TRONDHEIM/OSLO (Eurosport.no):
Tirsdag ettermiddag kom bekreftelsen fra Rosenborg om at Åge Hareide blir klubbens nye trener.
Fotball
Fantasy FK: Slik får du den sterkeste sluttspurten
EN TIME SIDEN
Dermed returnerer Hareide til Lerkendal, drøye 17 år etter at han ledet laget til seriegull. Noen timer senere var det klart for pressekonferanse på Scandic-hotellet oppe ved Brakka.
Og det var en strålende fornøyd Hareide som møtte pressen.
– Det er veldig kjekt, fordi jeg hadde veldig gode opplevelser sist jeg var i Trondheim, sa Hareide.
Han uttrykte glede over å ha kommet til «et ryddig hus der det er orden på sakene.» Det var viktig for beslutningen hans. Han viste også til hvordan han lærte mye av Nils Arne Eggen sist han var i klubben. Den lærdommen vil han benytte seg av nå for å ta nye ligatitler og kanskje skape flere eventyr i Champions League.
Først må han imidlertid få laget opp fra den skuffende fjerdeplassen det nå innehar. Hareide ønsker ikke å felle noen dom over spillergruppen før han faktisk har sett den i aksjon på trening.
– Jeg har sett gode ting og mindre gode ting. Lite stabilitet har vært et problem for Rosenborg, men de har faktisk vunnet mange kamper i det siste.
Hareide erkjente også at seriegull allerede i år vil være meget vanskelig, ettersom laget er 14 poeng bak Bodø/Glimt.

Avtalen kan fornyes

På pressekonferansen stilte Hareide, sportssjef Mikael Dorsin og styreleder Ivar Koteng.
Hareide har signert en avtale ut 2021, men den kan fornyes, fortalte Koteng.
– Det er bare et spørsmål om vilje for oss begge, sa han.
Sportssjef Dorsin betegnet klubbens dialog med Hareide i ansettelsesprosessen som god.
– Vi visste hva vi ville ha og hvem vi ville ha.
Trond Henriksen leder laget frem til 1. september, slik han har gjort etter at RBK og Eirik Horneland skilte lag.
Se intervju med Hareide her. Saken fortsetter under videoen.

Hareide ser mot Europa: – Neste år må vi ha en uttalt ambisjon om å vinne serien

Fortalte om ansettelsesprosessen

Under ansettelsesprosessen har Hareide lagt lite skjul på at han ønsket RBK-jobben. Samtidig holdt klubben selv kortene adskillig tettere til brystet. På tirsdagens pressekonferanse forklarte Dorsin at man ønsket å vente til alt var 100 prosent klart. Hareide ga også sitt syn på saken. En kneoperasjon sørget som kjent for at han ikke takket ja til jobben tidligere.
– Følelsen jeg har hatt er at når Rosenborg ville vente på at kneet ble bra, istedenfor å gå bredere ut og sjekke andre kandidater som ble klare før meg, var jeg veldig glad for det. For da kunne jeg konsentrere meg om å få kneet i orden. Hvis jeg plutselig hadde ringt Micke og sagt at jeg ikke kunne komme, så ville Rosenborg fått kritikk for det. Jeg tror det er derfor de ikke har vært like åpne med media som meg. For meg var det viktig å dokumentere og si at jeg gjerne ville komme hit.
Hareide ville ikke snakke noe om han hadde fått lovnader om midler til spillerkjøp, men var åpen rundt at det finnes spillere der ute han ønsker til klubben.
– Det er som før jul. Du har alltid en ønskeliste, men det er ikke alltid det er enkelt å få den til å gå opp. Du må også bli kjent med spillerne og gi dem en god sjanse til å vise seg fra deres beste side før man bestemmer hva som skal forsterkes eller ikke.
Han la til at det vil stilles harde krav til spillerne. De som ikke viser nok kvalitet resten av sesongen kan ikke føle seg trygge.
– Det er mye opp til dem selv, sa Hareide.

Har tro på Champions League

Noen timer etter at ansettelsen var bekreftet, hadde RBK direktesending på Facebook. Den ble noe forsinket, grunnet at Hareide hadde et møte med sitt nyte trenerteam.
Der ble det blant annet planlagt hva som skal gjøres før Hareide trer inn som hovedtrener fra 1. september, fortalte han i direktesendingen.
Han sa også at ambisjonen på kort sikt er å komme seg inn i Europa League-gruppespillet, men Hareide har også tro på at det er mulig å ta RBK tilbake til det gjeveste selskap: Champions League.
– Først må serien vinnes. Vi må starte der. Hvis den kan vinnes, er det mulig å få til. Spesielt i klubber med erfaring i turneringen. Det har å gjøre med klubbkultur og troen på at det er mulig, sa Hareide.
Det gjentok han også under pressekonferansen.
Etter seriegullet med RBK i 2003 har Hareide ledet det norske landslaget, Örgryte, Viking, Helsingborg, Malmö og Danmark. Han ville ikke svare på om han har en drøm om å komme seg til utlandet igjen eller om RBK-jobben er hans siste.
– For det første passer ikke jeg til å ikke ha jobb. Gjør du gode ting der du er, vil du ha jobb.
Eliteserien
Indre Bane: Vikings keeper-dilemma, toppscorerduell og gullkamp
3 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Andre år på rad at de må i kvalik om en plass i OBOS: – Vi har noe der å gjøre
14 TIMER SIDEN