor, sier de at de vet mer om hva som skjer i Dubai i dag enn de gjorde da de var der, og at de kanskje ikke vil dra dit igjen.
Vi får håpe at alle disse har endret standpunkt fordi de engasjerer seg i det som skjer i Emiratene og andre land i regionen og ikke bare fordi de ønsker å unngå støy om egen person.​
Eliteserien
To mål på et drøyt minutt: – Nå svinger det godt av den trioen til Glimt
40 MINUTTER SIDEN
Eliteserien
Tabbe etter frekt skudd: – Det der er jo sånt som gjør så vondt for en keeper
EN TIME SIDEN