Da Vålerenga gjestet Åråsen og erkerival Lillestrøm onsdag 25. mai, var det ikke bare de to lagene som var i fokus.
For første gang i norsk fotball fulgte nemlig Discovery kommunikasjonen mellom dommerteamet underveis i kampen.
Eliteserien
Sandefjord fikk ikke flyttet NM-kamp – manglet 18 minutter
16 TIMER SIDEN
Opplev hatoppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga fra en helt ny side i videoen i toppen av saken.
– Vi får jo et innblikk her i hvor krevende det er å være dommer. Du eier ikke bare det som skjer i spillet, du må på en måte passe på hele banen i en kamp som dette. Det kastes ting inn på banen, det er bluss. Du har et ansvar for å beskytte spillet og for at produktet skal se best mulig ut. Det viser jo hvor krevende denne jobben som fotballdommer er, sier Discovery-kommentator Petter Bø Tosterud.
Dommerteamet besto av hovedommer Rohit Saggi (Drafn, SBK) og assistentdommerne Geir-Oskar Isaksen (Furuflaten Idrettslag) og Dag Roger Nebben (Åsa IL). I tillegg til fjerdedommer Mohammad Usman Aslam (Lier IL) og dommerveileder Espen Berntsen (Fart, FL) fikk de i oppgave å holde kontroll på den 81. kampen mellom de to rivalene.
Discovery har fått tilgang til kommunikasjonsutstyret til hele dommerteamet med mikrofoner under kampen, for å gi fotballpublikummet ett innblikk i hva som faktisk skjer ute på den grønne gressmatten i kampens hete – og mange har latt seg interessere av å se det fra en annen synsvinkel.
– Jeg er ikke vant til det, så for meg var det helt nytt. Det er fantastisk at dommerne bød på dette. Det er ikke alltid de er så gavmilde. Dette var unikt. Jeg er også overrasket over hvor strenge de er i tonen, men så får vi jo selvfølgelig med oss hvor mye kjeft de får gjennom hele kampen og hvordan det koker i et derby som dette, som Saggi dømte på en bra måte til slutt, sier Petter Bø Tosterud.
Han tror dette innblikket også kan være godt innhold å vise til potensielle fremtidige dommere, for å vekke lysten hos dem.
– Skal du rekruttere nye, unge, norske dommere, er det dette klippet du må vise. At det er ganske kult å være dommer. Mange spillere slutter i 18-19-20-årsalderen fordi de ikke kommer opp på et A-lag. De må prøve å profilere seg inn mot slike miljøer og bruke denne videoen for alt det er verdt.
Også Christian Gauseth lot seg begeistre av klippet. Han har hatt sine utallige diskusjoner med kamplederne opp gjennom egen spillerkarriere.
– Det er mange som prøver å påvirke, og jeg skal være den første til å innrømme at det var en viktig del av min jobb som fotballspiller. Du prøver å få ting på din måte og bikke det over på ditt sett. Du er i en konkurransesituasjon, mener den nåværende Discovery-eksperten.
Han spilte ballen videre til Strømsgodset-trener Håkon Wibe-Lund, som gjestet studio under søndagens runde.
– Det hadde vært interessant å sett kommunikasjonen med fjerdedommer, for der går det unna, sier Godset-treneren med et glis, før han legger til:
– Jeg må si at jeg synes det er kjempeflott at de byr på seg selv og viser hvordan de jobber og hva som ligger bak. Vi kan jo sitte å se i reprise om det var rett avgjørelse eller ikke, men disse skal ta den der og da. Det var kult å få bli med inn og se litt bak.
Reportasjen ser du i videovinduet øverst i artikkelen.
Eliteserien
Bekreftet: Vålerenga-keeper klar for fransk klubb
20 TIMER SIDEN
Eliteserien
Molde-Jerv har fått ny dato
21 TIMER SIDEN