«På et møte i formiddag varslet Helsedirektoratet at det setter foten ned for det norske herrelandslaget», skriver NFF i en pressemelding.
Beskjeden er at reisene til Romania og Østerrike utfordrer bestemmelsen i den norske forskriften.
Eliteserien
De absurde scenene går verden rundt: «Vad händer i vårt grannland?»
4 TIMER SIDEN
Landslaget var på vei til Gardermoen da kontrabeskjeden kom. Nå er spillerne tilbake på hotellet på Storo i Oslo, opplyser generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt.
– Vi hadde et møte i dag hvor direktoratet kom med nye vurderinger som betyr at vi ikke kan reise hvis de blir stående. Vi er i dialog for å utfordre den begrunnelsen, med tanke på juridiske vurderinger av forskriften, sier Bjerketvedt til Eurosport.no.
Generalsekretæren utdyper at de trenger en avklaring innen dagen er omme.

Har sendt brev til Helsedepartementet

NFF vurderer at forskriften ikke har tatt høyde for situasjoner som denne og at konsekvensene av ikke å stille opp til kamp er store for norsk fotball.
Derfor har de sendt en skriftlig søknad til Helsedepartementet.
– Når Helsedirektoratet setter foten ned, har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke, bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av, sier fotballpresident Terje Svendsen i en pressemelding.
– Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde. Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere, samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon, fortsetter Svendsen.

– Bryter med norske regler

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier følgende til VG om situasjonen:
– Vi forutsetter at alle nærkontakter av en syk person settes i karantene i 10 dager i tråd med covid-19-forskriften. Dersom personer som skulle vært i karantene tas ut av karantenen av en arbeidsgiver med andre formål enn å tilrettelegge for transport til et egnet karantenested, vil det bryte med de norske regler og med intensjonen bak karanteneinstituttet internasjonalt, samt WHOs anbefalinger, sier Nakstad.
– Dersom personer som skulle vært i karantene har nærkontakt med andre i karanteneperioden, øker risikoen for videre smittespredning. Det er ikke smittevernmessig forsvarlig og covid-19-forskriften i Norge gir bare anledning til dette i helt spesielle unntakssituasjoner for å opprettholde kritiske samfunnsfunksjoner, utdyper han.
Nakstad er uenig i NFFs fremstilling av saken.
«Helsedirektoratet setter ikke ned foten, vi har bare vist til covid-19-forskriftens bestemmelser om at nærkontakter til en smitteførende person skal i karantene i 10 dager», skriver han i en epost til NTB.

Testet fire ganger

Fredag opplyste NFF at visekaptein Omar Elabdellaoui er smittet av koronaviruset. Senere på kvelden kom beskjeden om at landslaget - uten Eliteserie-spillerne - skulle reise til Romania og Østerrike.
NFF opplyser lørdag at de norske spillerne er testet fire ganger siden ankomst i Norge. Den siste testen ble gjort fredag kveld.
Samtlige 39 prøvesvar er negative, skriver forbundet.
– De kommende Nations League-kampene betyr mye sportslig for oss. Dersom vi ikke stiller lag betyr det at vi taper to kamper. Det betyr en tapt mulighet for å kvalifisere oss til VM, sier Stefan Johansen og Martin Ødegaard i kapteinsteamet.
– Vi er selvsagt bekymret for den økte smittesituasjonen i samfunnet. Derfor gjør vi alt i hverdagen for å ikke utsette andre for risiko. Som fotballspillere har vi levd i karantene i seks måneder. Vi gjør det vi kan for å holde fotballen i gang. Disse kampene betyr mye for oss, utdyper de.
Eliteserien
Poserte på bilde etter sjokk-hendelsen: – David er utrolig lei seg
6 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Molde sendte Brann nærmere stupet
6 TIMER SIDEN