Torsdag formiddag møtte Lars Lagerbäck og herrelandslagets støtteapparat pressen over videochatsystemet Teams, nesten fem måneder etter at EM-playoffen mot Serbia skulle vært spilt på Ullevaal stadion.
Nå er det klart for en hektisk landslagshøst. I september begynner Nations League med oppgjør mot Østerrike og Nord-Irland. Så kommer den nevnte playoffen mot Serbia 8. oktober. Vinneren av den kampen går til en finale der premien er EM-sluttspill.
Eliteserien
En av ekspertene vraker Ohi på sitt «Årets lag»: – Kan nesten trekke lodd
32 MINUTTER SIDEN
Spørsmålet er om koronapandemien i det hele tatt tillatter kampene å bli spilt. Onsdag gjorde regjeringen det klart at det kun finnes gule og røde land. Røde land gir som kjent ti dagers karantene ved hjemkomst, mens man skal gjøre sitt beste for å unngå utenlandsreiser i det hele tatt.
Konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund fortalte at forbundet er i samtaler med helsemyndighetene om å kunne unngå karantene ved reise til røde land.
– Vi er i dialog med myndighetene om å få både klubbreisene og landslagsreisene definert som nødvendig jobbreise, sa Fisketjønn.

Venter på svar

Han forventer svar fra myndighetene om en liten stund. Dersom svaret er ja, vil det gjøre ting lettere for eksempel for Rosenborg. Klubben ble onsdag trukket mot islandske Breidablik i Europa League-kvalifiseringen. Island blir rødt fra lørdag.
– I utgangspunktet er det jo sånn at det er ganske strenge smittevernstiltak i UEFA-protokollen. Men er åpent for jobbreiser i Norden i følge Helsedirektoratet. Da må vel dette gå under jobbreiser også. Jeg kan ikke forstå annet enn at det skal gå greit, sa RBKs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug, til Eurosport.no onsdag.
Fisketjønn fortalte at man håper å erstatte karantene med utvidet testing etter mønsteret i den allerede strenge UEFA-protokollen.
Kulturdepartementet ga Eurosport.no følgende svar om problematikken tidligere i uken:
– Når det gjelder internasjonal idrett, har Kulturdepartementet mottatt henvendelsene fra Norges Fotballforbund angående utfordringer knyttet til avvikling internasjonal landslags- og klubbaktivitet fremover. Dette er til vurdering i samarbeid med berørte departementer.

Ikke bekymret for problemer med klubbene

Landslagssjef Lagerbäck befinner seg for øyeblikket i hjemlandet Sverige. Det har han gjort siden pandemien brøt ut for alvor i mars. Han håper å komme seg til Norge i slutten av august.
Dersom myndighetene velger å definere landslagsreisene som jobbreiser, er det imidlertid ett problem til som kan skape trøbbel for svenskens landslagsuttak.
For om enkelte land ikke vil definere turer til landslaget som jobbreiser, kan det tenkes at utenlandske klubber vil nekte spillerne å reise til Norge på samling.
Akkurat den problematikken bekymrer imidlertid ikke Lagerbäck. Regelverket er nemlig klart på at klubber ikke kan nekte spillere å reise, så lenge landslagssamlingen er innenfor FIFAs internasjonale «landslagsvindu».
– Ingen klubb kan stoppe en spiller fra å reise. Da blir det konsekvenser, sa Lagerbäck.
Men han erkjente at det kan oppstå situasjoner dersom spillere reiser på landslagssamling, uten at landets innreisepolitikk åpner for at man slipper karantene.
– Hverken vi eller UEFA kan sette oss over respektive land.
Han fortalte at ingen klubber har kontaktet ham angående den problematikken ennå.
Sett denne?

Mener RBK bør dyrke denne spilleren ovenfor Adegbenro: – En spillertype som kler Rosenborg

Eliteserien
Viking signerte angrepstalent fra Bryne
2 TIMER SIDEN
Eliteserien
Skeptisk til Rosenborgs «plan B»: – Gambling på høyt nivå
4 TIMER SIDEN