Til helgen gjester serielder Brann Bodø/Glimt i det som er siste Eliteserie-runde før sommerferien – en ferie som kan være med å forme resten av sesongen for begge klubbene.
Opptakten til kampen har vært alt annet enn rolig for hjemmelaget.
OBOS-ligaen
– De har opplevd ting ikke alle andre har
4 TIMER SIDEN
Søndag ble det klart at Bodø/Glimt-talentet Patrick Berg (20) forlater nordlendingene når kontrakten går ut etter sesongen.
20-åringen, som er sønn av Ørjan Berg, som for øvrig er daglig leder for klubbens barne- og ungdomsavdeling, uttalte til Avisa Nordland at han ikke følte han ble satset nok på, og så det nødvendig å reise videre for å utvikle seg som spiller.

Flammende Facebook-innlegg

Det har skapt debatt i Bodø. Onkel og levende Glimt-legende Arild Berg svarte samme dag med å gå til angrep på klubbledelsen i et flammende Facebook-innlegg.
– Maken til inkompetanse har jeg ikke sett maken til, skrev han i et innlegg som han ikke lot det gjenstå noen tvil om hva han mener om Glimts sportslige leder Aasmund Bjørkan og trener Kjetil Knutsen.
Gjennom Facebook-innlegget (som for øvrig også ble gjengitt i sin helhet av Avisa Nordland) tok han samtidig et oppgjør med ledelsen i klubben som i mai bestemte seg for å forlenge kontraktene til nevnte trenerduo – en beslutning også sportsleder i Avisa Nordland Freddy Toresen tidligere har vært kritisk til.
I en kommentar nylig publisert i AN skrev Toresen blant annet:
– Det offensive spillet som presteres er dødt, traust, trist og kjedelig. Det er helgrått. Glimt har scoret 13 mål på 14 kamper. Det er for dårlig. Glimt har gått målløs av banen i åtte av 14 kamper. Det er for dårlig. Glimt har 14 poeng på 14 kamper. Det er for dårlig.
– Hvem har ansvaret for det helgrå offensive spillet? Utvilsomt trenerne.
Eurosports panel diskuterer Berg-situasjonen (artikkelen fortsetter under):

Daglig leder til motangrep

At det ulmer rundt Bodø/Glimt er det liten tvil om. For å toppe det hele svarte gultrøyenes daglige leder Frode Thomassen på Toresens kritikk gjennom en kommentar publisert på klubbens egen hjemmeside, Glimt.no.
– Det er ikke spesielt overraskende at AN-sportsleder Freddy Toresen på sin sedvanlige populistiske måte, og med relativt svak refleksjonsevne, maler fanden på veggen og bruker skuffelsen etter Sandefjord-kampen, som bensin på sitt eget sankthansbål, skriver Glimt-lederen.
Innlegget har stor oppmerksomhet i Bodø, og overfor Eurosport.no utdyper AN-leder Toresen situasjonen:
– Vi mennesker er litt merkelige. For å ta et eksempel: Synergien i dagens samfunn er sosiale medier. Jeg skriver en kommentar om hva jeg synes om situasjonen i Glimt. Den er ikke veldig streng, men jeg synes tidspunktet for når de forlenger med trenere er merkelig. Det skjer i samme periode som flere andre sparker trenerne og de har fem poeng på konto.
Se Bodø/Glimt-Brann på Eurosport Player og Eurosport Norge søndag kl. 18!
– Så finner daglig leder i Bodø/Glimt at han må ut samme dag og angripe meg. Det er ikke det smarteste man gjør utad. Jeg lever godt med det, man må tåle det som journalist. Men folk som følger med rundt Glimt lever ikke like godt med det. Den oppfatningen forsterkes veldig gjennom sosiale medier, sier han.

– Ble mye støy

Thomassen forklarer overfor Eurosport.no at han mener hans synlighet i det offentlige rom utelukkende er positivt.
– Jeg tenker ikke at det har vært steile fronter, men det har vært en viss temperatur i debatten, som nå har tatt en konstruktiv vei. I en fotballklubb vil man alltid møte kritikk og kritiske spørsmål når omverdenen kanskje opplever at prestasjoner ikke er som man ønsker, sier Thomassen til Eurosport.no.
– I den forbindelsen skrev jeg en kommentar der jeg prøvde å presentere noen refleksjoner rundt hvor Bodø/Glimt bør ligge. Men vi opplever ikke at det er noen krise fra innsiden. Vi opplever at vi må følge sporet vi er på. Vi mener vi gjør mye rett, og må fortsette med det, sier han.
  • Se Bodø/Glimt-Brann på Eurosport Player og Eurosport Norge søndag kl. 18!
Thomassen erkjenner imidlertid at kommentaren hans vekket reaksjoner.
– Den første dagen var det veldig mye støy, for da handlet det mye om måten jeg hadde uttrykt meg på. Men gjennom uken har debatten vært litt annerledes.
– Jeg var litt spiss i inngangen på den ene kommentaren mot AN-lederen, men jeg ville reflektere litt rundt vårt økonomiske ståsted og hva man kan forvente, sier han.

– Manglet en beklagelse

To dager senere var Thomassen igjen ute på Glimts egne hjemmesider med en ny kommentar. Der roste han de som engasjerte seg i klubben, både på godt og på vondt.
– Jeg mener det er viktig at klubben er med i ordskiftet. Det har vært en positiv uke for oss i form at at engasjementet rundt klubben har vært betydelig. Det ønsker vi også, sier han.
Likevel var det, ifølge AN-leder Toresen, en ting som manglet.
– Det var kanskje bedre skrevet, men det var det ikke noen unnskyldning til meg der, og det henger folk seg opp i. Gjennom sosiale medier så forsterkes nok denne oppfatningen, og det er litt slik vi er, sier han.
Den uttalelsen får Thomassen til å stusse.
– Det har jeg aldri hørt før. Men det er to ord i den artikkelen som man kan reagere på. Det ene er populistisk, men hvis man forfekter et syn som bare er der ute uten å ville se hva som går dypere, så er ikke det bra. En leder i AN har muligheten til å forstå hva som skjer i klubben.
– Det andre er lav refleksjonsevne. Det er ikke noe personangrep, men det er de ordene. Jeg synes det er litt rart hvis Freddy Toresen har uttalt seg om det. Jeg treffer ham omtrent annenhver dag, og opplever ikke at det er noe uoppgjort mellom oss, sier han.

Enda en Berg

Oppi det hele er også Patrick Bergs pappa, Ørjan Berg.
– Saken med Patrick Berg, som blir bosmanspiller og ikke vil fortsette i Bodø/Glimt, er jo spesiell. Faren jobber i akademiet – et akademi som blir klassifisert som Norges tredje beste.
– Jeg pleier å si litt på spøk at Berg-familien er kongefamilien i Bodø, men halvparten mener han ikke har tatt vare på muligheten han har fått, og halvparten mener han er god nok. Og mange mener Glimt ikke har posisjonert seg godt nok til å få penger for ham. Med alt det andre som også har skjedd blir summen ganske stor, forklarer Toresen.
Ørjan Berg selv ønsker ikke å uttale seg om situasjonen overfor Eurosport.no. Det ansvaret overlater han til Thomassen.
– Patrick har vært nær å være i elleveren vår. Han har startet 7-8 kamper i år med cup og serie. Men han som spiller ønsker seg enda mer spilletid.
– Vi som klubb ønsker å ha Patrick med oss videre. For oss er det viktig å ta med unge spillere inn i sin beste alder, som er når de runder 22-23 år. Vi er lei oss for at han har gitt signaler nå om at han vil videre, men vi håper han kan komme tilbake til oss å spille en gang hvis det skulle bli aktuelt, sier Thomassen.

Tror ikke på endringer

Nå oppfordrer AN-leder Toresen lubbens ledelse i fremtiden til å konsentrere seg om seg selv, fremfor å ta til motmæle av hans kritikk.
– Jeg tenker fotballklubber bør konsentrere seg om egen drift og å prestere best mulig på banen. Så kan media, som ofte gjør feil, konsentrere seg om sitt. Jeg tror synergien er enkel og vet at andre klubber i Norge får større trykk på seg enn det Glimt gjør her oppe. Men det er nye toner fra ledelsen, og det synes ikke folk er veldig stilig, sier han.
Toresen tror det ikke vil skje store endringer i Bodø/Glimt med det første. Han mener de fleste i viktige posisjoner i klubben for øyeblikket sitter trygt.
– Glimt kan ikke gjøre som andre lag i samme posisjon på tabellen. De sparker trenere og kan hente spillere. De har økonomiske muskler. Det gjør ikke glimt. De står med trenerne de har og med spillerne de har. Så får vi se hvem som er geniale, de som viser mer handlekraft eller Glimt som gjør som de gjør.
– Livet rundt Glimt vil leve uansett, men det blir nok ikke noe trøkk som er verdt å observere før vi ser at lagene rundt jobber seg forbi Glimt på tabellen. Da blir det interessant å være i Bodø. Da blir meningene enda hardere. Da vil det bli enda tydeligere hvordan klubben responderer, slår han fast.
Eliteserien
Derfor falt valget på Hertha Berlin: – En spennende klubb
4 TIMER SIDEN
Eliteserien
Fotballklubbene i villrede etter koronatiltak: – Total forvirring
6 TIMER SIDEN