De tre siste års Champions League-vinner følte seg trolig sikre på avansement etter 2-1-seieren i Amsterdam for tre uker siden.
Men Ajax var slett ikke utslått og vartet opp med en angrepsfest av det helt herlige slaget mot et hjemmelag som ble regelrett avkledd defensivt hjemme på Estádio Bernabeu.
Hakim Ziyech, David Neres og Dusan Tadic ga Ajax 3-0-ledelse før Marco Asensio skapte snev av spenning med et reduseringsmål. Danske Lasse Schöne fjernet den nesten umiddelbart med et frispark fra kanten som gikk rett i mål over en feilplassert keeper Thibaut Courtois.
OBOS-ligaen
Målthriller da Ranheim og Aalesund delte poengene
8 TIMER SIDEN
Det er første gang Real Madrid har sluppet inn fire mål hjemme i en europacupkamp, og etter 1011 dager som konge på haugen i europeisk fotball er klubben detronisert.

Herlig forspill

De to første målene ble regissert av Tadic. I det 7. minutt ble Toni Kroos overrumplet med ballen etter et innkast for hjemmelaget. Han ble taklet, og serberen stormet fram på høyresiden. Han fulgte med på Ziyech, som kom på løp bak ham, slo ballen skrått ut i rett øyeblikk og så lagkameraten skyte i hjørnet.
I det 18. minutt var Tadic enda bedre, med en såledragning og piruett som tryllet bort et par motspillere og åpnet store rom. Han slapp ballen til Neres, og brasilianeren rundet keeper og slo inn 2-0.
Real Madrid hadde en enorm sjanse da Raphaël Varane etter bare noen få minutter stupheadet ballen i tverrliggeren, og Gareth Bale skjøt i nærmeste stolpe mot slutten av omgangen. Både Lucas Vázquez og Vinicius Junior måtte ut med skader i første omgang, og Bale og Asensio kom inn.
Omgangen tilhørte Ajax, som med lekkert angrepsspill godt kunne ha scoret et par mål til. Salt i Real Madrid-såret var det at Frenkie de Jong, som fra sommeren skal spille for erkerivalen Barcelona, var strålende i sin sentrale midtbanerolle.

VAR-drama

Tadic punkterte kampen etter en drøy time da han med venstre klinte ballen i nettaket fra 17 meter etter å ha blitt framspilt av Donny van de Beek på en Ajax-kontring. Målet ble godkjent først etter flere minutters VAR-gjennomgang, ettersom ballen tilsynelatende var ute over sidelinja i forspillet.
TV-bildene kunne imidlertid ikke entydig slå fast at ballen var ute da Noussair Mazraoui taklet Sergio Reguilon, og til hjemmefansens fortvilelse ble målet godkjent. Tadic er dermed oppe i seks mål og tre assist i årets Champions League.
I det 70. minutt spilte Reguilon fram Asensio, som skjøt stolpe-inn. Med 1-3 trengte Real Madrid fortsatt to scoringer til for å unngå å gi fra seg tronen, men publikum begynte å håpe. Det varte i to minutter, inntil ballen lå i hjemmemålet igjen.
Resten var en transportetappe for Ajax.
I den andre returkampen tirsdag håpet Borussia Dortmund på et mirakel mot Tottenham, men drømmen om å revansjere 0-3-tapet i London ble definitivt knust da Harry Kane satte inn kampens eneste mål tidlig i annen omgang. London-laget er dermed i kvartfinale.
(©NTB)
OBOS-ligaen
De lokale heltene sendte Start ut av nedrykkssumpen
8 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Kontroversiell straffesituasjon da Jerv snublet mot Ull/Kisa
9 TIMER SIDEN