De siste ukene har mye oppmerksomhet vært rettet mot den norske toppfotballens kamp mot rasisme. Senest i lørdagens oppgjør mellom Start og Sandefjord skal en tilskuer ha kommet med rasistiske rop.
Søndag kveld var det imidlertid noe annet som stjal oppmerksomheten vekk fra det sportslige. Kristiansunds Flamur Kastrati kalte Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo for en «jævla soper» under søndagens oppgjør mellom VIF og KBK i Oslo, noe som har vakt avsky. Etter kampslutt la Kastrati seg flat. Han sa at han ikke visste hva ordet betydde.
OBOS-ligaen
HamKam dominerer årets lag – krangler om de siste plassene
EN TIME SIDEN
– Sannsynligvis kommer hele Norge til å tro at dette er den dårligste unnskyldningen en fotballspiller noensinne har kommet med, men sannheten er at jeg ikke visste hva «soper» betydde. Jeg har dessverre hørt det altfor mange ganger og jeg trodde det betydde noe sånt som «idiot», sa Kastrati til VG.
Etter episoden la Sandnes Ulf-spiller Johannes Nunez Godoy ut to innlegg på Twitter. Han innrømmet å ha vært innblandet i en lignende episode nylig og kjente seg igjen i det Kastrati gjorde:
.
Flere medier har tatt kontakt med Nunez Godoy etter at han la ut innlegget. Han har åpenbart lært av hendelsen han var innblandet i.
– Hvis man ikke vet hva et ord betyr, bør man spørre folk. Hverken jeg eller han (Kastrati) hadde gjort det, sier Nunez Godoy til Eurosport.no.

– Bra Åsane-spilleren reagerte

Sandnes Ulf-spilleren forteller at han søkte opp ordet i leksikonet etter Åsane-spillerens reaksjon. Da fikk han en ekkel følelse.
– Jeg tror i hvert fall problemet mitt er at jeg har hørt det i en sammenheng du lett kunne byttet det med «tulling». Derfor har jeg aldri spurt hva det betyr og derfor brukt ordet selv. Derfor var det så bra at Åsane-spilleren reagerte. Jeg spurte en lagkompis etterpå, og heller ikke han skjønte hva det betydde.
I etterkant av rasismeepisodene den siste tiden startet Norsk Toppfotball (toppklubbenes interesseorganisasjon) #STOPP-kampanjen. Den er tidligere proffspiller Freddy dos Santos prosjektleder for. Han forteller at kampanjen ikke fokuserer på én type hets, som for eksempel rasisme.
– Som en generell regel: Om jeg ikke vet hva jeg sier, så sier jeg det ikke. Bruk ord du vet hva betyr, ellers hiver du bare noe ut i natten. Det er mitt råd til alle som har tenkt å slenge dritt, sier dos Santos.

Kan straffes

Både Nunez Godoy og Kastrati har forklart at de trodde ordet betydde noe annet. Kastrati skal ha vært sterkt preget da han i intervju med VG forklarte hvordan han hadde innsett hva ordet betydde.
– Jeg tror på at de ikke visste det. Det er uansett uheldig at det forekommer. Vi må jobbe hardt med å forebygge og få ut mer kunnskap, i tillegg til å faktisk endre holdninger i de andre tilfellene, sier dos Santos.
Med unntak av VG-intervjuet og en post på instagram har ikke Kastrati uttalt seg om hendelsen. Han og KBK-ledelsen har sittet i møter store deler av mandag. Han får ikke delta på trening og kamp så lenge klubben behandler saken. I tillegg har NFF bedt partene om en skriftlig redegjørelse som grunnlag for senere behandling i påtalenemnda. Det kan til slutt ende i utestengelse for Kastrati.
Nunez Godoy synes det er veldig bra at mange reagerte på Kastratis ordvalg.
– Man lærer så lenge man lever. Jeg håper alle homofile forstår at vi ikke mente det som nedlatende mot dem, sier Nunez Godoy.
KBKs daglige leder Kjetil Thorsen sa dette mandag:

Kristiansund-lederen etter Kastratis utspill: – Vi beklager det sterkt

OBOS-ligaen
Har gitt klar beskjed til speaker før skjebnekampen
EN TIME SIDEN
OBOS-ligaen
Står på kanten av stupet: – Har vært en kollaps uten like
2 TIMER SIDEN