– Det føles som det er finanskrise i fotball, sier agent Imad El Hammichi til Eurosport.
Samtalen tar utgangspunkt i hvorfor det er så mange spillere fra norsk fotball som ender opp i eller ryktes til Tyrkia, for tiden, og tar en liten avstikker til markedet generelt.
OBOS-ligaen
Mener treneren bør gå: – Skal man trekke i nødbremsen, bør man gjøre det nå
28 MINUTTER SIDEN
Koronasituasjonen har sitt preg også på det internasjonale overgangsmarkedet i fotball. Flere norske klubber rapporterer om roligere januardager enn normalt, med tanke på interesse fra utenlandske klubber på deres spillere. Slik Molde-direktør Ole Erik Stavrum og Sarpsborg-sportssjef Thomas Berntsen har gjort.
– Det folk glemmer, er at i Norge er vi ikke like avhengige av inntektene fra supporterne. Klubbene er blitt kompensert, kanskje bedre enn de selv trodde, så tapet er blitt minimert sett opp mot det man fryktet. Men i utlandet, for eksempel i Nederland, er det verre, sier El Hammichi.
Han forteller at han har fått flere bekymrede rapporter fra fotballfolk der.
– Jeg snakker mye med folk i Nederland, og tilskuertall er ofte 30 prosent av budsjettet. Når det uteblir, har de ikke penger til å kjøpe spillere eller lønne like bra. Mange klubber har eiere og i sin tur har eierne fått seg en trøkk. Norske klubber kommer nok veldig godt gjennom dette, men utenlandske klubber får nok større problemer.
Agenten tar et annet eksempel.
– Tyskland er det samme, 30-40 prosent er basert på tilskuere, og eierne der har også fått sine smeller. Derfor føles det som en liten finanskrise, når inntekter er borte og de ikke har samme kompensasjon som i Norge. Eierne får jo ikke tilbake penger for at det ikke er tilskuere.
Han kaller det internasjonale overgangsmarkedet "merkelig stille", rundt dagene der vinduene i de forskjellige landene åpnes. Samtidig mener han det vil komme en dominoeffekt på et eller annet tidspunkt.
– Da må markedet bevege på seg. Men jeg tror hele verden er avhengig av engelsk fotball. De klubbene må handle først, og så vil det dryppe penger nedover i hierarkiet.
Derfor følger han ekstra spent med på utviklingen i Premier League og England. Smittetallene, særlig for en ukes tid siden, har vært skremmende lesning.
– I England har de så syke TV-rettigheter og pengesummer, at de kommer seg unna med riper i lakken. Så for at for eksempel en klubb i Belgia skal begynne å kjøpe i Norge, må en klubb i England først kjøpe fra Belgia. Økosystemet fungerer ikke akkurat nå. Jeg frykter bare at fotballen må stoppe i England.
– Det kan få store ringvirkninger?
– Som bare det! Det er alltid England man venter på. Engelske klubber begynner å handle, og så drypper pengene rundt. Det må nok skje nå også, kanskje i enda større grad.
Eliteserien
16-åring berget poeng på overtid: – Husker ikke så mye av det som skjedde
EN TIME SIDEN
Fotball
Slakter banen: – Vi spiller på asfalt
2 TIMER SIDEN