Bak undersøkelsen som ble presentert tirsdag står foreningen ECA. Den organiserer klubber fra hele Europa.
Tallene baserer seg på inntektsbortfallet klubber fra 55 europeiske fotballnasjoner har anslått å lide denne sesongen og i 2020/21-sesongen som følge av virussituasjonen. Eventuelle overskudd fra spillersalg er ikke inkludert.
Klubbene mister trolig 1,6 milliarder euro, tilsvarende 17 milliarder kroner, i inntekter i inneværende sesong. Neste sesong anslås bortfallet å bli enda mye større.
Eliteserien
Ferdig i Kristiansund: – Jeg ønsker alle lykke til videre
4 TIMER SIDEN
– Dette demonstrerer at den finansielle påvirkningen covid-19 har på europeiske klubber allerede er et seismisk sjokk, sier klubbforeningens administrerende direktør Charlie Marshall ifølge nyhetsbyrået AP.

Tilskuertap

Styreleder Andrea Agnelli, som også er president i den italienske fotballgiganten Juventus, kaller koronakrisen «en virkelig eksistensiell trussel» for fotballindustrien.
Fotballigaer over hele Europa ble satt på pause da smittespredningen for alvor skjøt fart i mars. Enkelte har nå kommet i gang igjen, mens andre valgte å avblåse sesongen.
De mange utsatte og avlyste kampene har påvirket inntektene fra TV-avtaler over hele verden. Samtidig har mange kamper gått bak lukkede dører, hvilket også svir økonomisk for klubbene.
Alt tyder på at det mange steder blir tomme tribuner også i månedene som kommer.

Må ta grep

Som ledd i undersøkelsen som ble presentert tirsdag er det sett nærmere på den økonomiske situasjonen i klubber tilhørende ti utvalgte ligaer. Blant klubbene i de mest pengestinne ligaene i England, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania anslås det å gå mot et inntektstap på mer enn fire milliarder denne sesongen og ytterligere 11 milliarder neste sesong.
– De økonomiske virkningene stopper ikke når kampene kommer i gang igjen. Det forutsetter derimot inn i neste sesong, og vi må ta grep for å skape en bærekraftig fotballindustri på lang sikt, sier ECA-direktør Marshall ifølge AP.
Normalt sett har 60 prosent av inntektene til Europas toppklubber gått til å betale lønninger. ECA, som har 246 medlemsklubber, anslår at tallet neste sesong vil ligge på 69,3 prosent.
I lavere divisjoner kan utgiftene til lønninger komme til å overstige inntektene.
Både Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har varslet at det vil bidra med penger for å hjelpe klubbene gjennom viruskrisen.
(©NTB)
Fotball
Følte med spillerne etter kapteinsbånd-nekten: – Politiske gisler
I GÅR KLOKKEN 16:54
Fotball
Fifa åpner disiplinærsak mot Serbia
I GÅR KLOKKEN 16:03