En sterkt beveget Hareide ble torsdag kveld utnevnt til ridder av Dannebrogordenen – en æresbevisning fra den danske dronningen for arbeidet med det danske fotballandslaget.
En skikkelig overraskelse, skal vi tro Hareide selv.
– Det er ikke sånn du går rundt og venter på. Det er klart det var spesielt, sa Hareide til NTB i etterkant av seansen.
OBOS-ligaen
HamKam dominerer årets lag – krangler om de siste plassene
EN TIME SIDEN

Pendlet fra Danmark til Sverige

At romsdalingen, som ledet danskenes fotballherrer fra 2016 til 2020, har et sterkt forhold til Danmark, er en dårlig skjult hemmelighet.
– Forholdet mitt til Danmark er veldig spesielt. Danskene er veldig lune og har et veldig fint land å bo i. Du føler at danskene kanskje har en annen nærhet til hverandre enn det vi har. Vi har et mye større og spredt land, mens de er et lite land. Det er noe med den hyggen og kosen som er veldig spesielt med Danmark, sier Hareide.
66-åringen trente Brøndby på starten av 2000-tallet, og han bodde også i kystbyen Helsingør da han trente svenske Helsingborg ett par år tidligere.
Torsdag var det rigget til fest i den danske residensen på Blindern i Oslo. Danmarks ambassadør Jarl Frijs-Madsen hadde stelt i stand, og ute i mottakelsen var flere framtredende politikere, sportsfolk og skuespillere til stede for å bevitne hyllesten.
Saken fortsetter under videoen:

Hareide ser mot Europa: – Neste år må vi ha en uttalt ambisjon om å vinne serien

– Ting kunne gått galt

– Det er litt dansk det de gjør. De er glade i å gjøre stas. Du ser det når landslagsspillerne har fødselsdag – da er det stor ståhei og masse moro. De er gode på å lage hygge og kos. Og når ting går bra vil de gjerne forsterke det, og det er en fin egenskap. Og også en egenskap som vi kunne tatt til oss i Norge, sa Hareide.
Bare tre av Hareides 42 kamper i den danske sjefsstolen endte med tap, og de 34 siste kampene var han ubeseiret. Likevel ønsker han ikke å ta æren selv.
– Fotball er et yrke med veldig små marginer. Jeg tror vi må ta innover oss at ting kunne gått galt mange ganger. Jeg hadde de riktige spillerne og den riktige staben som var med på å bringe dette riktig vei. Det er jeg veldig glad for. Jeg er veldig glad for de spillerne jeg fikk jobbe med. De er dyktige spillere og fantastiske mennesker. Det kreves i ett lag for å få det så godt som mulig, sier Hareide til NTB.

Inspirert

Nå ønsker han å bruke energien fra torsdagens hyllest inn i sitt nye virke som Rosenborg-trener.
– Det er en inspirasjon man får automatisk gjennom noe sånn som det her. Så gleder jeg meg veldig til å ta fatt på Rosenborg. Det er en klubb jeg kjenner godt og så får vi begynne med floskelen om å ta den første kampen når den kommer – det er det viktigste.
Hareide signerte tirsdag med Rosenborg. 66-åringen har undertegnet en avtale som RBK-trener som i første omgang strekker seg ut 2021. Han starter i jobben 1. september.
(©NTB)
Fikk du med deg denne?

Koteng bekrefter at det finnes midler til Hareide-kjøp: – Den eneste reelle kandidaten

OBOS-ligaen
Har gitt klar beskjed til speaker før skjebnekampen
EN TIME SIDEN
OBOS-ligaen
Står på kanten av stupet: – Har vært en kollaps uten like
EN TIME SIDEN