Populære sporter
All sport
Vis alt

Exitene som ga Sander Berge blod på tann på verdens største fotballscene

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 09/10/2019 klokken 21:51 GMT+2

I sommer forlot suksesstreneren, midtstopperbautaen, kapteinen og to av de største, offensive drivkreftene Genk. Det fikk ikke Sander Berge til å få lyst til å slå følge ut døra, snarere tvert imot, før Champions League-debuten for den belgiske mesteren.

Sander Berge

Foto: Scanpix

KALBAKKEN (Eurosport.no):
I to år har overgangsryktene svirret rundt Sander Berge og mange hadde forventet at han skulle takke ja til et tilbud fra en større liga i sommer.
I følge britiske medier takket han nei til Sheffield United. Brighton skal også ha vært på banen med et rekordbud, i tillegg har blant andre Fiorentina og Sevilla vært nevnt over tid, men Berge har ved flere anledninger uttalt at det riktige tilbudet ikke kom på bordet.

To år igjen

Og selv om det er tre måneder til neste overgangsvindu kommer ikke 21-åringen utenom spørsmål om sin egen framtid. Nettavisen trakk igjen frem interessen fra Fiorentina på tirsdagens møte med pressen i BAMAs lokaler på Kalbakken i Oslo.
– Vi får se når det blir, jeg har to år igjen av kontrakten og spiller i Champions League. Det er mye bedre å gjøre det enn å sitte på benken et eller annet sted, sier Berge om sin egen framtid til Eurosport.
Sett denne?

Store spillersalg

Han ble belgisk mester i 2018/19 som en av bærebjelkene på laget, for en klubb som profilerer seg på utvikling og videresalg av spillere. I sommer forsvant flere nøkkelspillere, alle spillere det går an å sammenligne med Berge:
  • Joseph Aidoo (24). Ghanesisk landslagsstopper med 41 kamper for Genk i 18/19. Kjøpt fra Hammarby for mellom 10 og 15 millioner kroner sommeren 2017. Solgt til Celta Vigo for ca. 80 mill.
  • Ruslan Malinovskyi (26). Ukrainsk, anvendelig, kreativ og målfarlig midtbanespiller. Kjøpt fra Shakhtar Donetsk for 20 mill i 2017. Solgt til Atalanta for ca 140 mill.
  • Leando Trossard (24). Egenutviklet kantspiller, utnevnt til kaptein ila 18/19-sesongen og Genks største offensive trussel. Solgt til Brighton for ca 200 mill.
At tre så sentrale spillere forsvant ut døra påvirket ikke Berge til å ville dra, hevder han.
– Nei, det ble kanskje bedre til og med, med tanke på at andre lederskikkelser dro videre. Jeg er bare 21 år og kanskje yngst i 11ern, men blir sett på blant en av de mest erfarne og en av kapteinene i laget. Det gjør at jeg utvikler meg enda mer og er en fin erfaring å ta med seg i bagasjen til neste sted, summerer han opp.

Suksesstreneren forsvant

At Berges andre trener i Genk-perioden, etter Albert Stuivenberg som ble ansatt samtidig som Berge gjennomførte den medisinske testen i romjula 2016, også forsvant i sommer har også ført til endringer for 21-åringen.
For den tidligere landslagsspilleren Philippe Clement ledet Genk til klubbens første ligatittel på åtte år i våres, men det ble tidlig klart at Club Brugge-legenden – som også var innom Coventry i sin spillerkarriere – skulle vende tilbake til sin tidligere klubb i sommer, der han har fått en strålende start på sesongen. Club Brugge leder Jupiler Pro League etter 7-2-0 og 25-3 i målforskjell, seks poeng foran Genk.
Dermed forlot han Sander Berges klubb etter kun 18 måneder i sjefsstolen.
– Det er alltid tøft å re-starte, et viktig kriterium for suksess er kontinuitet, at man bærer videre på det man har bygget opp. Men sånn blir det alltid i Genk, som selgende klubb, poengterer Berge, som likevel understreker at tapet av de tre nøkkelspillerne har vært krevende.
Saken fortsetter under:

Skandinavisk teft

Klubben har vist at de har veldig god teft og oversikt over det skandinaviske markedet, og har igjen sett mot Sverige og Danmark når de rekrutterte i sommer. Nigerianeren Paul Onuachu (som scoret to mål i helgen) kom fra FC Midtjylland for ca 60 millioner kroner, mens IFK Gøteborg-talentet Benjamin Nygren (18) ble hentet for opp under 40 mill.
Fra før har de det danske stoppertalentet Joakim Mæhle (22) i stallen (U21-landslagsspilleren var nær en overgang til Premier League i sommer), i tillegg til Berge.
At stortalentet Ianis Haig (jevngammel med Berge og sønn av legenden Gheorghe Hagi) kom fra rumensk fotball i sommer er også et bevis på at Genk stadig er attraktiv for unge spillere.
Etter seriegullet i våres har Berge og lagkompisene den største av alle fotballscener å vise seg fram i denne høsten.
– Spiller man bra i Champions League er det det beste vinduet du får. Vi har ikke ambisjonsnivå om å vinne CL, men når vi er med skal vi ikke være en kasteball. Vi gjør det vi kan for å slå Napoli og Liverpool neste gang, sier Berge.

Stabilitet et nøkkelord

Mot Carlo Ancelottis mannskap var han blant kampens dominerende spillere da Genk reiste seg etter bakoversveisen de fikk i møtet med Red Bull Salzburg og Erling Braut Haaland i første kamp (2-6-tap). Mot italienerne endte det 0-0.
– Det var gøy å matches mot de gode midtbanespillerne deres og føle at man holder nivået, kommenterer han.
Lørdag venter et nytt utstillingsvindu når Norge tar i mot Spania, Berges foretrukne fotballand. Han er kjent som en svoren tilhenger av La Liga, den toppligaen han følger tettest.
Gutten fra Asker vet at det er en kjempemulighet til å vise seg fram for potensielle arbeidsgivere, i likhet med prestasjoner i Champions League.
– Det samme gjelder når man møter Spania på Ullevaal. At man viser stabilitet og at man ikke går som en sprettball opp og ned i prestasjonene, men være stabil og at man tross alderen allerede er på et høyt nivå og ikke bare glimter til, men er der når det gjelder.
Så gjenstår det å se hva Norges sentrale midtbanespiller kan få til mot Spania. Eurosports ekspert Joacim Jonsson mener han blir vår viktigste spiller mot spanjolene.
Sett denne?
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame