KALBAKKEN (Eurosport.no):
– Da jeg var ung var jeg sjenert, og jeg likte ikke forandring. Så da jeg prøvespilte i United, og de ville ha meg etter den første uka, så valgte jeg å droppe en del andre prøvespill jeg hadde planlagt fordi jeg følte meg trygg i United og likte meg der, sier King til Eurosport.
VM-kvalifisering
Samlet spillerne på banen like etter kampslutt: – Skuffelsen er stor
16/11/2021 PÅ 22:40
2. november 2007 ble nyheten bekreftet. Som 15-åring hadde Joshua King bestemt seg for å reise til Manchester og United etter nyttår det påfølgende året. Ifølge artikkelen på united.no var han tiltenkt en rolle på Vålerengas guttelag, men hadde også imponert på klubbens juniorlag.
I henhold til UEFAs reglement måtte man vente med å gjøre overgangen formell, til tross for at partene var enige i forkant. Det kunne ikke skje før på hans 16-årsdag 9. januar året etter.
I gangene utenfor garderobeområdet på Intility, har klubben en såkalt «Wall of Fame». Der henger bilder av en rekke profiler klubben har vært med på å fostre frem, som Mohamed Fellah, Sander Berge – og Joshua King.
Men å bli i Norge, var aldri noe alternativ.
– Vurderte du å bli i en klubb med et A-lag, i Norge?
– Hah! Nei, definitivt ikke. Jeg hadde aldri planer om å bli i Norge så fort jeg fant ut at det var interesse fra utlandet. Men alle er forskjellige. En av de viktigste tingene om man velger å dra til utlandet, er mentaliteten. Det er tøft, du drar fra familie og venner. Heldigvis hadde jeg med meg moren min. Så du må være sterk mentalt, definitivt.
– Hvorfor var det så uaktuelt å bli i Norge, da?
– Hva skulle jeg gjort i Norge?
– Spilt i Vålerenga noen år, til du var en seniorspiller ...?
– Men den skolen jeg gikk i United er 18 ganger bedre enn det jeg hadde fått i Vålerenga. Og det jeg ble tilbudt av Vålerenga ... det var flaut!
Ifølge en rapport utarbeidet av Norsk Toppfotball, der man også henviser til en analyse gjennomført av CIES, hevder det at spillere som drar ut av landet før de er 18 år, og før de har fått erfaring på øverste nivå i Norge, gjennomgående får dårligere karrierer enn de som har den bagasjen.
(Artikkelen fortsetter under):
Espen Olafsen, som er ansvarlig redaktør for rapporten og faglig leder i Norsk Toppfotball-Sport, er bekymret over den voldsomme økningen i antall spillere som nå reiser tidlig ut. På noen få år har antallet unge spillere i utenlandske klubber nesten tredoblet seg: Fra 8 prosent av spillere på aldersbestemte landslag i 2012 til hele 21 prosent i 2018.
– Ja, det er en trussel mot norsk utviklingsarbeid og det å bygge et godt nok landslag på sikt, absolutt. Man ser ofte den ene spilleren som lykkes, men bak der er det forferdelig mange som ikke lykkes. Det er mange gode eksempler på det. Å ta Haaland- eller Ødegaard-veien, å ha mange nok Eliteserie-kamper under beltet, ser ut til å være en klar fordel, sier Olafsen til Eurosport.

– Ingen enveistunnel

Joshua King må sies å være beviset på at man kan lykkes også ved det valget han tok.
– Sånn generelt da, for andre spillere. Det var riktig for deg, men tenker du at det kan være forskjellige, med for eksempel Haaland som slo gjennom i Molde og Ødegaard i Strømsgodset?
– Ja, det er ikke en enveistunnel til hvordan man kan komme langt i livet. Haaland er fortsatt ung, og han dro jo til utlandet i Red Bull. Hadde Haaland gjort det han gjør nå i Molde, tror jeg ikke like mange hadde lagt merke til det. Men nå er han i en veldig, veldig bra klubb og scorer mål, og spiller bra der med veldig, veldig gode medspillere, og da blir det mer oppmerksomhet, sier King, og legger til:
– Jeg tror ikke han hadde fått den samme oppmerksomheten eller prislappen den dagen han skifter klubb hvis han hadde spilt i en norsk klubb. Men som sagt, jeg har ikke noen fasit på hva som er riktig og galt. Noen drømmer om å spille i utlandet, og jeg var en av dem. Og jeg vet at jeg gjorde det riktige valget, men jeg kan ikke snakke for alle andre, det blir feil.
Martin Ødegaard var et vidunderbarn det nærmest er urettferdig å ta med i denne sammenhengen. Men han slo gjennom på øverste nivå i Norge allerede som 15-åring og hadde kjent på seniorfotball en god stund før han forlot landet.
– Jeg tror det var viktig for min del. Jeg var veldig klar på det, at jeg ville spille i Godset. Og jeg tror det var en fin arena for unge spillere å komme opp og kjenne på det, og bli vant til voksenfotball og utvikle seg, og eventuelt ta steget videre. For min del var det det, sier Ødegaard til Eurosport.

Sørloth: Truffet maksimalt

Det gjorde også Alexander Sørloth. Han er tilbake på landslagssamling i forkant av kampene mot Spania og Romania, og i forbindelse med det tar vi opp hvordan han har tenkt angående klubbvalg. Fra en etter hvert kjølig tilværelse i Crystal Palace, via spilletid hos gamletreneren i Gent til suksess i tyrkiske Trabzonspor nå.
– Spesielt nå på de to siste overgangene har jeg tenkt meg nøye om, og prøvd å finne ut sammen med agentene mine hva jeg søkte og hva jeg hadde lyst til. Så jeg føler jeg har truffet maksimalt nå, spesielt med de to siste. Med Gent så trengte jeg bare et halvår der jeg fikk spille fotball. Da visste jeg hva jeg gikk til, og det fikk jeg.
– Og så var jeg veldig sugen på å komme til en stor klubb. En klubb som vil kjempe i toppen og scorer mange mål, for da er det også muligheter for meg til å score mål. Jeg føler vi har truffet meget, meget bra på de to siste, sier han til Eurosport.
– Hva med Palace, da, var det på en måte et for stort steg eller måtte du bare ta den sjansen?
– Nei, jeg følte ikke at det var for stort steg. Jeg kom rett inn og spilte og gjorde gode kamper. Så er det litt forskjellige årsaker til at man på en måte datt ut, og da ble det slik. Men som du sier, når Premier League banker på døra er det veldig fristende å ta det, og jeg angrer meg ikke i det hele tatt for at jeg gjorde det.
– Sånn generelt, det er flere unge spillere som Haaland i Salzburg og Evjen i AZ ... hvor viktig er det klubbvalget og hvilke ting må man tenke over?
– Jeg tror spesielt for angrepsspillere, for meg selv som er spiss og Haaland og Evjen som også er angrepsspillere, så kan det være viktig å velge en klubb som kanskje ikke er i den største ligaen, men som kjemper i toppen og ønsker å angripe og vil score mål. For da utvikler man seg på det. Som spiss er det i hvert fall viktig at laget ønsker å angripe og er offensive i tankegangen, for da kommer man til å score flere mål, rett og slett.
VM-kvalifisering
VM-drømmen brast for Norge – sjanseløse i Rotterdam
16/11/2021 PÅ 21:39
VM-kvalifisering
Solbakken fra start – slik stiller Norge mot Nederland
16/11/2021 PÅ 18:40