ULLEVÅL STADION (Discovery):
Forrige tirsdag tok Leif Gunnar Smerud ut sin U21-tropp til kvalifiseringskampene til EM mot Østerrike og Estland.
Eliteserien
Viking-spiller ute resten av året etter mareritt-sesong: – Vært voldsomt tungt
13 TIMER SIDEN
Troppen består av tolv spillere som til daglig spiller i Eliteserien, men også av flere spillere som ikke bare er spilleberettiget for det norske landslaget: Martin Palumbo (Italia), Emil Konradsen Ceide (Haiti), Noah Jean Holm (Danmark) og Robin Dahl Østrøm (Danmark) er eksempler på spillere som kan velge andre landslag.
Hvilke landslag de til slutt velger, må være opp til spillerne selv, mener Smerud.
– Vår policy på dette er at vi lar spillerne velge, og vi vil ha de som velger Norge. Det er mye som spiller inn der, som nasjonalfølelse, men også om hvor de har en reell mulighet til å spille, sier Smerud til Discovery.
Den eneste måten å «sikre» seg disse spillerne, er ved å gi de sjansen i en tellende A-landslagskamp, slik blant andre Spania gjorde med daværende Barcelona-spiller Munir El Haddadi. Noe slikt er ikke aktuelt for Norge.
– Det er ikke aktuelt å gi Holm sjansen bare for å kuppe han, men hvis Ståle synes han er god nok så får han prøve seg. Jeg tror det er en uheldig praksis å kuppe spillere. Vi ønsker å ha spillere som ønsker å spille for Norge, fortsetter Smerud.
Saken fortsetter under videoen.

Hyller Haaland: – Banens gigant

Mörfelt vraket

En annen spiller med to landslag å velge mellom, er Albin Mörfelt (Norge og Sverige). Kantspilleren som i sommer signerte for Vålerenga ble tatt ut i den norske U21-troppen for første og foreløpig eneste gang i juni. Da troppen ble presentert for kampene i september, var ikke Mörfelt blant de utvalgte.
– Albin var med oss i juni og da ble vi kjent med han, men siden den gang har han ikke spilt så mye fotball. Han er i den gruppen som vi følger med på, men grunnlaget har vært litt tynt nå, og det er heftig konkurranse på de plassene framover det. Han får spille seg inn i Vålerenga, og vise meg at han er klar for neste gang, sier Smerud om kantspilleren.
Etter overgangen fra Varbergs BoIS har kantspilleren fått ett innhopp for hovedstadsklubben. Vålerenga-trener Dag Eilev Fagermo er klar på at de ikke har noe hastverk med den unge svensken.
– Det gjenstår å se litt, han må få trent litt mer. Han har tross alt spilt Allsvenskan, men det er en spiller som er ung. Han er hentet for å komme inn i år og utvikle seg til å bli en god kantspiller, sier Dag-Eilev Fagermo til Discovery.
Mörfelt ble riktignok tatt ut på Sveriges U21-landslag denne gangen. De møter Montenegro fredag. Norge U21 møter Østerrike fredag kl. 18. Kampen sendes på VG+.
Sett denne?

Dagen derpå Deadline Day, Brann-keeper og gullkamp

Eliteserien
Eliteserie-komet på eksklusiv talentliste: – Han har tatt store steg
20 TIMER SIDEN
Eliteserien
Nøkkelspillere tilbake i trening for Vålerenga: – Kan være avgjørende
20 TIMER SIDEN